Ministrul a participat la un eveniment organizat cu prilejul primei editii a Zilei Nationale a Lecturii, in Aula Bibliotecii Centrale Universitare, in colaborare cu Muzeul National al Literaturii Romane.
"Lectura creeaza legaturi profunde si statornice in randul tinerei generatii. Lectura ii ajuta pe copii sa viseze, ii ajuta sa inteleaga, ii ajuta sa ajunga in toate colturile lumii, ii ajuta sa participe la aventuri, ii ajuta, in ultima instanta, sa devina cetateni activi ai acestei tari. Nu se poate imagina o Romanie educata fara lectura, educatie si cultura. Este o sansa sa fi putut decide ca astazi, si imi place sa cred ca in fiecare an de acum incolo, in ziua de 15 februarie, in toate scolile si gradinitele din Romania, intr-un interval de trei ore, vom putea sa acordam importanta cuvenita lecturii. Este un proiect la care sunt convins ca au inteles sa participe toti colegii nostri educatori, invatatori, profesori, este un proiect care va dainui si care, in masura posibilului, va crea din lectura un obicei cotidian, chiar si intr-o tara in care mai putin de 10% din cetateni cumpara o carte in fiecare an", a afirmat Cimpeanu.
El a evidentiat ca trebuie gasite cele mai atractive mijloace pentru a convinge tinerele generatii de importanta lecturii.
"In ceea ce ma priveste, ca ministru al Educatiei, dar mai ales ca profesor, voi face acest lucru asa cum spunea Octavian Paler in 'Aventuri solitare': 'Vine o vreme cand obosesti sa te tot justifici, mai ales ca asta nu serveste la nimic. Voi continua sa-mi sap in liniste gradina pana la capat, chiar daca in ea nu infloreste nimic. Si spun asta fara emfaza, doar cu o mica parere de rau'", a incheiat Sorin Cimpeanu.
Potrivit ministrului Culturii, Lucian Romascanu, Ziua Nationala a Lecturii ar trebui privita ca ziua de nastere.
"Este o zi extrem de importanta pe care trebuie sa o privim asa cum, probabil, a avut in minte cel care a initiat-o. Este o zi cum e ziua de nastere. Traim in toate celelalte zile, dar intr-una din zile sarbatorim. Trebuie sa citim in fiecare zi si intr-una din ele sarbatorim", a spus Romascanu.
El a deplans faptul ca lectura este o activitate "pe cale de disparitie".
"Si vine acest pacat, pentru ca lectura intra acum in competitie cu un imens flux de tot felul de informatii, canale, distractie pe toate platformele posibile, iar daca vrem ca aceasta minunata activitate a mintii si a sufletului sa continue va trebui sa fim exemple ca parinti, sa fim exemple ca profesori. (...) Lectura este singurul mod, dovedit stiintific ca sa spun asa, care creste sufletul", a completat ministrul Romascanu.
Primarul general al Capitalei, Nicusor Dan, a pledat, la randul sau, pentru stimularea lecturii.
"La nivel social, lectura si cunoasterea, in general, dezvolta o societate care stie sa se aprecieze in mod corect pe ea insasi, o societate care stie sa faca pentru ea insasi alegerile potrivite, o societate cu gandire critica. Tocmai de aceea este o uriasa responsabilitate pe care o avem sa stimulam lectura, sa stimulam dorinta de cunoastere, sa stimulam dorinta si responsabilitatea de a merge intotdeauna la sursa in tot ceea ce priveste informatia. Va asigur ca Primaria Municipiului Bucuresti va sprijini orice proiect viitor care tine de aceste deziderate", a transmis Nicusor Dan.
In cadrul evenimentului, deschis de directorul Bibliotecii Centrale Universitare "Carol I", Mireille Radoi, si moderat de directorul Muzeului National al Literaturii Romane, Ioan Cristescu, au rostit alocutiuni consilierul prezidential Sergiu Nistor, deputatul PNL Sebastian Burduja, initiatorul legii pentru declararea Zilei Nationale a Lecturii, profesorul Mircea Dumitru, membru al Academiei Romane, seful Inspectoratului scolar al Municipiului Bucuresti, Mihaela Stefan, presedintele Asociatiei Nationale a Bibliotecarilor si Bibliotecilor Publice din Romania (ANBPR), Dragos Neagu, si Cristina Popescu, director general Romfilatelia.
In cadrul evenimentului, a fost lansat intregul postal realizat de Romfilatelia cu prilejul Zilei Nationale a Lecturii.
Biblioteca Centrala Universitara "Carol I" a prezentat o expozitie menita sa puna in lumina personalitatile lui Titu Maiorescu si Spiru Haret, care prezinta o selectie de scrisori si manuscrise, fotografii, carti si reviste, multe provenind din Fondul Fundatiunii Universitare "Carol I".