Oficialii din Educatie au transmis, intr-un
comunicat, ca obiectivul este protejarea contextului educational si a intereselor educationale ale elevului, implicit ale statutului cadrului didactic.
"Pornind de la o serie de sesizari si cazuri publice pe tema interferentei unor activitati in scoala care perturba desfasurarea in bune conditii a procesului didactic, Ministerul Educatiei si Cercetarii solicita tuturor inspectorilor si directorilor de unitati scolare examinarea regulamentelor proprii privind prevenirea, controlul si sanctiunile impuse in astfel de situatii, inclusiv evaluarea modalitatii de implementare a acestora", se arata in comunicat.
Totodata, Ministerul Educatiei reaminteste ca, in cazul concret al telefoanelor mobile, exista - prin lege si prin alte norme legale subsecvente - reglementari privind interdictia utilizarii acestora pe durata orelor de curs, cu exceptia situatiilor in care sunt folosite cu acordul cadrului didactic in scop educational.
"Toti actorii sistemului de educatie - elevi, profesori, parinti - trebuie sa cunoasca aceste reglementari si sa le implementeze riguros si curajos, inclusiv pe linia sanctiunilor existente. In cazul specific al telefoanelor mobile, asa cum am mai declarat, nu sustin interzicerea totala a acestora in scoala, insa in spiritul practicilor psihopedagogice si al reglementarilor legale existente, trebuie sa asiguram un control riguros in privinta utilizarii acestora in salile de curs, pentru a ajuta cand este cazul si mai ales pentru a evita interferenta perturbatoare cu actul educational”, a declarat ministrul Daniel David.
Daniel David se opune interzicerii telefoanelor in scoli
La inceputul lunii februarie, intrebat daca sustine interzicerea telefoanelor mobile in scoli, ministrul Educatiei, Daniel David, a raspuns ca o astfel de masura nu va duce la eliminarea problemei, ci la manifestari mai intense in afara controlului cadrelor didactice.
„Eu intotdeauna am avut o problema, exceptand chestiile antisociale evidente, eu sunt impotriva interzicerii diverselor lucruri, pentru ca eu, ca psiholog, stiu ca daca le interzici, reapar, de multe ori cu intensitate mai mare, in zone gri pe care nu le controlezi. Sunt pentru a controla educational telefoanele in scoala. Adica de ce sa le interzic?”, a argumentat Daniel David.
La aceleasi concluzii au ajuns si cativa cercetatori britanici, care au aratat ca
interzicerea telefoanelor in scoli nu este suficienta pentru a rezolva problemele legate de utilizarea acestora. Studiul lor arata ca masurile prin care sunt restrictionate telefoanele in scoli nu aduc imbunatatiri semnificative in ceea ce priveste comportamentul sau rezultatele scolare ale elevilor.
In Romania, incepand cu anul scolar 2024-2025, telefoanele mobile au fost interzise in timpul orelor, cu exceptia utilizarii acestora in scop educativ si cu acordul cadrului didactic. Prevederile referitoare la folosirea telefoanelor in scoala au fost incluse atat in Legea invatamantului preuniversitar nr. 198/2023, cat si in Regulamentul-cadru de organizare a unitatilor de invatamant si Statutul Elevului.
Extras din ROFUIP 2024 privind folosirea telefonului mobil in scoala:
Articolul 182
(6) Utilizarea telefoanelor mobile sau a oricaror alte echipamente de comunicatii electronice de catre elevi se realizeaza conform prevederilor legale stipulate in Legea invatamantului preuniversitar nr. 198/2023, cu modificarile si completarile ulterioare; utilizarea acestora in timpul orelor de curs se poate face numai la solicitarea cadrului didactic, in situatia folosirii lor in procesul educativ. Prevederile nu se aplica echipamentelor pe care elevii cu CES sunt autorizati sa le foloseasca.
(7) Nerespectarea prevederilor referitoare la utilizarea telefoanelor/a altor echipamente de comunicatii electronice poate duce la preluarea echipamentului de catre personalul unitatii de invatamant in vederea predarii, dupa caz, catre parinti/reprezentanti legali ai beneficiarilor primari minori sau beneficiarilor primari majori conform regulamentului de organizare si functionare al unitatii de invatamant.
Extras din Statutul Elevului 2024 privind utilizarea telefoanelor mobile in scoli:
Articolul 15
Elevilor le este interzis:
(...)
g) sa utilizeze telefoanele mobile sau orice alt echipament de comunicatii electronice in timpul examenelor, olimpiadelor si concursurilor scolare. Prevederile nu se aplica echipamentelor pe care elevii cu cerinte educationale speciale (CES) sunt autorizati sa le foloseasca;
h) sa utilizeze telefoanele mobile sau orice alt echipament de comunicatii electronice in timpul desfasurarii orelor de curs, inclusiv in timpul activitatilor educationale care se desfasoara in afara unitatilor de invatamant, cu exceptia utilizarii acestora in scop educativ, cu acordul cadrului didactic, in timpul pauzelor sau in spatiile autorizate explicit de regulamentul intern al unitatii de invatamant. Pe tot parcursul programului scolar, telefoanele mobile ale elevilor sunt depuse intr-un spatiu sigur, special amenajat in fiecare sala de clasa, la care are acces profesorul diriginte sau directorul unitatii de invatamant, iar in lipsa acestora cadrul didactic desemnat sa efectueze serviciul pe scoala. Nerespectarea acestor prevederi poate duce la preluarea echipamentului de catre personalul didactic/didactic auxiliar al unitatii de invatamant in vederea restituirii lui la finalizarea orelor de curs din ziua respectiva, in mod obligatoriu, catre parinti/reprezentanti legali ai beneficiarilor primari minori sau catre elevi, dupa caz, conform regulamentului intern al unitatii de invatamant. Prevederile nu se aplica echipamentelor pe care elevii cu CES sunt autorizati sa le foloseasca;
Extras din Legea invatamantului preuniversitar nr. 198/2023
Art. 106 (4) Utilizarea unui telefon mobil sau a oricarui alt echipament de comunicatii electronice de catre un elev este interzisa pe perioada desfasurarii cursurilor din invatamantul prescolar, primar si gimnazial, inclusiv in timpul activitatilor educationale care se desfasoara in afara unitatilor de invatamant, cu exceptia utilizarii acestora in scop educativ sau in spatiile autorizate explicit de regulamentul intern al unitatii de invatamant.
(6) Prevederile alin. (4) si (5) nu se aplica echipamentelor pe care elevii cu CES sunt autorizati sa le foloseasca.
(7) Nerespectarea prevederilor alin. (4) si (5) poate duce la preluarea echipamentului de catre personalul unitatii de invatamant in vederea predarii, dupa caz, catre parinti/tutori legali ai beneficiarilor primari minori sau elevi conform regulamentului intern al unitatii de invatamant.