Legea, fiind organica, nu a intrunit numarul necesar de voturi (69) pentru a fi adoptata. Au fost inregistrate 57 de voturi 'pentru', 15 - 'impotriva' si sase abtineri.
"Dat fiind faptul ca majoritatea colegilor de la PSD au parasit sala, o sa va rog sa dam un vot pentru a vedea daca mai exista cvorum de sedinta. 27 de senatori prezenti. Ne pare rau, la punctul 15 chiar era o lege importanta - Legea pensiilor. E mare pacat ca PSD nu a stat sa sustina aceasta initiativa legislativa. Declar sedinta inchisa", a spus senatorul PNL Alina Gorghiu, care a condus luni sedinta plenului Camerei superioare a Parlamentului.
Senatorul PSD Liviu Pop, presedintele Comisiei pentru Invatamant, i-a acuzat pe colegii din Opozitie ca "s-au razbunat" pe elevii din invatamantul preuniversitar.
"Din pacate pentru personalul din invatamantul preuniversitar si pentru elevii din invatamantul preuniversitar, votul de astazi a fost dat de senatorii Opozitiei impotriva sistemului de educatie din Romania, inclusiv respingerea unui raport care nu facea altceva decat corela ceea ce a spus Curtea Constitutionala. Modificarile se refereau la (...) titularizarea in sistemul de invatamant a celor care au luat note peste 7 in ultimii ani. (...) Sunt cazuri in care profesori iau note de 9 si 10 si nu reusesc sa se titularizeze pentru ca nu exista posturi. O a doua prevedere este legata de detasarea personalului titular. in baza legii de azi (a respingerii actului normativ - n.r.) nu se vor mai putea detasa profesorii. si, nu in ultimul rand, plata cu ora a profesorilor sa fie consemnata sub un anumit aspect in condica. (...) E important sa facem politica scolii, nu politica in scoala. Din pacate, cei din USR si o parte din PNL au vazut acest aspect ca o razbunare, impotriva elevilor din Romania", a sustinut Pop.
Actul normativ respins prevedea ca "detasarea la cerere a personalului didactic titular in invatamantul preuniversitar se realizeaza prin concurs sau concurs specific, conform metodologiei elaborate de Ministerul Educatiei Nationale. Detasarea la cerere a personalului didactic titular in invatamantul preuniversitar se realizeaza pe o perioada de 4 ani intr-un interval de 10 ani, cu pastrarea calitatii de titular in invatamantul preuniversitar".
Comisiile de invatamant si de constitutionalitate din Senat, prin raport, au propus plenului adoptarea actului normativ in forma Camerei Deputatilor care eliminase un articol ce stipula: "cadrele didactice calificate, care au obtinut nota si media de cel putin 7 la un concurs national unic de
titularizare in invatamantul preuniversitar in ultimii 10 ani si care sunt angajate cu contract individual de munca pe perioada determinata, pot fi repartizate, in sedinta publica organizata de inspectoratul scolar, in unitatile de invatamant in care sunt angajate, daca postul didactic/ catedra este vacant(a)".