"Mai sunt probleme la unitatea de invatamant din Moniom, cartier apartinator Resitei, la gradinita de acolo, care a obtinut, in anii precedenti, doar autorizatie provizorie. Aici vor fi derulate lucrarile de achizitie vizand retelele de apa in prima faza, iar apoi de canalizare, pe Ordonanta nr. 28, ceea ce inseamna sanse mari pentru anul scolar viitor, 2015-2016", a afirmat joi Mihai Stepanescu.
La nivelul judetului Caras-Severin este in plina desfasurare activitatea de evaluare, iar autoritatile sanitare pentru unitatile de invatamant elibereaza documente la cererea celui care administreaza scoala.
"Cei care au autorizatii sanitare, iar in obiectul lor de activitate nu s-a modificat nimic fata de autorizatia anterioara, nu trebuie sa si le reinnoiasca. In momentul in care se schimba ceva in obiectul de activitate, in ceea ce priveste structura fizica, alte compartimentari sau alte sedii pe care le au in scoala, atunci, evident, trebuie sa isi reinnoiasca aceste autorizatii", a precizat Dragos Luca, directorul Directiei de Sanatate Publica din Caras-Severin.
In masura in care unitatile scolare nu indeplinesc criteriile de autorizare, li se da un plan de conformare, cu termene exacte, in care trebuie sa se incadreze. Potrivit lui Dragos Luca, nimeni nu are intentia sa inchida o unitate de invatamant pentru copii, insa si Consiliile locale trebuie sa faca eforturi pentru ca macar cerintele minime de autorizare sa fie indeplinite.
Printre problemele constatate pana acum in scoli sunt, in general, cele legate de canalizare si de asigurarea apei curente.
"Atat scolile, cat si consiliile locale trebuie sa faca eforturi pentru a imbunatati aceste conditii, in special cele de cazare, conditiile hoteliere, pentru ca se investesc bani pe programe europene sau locale, dar prioritate cred ca trebuie sa fie aprovizionarile cu apa curenta si canalizarea, cerinte minime in orice stat normal", a spus directorul Directiei de Sanatate Publica din Caras-Severin.
Purtatorul de cuvant al Inspectoratului Scolar Judetean Caras-Severin, Ioan Moatar, sustine ca exista situatii in care unitati de invatamant din intregul judet inca se desfasoara lucrari in incintele acestora, dar care vor fi finalizate pana la inceperea anului scolar.
"Din fericire, in acest an, numarul unitatilor care nu au autorizatie sanitara de functionare va fi mai mic decat in anii precedenti. Din situatia centralizata pana in acest moment, avem doua localitati in care s-a reusit introducerea apei curente. Sunt, de asemenea, unitati de invatamant care au gasit solutii si au incheiat contracte cu diferiti agenti economici, care le furnizeaza apa potabila", a afirmat Ioan Moatar.