In prezent, cuantumul bursei sociale este de 300 de lei/luna. Daca proiectul de lege va trece de Parlament, ea va ajunge la 825 de lei/luna, la un salariu minim brut de 3300 de lei, cat este in prezent. Guvernul are insa in calcul sa majoreze salariul minim brut pe economie la 3700 de lei, in perioada urmatoare. Asta inseamna ca si cuantumul bursei sociale ar urca la 925 de lei.
Potrivit proiectului de act normativ, aceasta masura va reduce presiunea financiara asupra familiilor defavorizate.
"Avand in vedere specificul acesteia, majorarea bursei sociale la o patrime din salariul minim pe economie este o masura esentiala in vederea asigurarii accesului egal la educatie, elevii fiind astfel mai stimulati sa invete si incurajati sa isi continue studiile. Aceasta masura va reduce presiunea financiara asupra familiilor defavorizate, deoarece majorarea bursei sociale va contribui semnificativ la cresterea standardului de viata al acestora. Mai mult decat atat, acesti bani suplimentari vor acoperi nevoile de baza ale elevilor, precum alimentatia, transportul si materialele scolare, iar familiile cu venituri reduse vor avea mai multe resurse pentru a le asigura o viata mai buna copiilor acestora. Totodata, cresterea bursei sociale va reduce absenteismul si abandonul scolar", se mentioneaza in expunerea de motive.
Conform proiectului de act normativ, cuantumul minim al burselor si metodologia-cadru de acordare a burselor sunt aprobate prin ordin al ministrului Educatiei, la propunerea Consiliului National pentru Finantarea invatamantului Preuniversitar, "cu exceptia cuantumului bursei sociale, care se stabileste la o patrime din salariul minim pe economie".
Propunerea legislativa pentru modificarea art. 108 alin.(1) din Legea invatamantului preuniversitar nr. 198/2023 si pentru instituirea unei masuri tranzitorii va fi dezbatut si supus votului plenului Camerei Deputatilor, for decizional in acest caz.
Bursa sociala sustine participarea scolara a:
- elevilor din familii cu un venit mediu net luna/membru de familie, pe ultimele 12 luni, mai mic de 50% din salariul minim net pe economie
- elevilor cu unul sau ambii parinti decedati, respectiv a celor asupra carora a fost instituita o masura de protectie speciala
- elevilor din familii monoparentale
- elevilor cu deficiente/afectari functionale produse de boli, tulburari sau afectiuni ale structurilor si functiilor organismului
- elevilor din familii care beneficiaza de venit minim de incluziune.
Cererea, declaratia veniturilor si documentele doveditoare trebuie depuse la scoala in primele 25 de zile calendaristice de la inceperea cursurilor anului scolar.
Verificarea conditiilor de venit se face de catre secretarul unitatii de invatamant, cu ajutorul platformei PetrimVen. Inregistrarea unitatii de invatamant in PatrimVen dureaza cel mult 3 zile.
Bursele sociale se platesc lunar, pe intreaga durata a anului scolar, cu exceptia lunilor in care elevii cumuleaza 10 sau mai multe absente.