Aveti mai jos comunicatul Ministerului Educatiei despre deciziile luate:
"Astazi, 22 august 2022, alaturi de colegi din Ministerul Educatiei, am avut un dialog deschis si extrem de constructiv privind proiectului Legii invatamantului superior cu reprezentantii federatiilor studentilor: Uniunea Nationala a Studentilor din Romania (UNSR), Uniunea Studentilor din Romania (USR), Alianta Nationala a Organizatiilor Studentesti din Romania (ANOSR), Federatia Asociatiilor Studentilor in Medicina din Romania (FASMR) si Liga Studentilor Romani din Strainatate (LSRS).
Alaturi de prevederi foarte importante pentru studenti, deja incluse in proiectul Legii invatamantului superior (precum cresterea cu 50% a subventiei pentru burse, instituirea Programului National pentru Reducerea Abandonului Universitar si a Programului National pentru Internationalizare Universitara, asigurarea locurilor pentru stagiile de practica, dreptul de a urma cursuri de etica si deontologie universitara pentru absolut toate programele de licenta, locuri bugetate pentru studentii cu dizabilitati, dobandirea dreptului de libera practica pentru absolventii invatamantului superior medical imediat dupa promovarea examenului de finalizare a studiilor etc.), au fost agreate, impreuna cu reprezentantii celor 4 organizatii studentesti, semnatare ale comunicatului comun cu Ministerul Educatiei (fisier pdf), urmatoarele propuneri:
1. Asigurarea reprezentarii fiecareia dintre cele 5 federatii studentesti reprezentative la nivel national prin desemnarea a cate unui membru, cu statut de invitat permanent, in fiecare din cele 6 Comisii consultative Nationale ale Ministerului Educatiei:
- Comisia Nationala pentru Finantarea Invatamantului Superior (CNFIS);
- Comisia Nationala de Standardizare a Titlurilor si Gradelor Universitare (CNSTGU);
- Comisia Nationala de Etica a Titlurilor Universitare (CNETU);
- Comisia Nationala de Etica a Managementului Universitar (CNEMU);
- Comisia Nationala de Statistica si Prognoza a Invatamantului Superior (CNSPIS);
- Comisia Nationala al Bibliotecilor Universitare (CNBU).
2. Dreptul studentilor de a convoca sedinte extraordinare ale Senatului universitar. Convocarea va putea fi facuta pentru probleme studentesti, pentru prima data in legislatia specifica, de catre grupul tuturor reprezentantilor studentilor in Senatul universitar, prin exceptie de la regula convocarii de catre o treime din membrii Senatului universitar.
3. Cresterea reducerilor pentru transportul intern feroviar si naval al studentilor, de la 50% la 65%. Studentii inmatriculati la forma de invatamant cu frecventa, inclusiv studentii inmatriculati la studii de scurta durata la forma de invatamant cu frecventa in institutiile de invatamant superior acreditate, vor beneficia de tarif redus cu 65% pentru transportul intern feroviar la toate categoriile de trenuri, clasa a II-a si naval, pe tot parcursul anului calendaristic. Studentii orfani sau proveniti din casele de copii beneficiaza de gratuitate pentru aceste categorii de transport.
4. Cresterea subventiei pentru camine-cantine cu 50%, astfel incat sa poata fi diminuata regia de camin platita de fiecare student, precum si costurile cu asigurarea mesei in cantinele studentesti.
5. Consolidarea cadrului legal, astfel incat universitatile sa poata acorda ajutoare sociale si burse speciale, indeosebi pentru participarea la actiuni de voluntariat, dar nu numai. Incurajarea si sustinerea voluntariatului este o mare oportunitate pentru ca studentii sa dobandeasca noi competente.
6. Cresterea cu cel putin 30% a finantarii de baza pentru studentii inmatriculati in domeniile STIM (stiinte-tehnologie - inginerie - matematica), corelat cu preluarea propunerii transmise de Alianta Romana a Universitatilor de Tehnologie (ARUT) privind infiintarea Programului National pentru Educatia in domeniul Stiintelor, Ingineriei, Tehnologiei si Matematicii PN-STIM (Science, Technology Engineering and Mathematics - STEM) cu scopul stimularii tinerilor in vederea participarii la programe de studii universitare in domenii aferente STIM, care va fi sprijinit prin cresterea alocatiilor bugetare per student.
7. Clarificari cu privire la prevederile din domeniul invatamantului superior medical, in contextul noilor prevederi din Legea invatamantului superior, conform carora organizarea pregatirii in rezidentiat, ca forma specifica de invatamant postuniversitar, se realizeaza de catre Ministerul Educatiei prin intermediul institutiilor de invatamant superior de medicina si farmacie acreditate si a institutiilor de invatamant superior care au in structura programe acreditate de medicina, medicina dentara si farmacie.
8. Elaborarea la nivelul fiecarei institutii de invatamant superior a unei strategii specifice care sa asigure o integrare aplicata a masurilor cuprinse in Strategia Guvernului Romaniei de Incluziune a Cetatenilor Romani apartinand minoritatii rome pentru perioada 2021-2027".
Sorin Mihai CIMPEANU,
Ministrul Educatiei
Ciprian ZAMFIR,
Presedinte UNSR
Ina NIMERENCO,
Presedinte USR
Sorina BAIASU,
Presedinte FASMR
Raluca CHILIAN,
Presedinte LSRS