"In sistemele de educatie iti trebuie consecventa si coerenta. in sistemul de educatie din Romania ne-a lipsit coerenta. Competenta exista, exista foarte multe plusuri, dar la nivelul coerentei am stat rau. Acest lucru trebuie remediat, mai ales ca, potrivit OECD, 14% din locurile de munca din tarile care intra in alcatuirea organizatiei risca sa mearga pronuntat spre automatizare, digitalizare, iar 32% din meserii vor suferi schimbari radicale. Educatia trebuie facuta pentru dezvoltare, pentru progresul societatii, pentru dezvoltare economica, respectiv pentru a produce acele resurse care trebuie sa se intoarca in vederea finantarii educatiei si cercetarii", a afirmat ministrul Cimpeanu.
Ministrul recunoaste si ca scoala ar trebui adaptata la nevoile prezente pe piata muncii.
"Sistemul de educatie ar trebui sa aiba mecanisme de monitorizare a nevoilor angajatorilor, de anticipare, impreuna cu angajatorii, a acestor nevoi de formare", a spus el.
Sorin Cimpeanu a adus in atentie faptul ca, de ceva vreme, omenirea se confrunta cu patru tendinte: globalizarea, schimbarile demografice, schimbarile climatice, a sustinerii accentuate si accelerate a automatizarii si digitalizarii.
Sorin Cimpeanu a amintit ca, ieri, Ministerul Educatiei a lansat campania "Vaccinare si testare pentru invatare", declarand: "Este o campanie in care, vreme de trei saptamani, reprezentantii institutiei vor fi prezenti la intalniri deschise catre toate scolile si gradinitele in care se vor prezenta importanta testarii si vaccinarii pentru a continua procesul de educatie, dar si probleme ce tin de orele de recuperare, programele nationale de educatie remediala care vizeaza recuperarea pierderilor generate de educatia online", a subliniat el, conform
bursa.ro.
Coerenta despre care aminteste actualul ministru nu poate fi atinsa in conditiile in care Educatia este unul dintre domeniile cu cele mai multe schimbari, "un experiment" cu milioane de copii, cu peste 20 de ministri in 30 de ani.