Calendarul Evaluarii Nationale 2022 il gasiti
AICI.
Modelul de test de mai jos este extras din culegerea Evaluarea Nationala - Culegere de exercitii rezolvate la limba romana clasa a VIII-a ...click aici pentru detalii si comenzi >>
Va prezentam un model de test, impreuna cu rezolvari, pentru Evaluarea Nationala 2022 la Limba Romana:
A. "Pe cerul meu azi nu e nicio stea
Ca nourii pierduti in munti, pe creste,
Plutesc in mine clipele aceste
Si ploua ganduri pe fiinta mea.
O amintire-i fiecare nor
Ce-si misca fantazia ei de aburi
Si plange plansul polilor in jgheaburi
Din ce in ce mai trist si mai sonor...
... Azi cerul meu e far’ de nicio stea
Si ploua ganduri pe fiinta mea."
(Alfred Mosoiu, Singuratate)
* Nourii – norii
** Fantazia – fantezia
Scrie raspunsul pentru fiecare dintre cerintele de mai jos, pe baza textului anterior:
1. Precizeaza cate litere si cate sunete se afla in cuvintele: jgheaburi, nicio.
2. Explica rolul apostrofului in structura: far’ de nicio stea.
3. Explica modul de formare a unui cuvant obtinut prin conversiune si a unui cuvant obtinut prin compunere din textul dat.
4. Identifica doua figuri de stil diferite din textul dat.
5. Transcrie o imagine artistica vizuala si una auditiva din poezia propusa spre analiza.
6. Comenteaza, in 30-50 de cuvinte, semnificatia versurilor: "...Azi cerul meu e far’de nicio stea /si ploua ganduri pe fiinta mea."
B. Redacteaza o compunere de minimum 150 de cuvinte in care sa-ti prezinti opinia despre semnificatia mesajului din poezia Singuratate de Alfred Mosoiu.
In compunerea ta trebuie:
– sa formulezi o opinie despre semnificatia mesajului din opera lirica data;
– sa sustii opinia formulata prin doua argumente potrivite, valorificand textul dat;
– sa respecti structura specifica tipului de compunere cerut;
– sa ai obligatoriu numarul minim de cuvinte precizat.
Rezolvari
A. 1. jgheaburi – jghea-buri – 9 litere si 7 sunete
nicio – ni-cio – 5 litere si 4 sunete
2. In structura: far’ de nicio stea, apostroful marcheaza elidarea vocalei a si rostirea impreuna a doua cuvinte, pentru pastrarea ritmului si masurii versului.
3. pierduti– adjectiv provenit din verb la participiu, format prin conversiune
Nicio– adjectiv pronominal negativ, format prin compunere prin sudare
4. Comparatie: nu e nicio stea/Ca nourii pierduti in munti, pe creste
Personificare: Si plange plansul polilor in jgheaburi
5. Imagine vizuala: Pe cerul meu azi nu e nicio stea
Imagine auditiva: Si plange plansul polilor in jgheaburi
Versurile propuse spre analiza (...Azi cerul meu e far’de nicio stea/si ploua ganduri pe fiinta mea.) exprima tristetea si melancolia eului liric, ale carui sentimente sunt accentuate de starea naturii. Astfel, sintagma cerul meu poate fi o metafora prin care poetul isi descrie propriul suflet, pustiu si ingreunat de tristete, iar personificarea: ploua ganduri pe fiinta mea realizeaza apropierea dintre eul poetic si manifestarile mediului inconjurator.
B. OPINIA DESPRE SEMNIFICATIA MESAJULUI POEZIEI
In opinia mea, poezia Singuratate de Alfred Mosoiu este un text liric in care poetul isi transmite in mod direct sentimentele de melancolie si tristete, precum si apropierea sufletului sau de natura care ii reflecta si, in acelasi timp, ii amplifica toate trairile si emotiile.
In primul rand, poezia are o forma aparte, fiind alcatuita din doua catrene si un distih, cu rima multipla (imperecheata, imbratisata) si masura de 9-10 silabe. Primele doua versuri sunt repetate la sfarsit, in distihul final, ceea ce confera textului simetrie si o muzicalitate aparte.
In plus, alaturi de forma creatiei, marcile lexico-gramaticale ale eului liric, indeosebi forme pronominale la persoana I singular (cerul meu; in mine; fiinta mea) aduc in prim-plan tema acesteia, si anume suferintele unui suflet sensibil, pentru care ploaia reprezinta un catalizator al sentimentelor.
In al doilea rand, imaginile artistice si figurile de stil din poezie contureaza si accentueaza emotiile si trairile eului liric. Melancolia si tristetea coplesesc sufletul poetului, iar aceste sentimente sunt sugerate, mai ales, de manifestarile naturii, care le sustin si le amplifica. De asemenea, imaginile vizuale (Pe cerul meu azi nu e nicio stea), cele auditive (Si plange plansul polilor in jgheaburi), precum si figurile de stil, cum ar fi: comparatia (nu e nicio stea/Ca nourii pierduti in munti, pe creste), personificarea (Si plange plansul polilor in jgheaburi), metaforele (cerul meu; O amintire-i fiecare nor) si repetitia (Pe cerul meu azi nu e nicio stea/.../si ploua ganduri pe fiinta mea./.../... Azi cerul meu e far’de nicio stea/si ploua ganduri pe fiinta mea) evidentiaza subiectivismul versurilor si al exprimarii.
Asadar, textul lui Alfred Mosoiu reprezinta o confesiune emotionanta, o marturisire a melancoliei transformate treptat in suferinta profunda, sub actiunea permanenta a ploii.
Mult succes la Evaluarea Nationala 2020!