Potrivit Asociatiei Elevilor din Constanta, vineri, 10 februarie a.c., a fost comunicat Comisiei de Dialog Social din Ministerul Educatiei un proiect de ordin de ministru ce isi propune modificarea Statutului Elevului.
Reprezentantii elevilor sustin ca, la nivelul proiectului, sunt prevazute multiple schimbari care au in vedere in principal inlocuirea pasajelor ce fac referire la semestre. Cu toate acestea, pe 22 decembrie, Ministerul Educatiei a mai propus Comisiei de Dialog Social un proiect ce viza tot modificarea Statutului Elevului, dar ce continea "multiple prevederi controversate, nelegale, si abuzive", criticate de organizatia de elevi. Pana la momentul actual, Ministerul Educatiei nu a publicat pe site niciun proiect de ordin de ministru de modificare a Statutului Elevului, semnaleaza elevii.
Asociatia Elevilor din Constanta: Ministerul Educatiei sa respecte Legea nr. 52/2003!
"Punem in vedere Ministerului Educatiei faptul ca Legea nr. 52/2003 reglementeaza in mod obligatoriu punerea in consultare publica a proiectelor de ordin de ministru. Amintim faptul ca aceasta procedura este una distincta de procedurile Legii dialogului social, si ca punerea unui ordin in discutie in comisiile de dialog social nu inlatura obligatia Ministerului Educatiei de a respecta Legea nr. 52/2003", transmit reprezentantii elevilor.
Asociatia Elevilor din Constanta anunta ca, in cazul in care modificarea Statutului Elevului se va face fara respectarea legii, se va adresa justitiei pentru anularea ordinului de ministru.
"Consideram fundamental pentru democratie ca principiile transparentei decizionala sa fie respectate in orice context, dar mai ales atunci cand vorbim de un act normativ ce prevede drepturile beneficiarilor primari ai educatiei. In cazul in care Ministerul Educatiei va dori sa creeze un precedent periculos, prin modificarea Statutului Elevului fara respectarea legii, nu vom ezita sa demaram actiuni judiciare in vederea anularii ordinului, precum si actiuni penale impotriva tuturor persoanelor, demnitari sau functionari, responsabile pentru adoptarea actului cu incalcarea prevederilor legale. nMai mult, amintim faptul ca, in contextul elaborarii Statutului Elevului, este obligatorie si consultarea asociatiilor independente ale elevilor, conform Legii nr. 1/2011. Am luat la cunostinta dorinta Ligiei Deca de a cenzura, in noile legi ale educatiei, vocea reprezentantilor elevilor, dar dorim sa ii amintim faptul ca aceste noi legi nu sunt in vigoare, si pana la adoptarea lor, este obligata sa respecte legile tarii", transmit elevii.