Conform documentului publicat de Ministerul Educatiei,
vacanta de primavara in anul scolar 2023-2024 ar urma sa aiba loc in perioada 13-21 aprilie 2024. Prin urmare, perioada de vacanta NU va cuprinde si perioada Sarbatorilor Pascale, avand in vedere ca Pastele catolic se sarbatoreste pe 30 martie 2024, iar Pastele ortodox pe 5 mai 2024.
Daca structura propusa de Ministerul Educatiei ramane in forma actuala, elevii si profesorii nu vor mai avea liber in preajma sarbatorii Pastelui, perioada incarcata cu o semnificatie aparte si numeroase traditii.
In comunicatul semnat de cinci organizatii ale parintilor (
FePAL – Federatia Parintilor si Apartinatorilor Legali din Romania, Grupul Civic „Parintii cer schimbare”, Grupul Civic „Parintii elevilor din Romania”, Asociatia SUPRA. Asociatia Mame pentru Mame) sunt propuse urmatoarele modificari la
structura anului scolar 2023-2024:
"1. Apreciem noua impartire a anului scolar in cele 5 perioade de invatare(module) alternate cu perioade de odihna. Este o structura care respecta curba de efort a elevului, mai ales dat fiind faptul ca elevii din Romania au un numar mare de ore de instruire pe zi, respectiv pe saptamana(orele de la scoala la care se adauga teme, proiecte, meditatii inclusiv in weekend). In acest sens, reamintim de studiul Ministerului Educatiei conform caruia un elev aloca minim 2h/zi pentru teme, studiul World Vision Romania conform caruia o treime dintre elevi petrec peste 3 ore pentru teme in afara programului scolar, uneori alocand chiar si peste 4 ore cu lectiile pentru acasa si Studiul IRES despre fenomenul national al meditatiilor.
2. Plecand de la cele de mai sus, corelat cu clima si specificul socio-economic al tarii noastre, organizatiile noastre mentin cu fermitate pozitia pe care am avut-o in fiecare an legat de perioada de desfasurare a cursurilor: inceputul acestora in jurul datei de 15 septembrie si incheierea lor in jurul datei de 15 iunie. Mai precis, solicitam urmatoarea perioda calendaristica a cursurilor in anul scolar 2023-2024: 11 septembrie 2023 – 14 iunie 2024.
Finalizarea cursurilor in data de 21 iunie 2024, cum este specificat in propunerea aflata in consultare, are un impact negativ asupra calendarului examenelor – Evaluarea Nationala si
Bacalaureat, sesiunea 1 si sesiunea 2. Acestea nu se pot desfasura in conditii optime in mijlocul verii, tinand cont inclusiv de procesul de corectare a lucrarilor, care este unul foarte intens si solicitant pentru evaluatori.
3. Legat de vacanta din februarie, preluarea din alte sisteme de educatie a conceptului de vacanta mobila este laudabila, dar este necesar inclusiv implementarea corecta a acestuia astfel incat sa-si atinga scopul. In acest sens, solicitam ministerului sa se asigure ca distributia judetelor pe cele trei saptamani este egala, iar saptamana de vacanta a fiecarui judet ramane la fel in fiecare an, respectandu-se astfel principiul predictibilitatii.
4. Legat de vacanta de primavara, atat timp cat este posibil dpdv calendaristic, aceasta trebuie sa cuprinda si Sarbatorile Pascale. In anul scolar 2023-2024 acest lucru este posibil prin mutarea vacantei de primavara cu o saptamana mai tarziu fata de perioada propusa spre consultare deoarece fragmeneaza nejustificat atat procesul educational, cat si vacanta de primavara si Sarbatorile legale. Noua perioada pe care o solicitam este: 22.04.2024 –30.04.2024, perioada ce va fi urmata de zilele libere nationale 1 Mai, 2 mai(punte), 3 mai(Vinerea Mare), 6 mai(a doua zi de Pasti).
5. Legat de Saptamana Verde, solicitam comasarea acesteia cu
Scoala Altfel pe parcursul careia se pot organiza activitati dedicate educatiei pentru mediul inconjurator. De asemenea, printr-o abordare transdisciplinara, asa cum indica metodologia de anul acesta, tema poate fi studiata de-a lungul intregului an scolar la orele de dirigentie, educatie civica, stiintele naturii, biologie s.a.m.d. Toate activitatile care s-ar putea desfasura in afara scolii presupun costuri(deplasare, taxe de intrare, cazare etc) pentru care nu exista o finantare din partea Ministerului Educatiei. In metodologia Saptamanii Verzi este specificat ca activitatile nu vor fi achitate de scoala, profesori sau parinti, fara a se indica insa o sursa de finantare. Totodata, mentionam ca Strategia nationala privind educatia pentru mediu si schimbari climatice 2023 – 2030 prevede introducerea in oferta nationala de curriculum la decizia scolii (CDS) a unor discipline dedicate acestei teme ceea ce ofera cu atat mai mult oportunitatea studierii educatiei de mediu ca proces de invatare continua, nu doar pe parcursul unei saptamani ce afecteaza data de inceput sau de sfarsit a anului scolar.
6. Desfasurarea Programului national „Scoala altfel” in care sa fie incluse minim 2 “Zile verzi” perioada 11 septembrie 2023 – 26 aprilie 2024, la decizia unitatilor de invatamant", se arata in comunicatul semnat de reprezentantii parintilor.