Sorin Cimpeanu: "Nu a existat niciodata in Romania evaluare si nici autorizare, nici acreditare pentru invatamant online. Este o situatie de exceptie pentru a nu induce blocaje in sistemul de educatie.
Conditiile de protectie sanitara trebuie sa fie respectate. Vom intesifica actiunile de verificare in toate scolile din Romania. Numarul de copii in clase este mai mic decat era anul trecut. A intrat in vigoare legea prin care numarul maxim de copii in invatamantul primar este de 25, in invatamantul gimnazial – 29 in clasa, in invatamantul liceal – 33 in clasa.
In scoala se respecta regulile de distantare mai bine decat in multe alte spatii.
Nu putem spune ca exista o situatie ideala, perfecta in orice scoala. Dar trebuie sa facem eforturi pentru ca aceasta situatie sa fie cat mai buna in interesul starii de sanatate a elevilor si a cadrelor didactice. (...)
Acei parinti care au o frica foarte mare pot face ceva extrem de util pentru copii: sa se vaccineze. Si ei, si bunicii.
In ceea ce priveste controalele, exista sanctiuni legale care merg pana la acele sanctiuni pentru zadarnicirea combaterii virusului, pentru punerea in situatie de pericol a semenilor, indiferent de statutul acestora, indiferent ca sunt elevi, cadre didactice sau alti angajati.
Fac apel inca o data la intelegere din partea profesorilor, dar si din partea parintilor, pentru ca acest proces educational sa continue.
Repet, pierderile au fost foarte mari. Le platesc intai elevii, le vom plati noi, intreaga societate.
Nu poti condamna un parinte pentru ca este temator in raport cu starea de sanatate a propriului copil. Poti sa intelegi aceasta teama, dar poti sa-i explici inca o data, ca nu copiii sunt cei care trebuie sa plateasca costurile unei atitudini generalizate in randul intregii populatii a Romaniei.
Nu copiii sunt responsabili pentru starea de sanatate a parintilor si bunicilor, ci invers. Copiii au nevoie de educatie.
Acei parinti care au o frica foarte mare pot face ceva extrem de util pentru copii: sa se vaccineze. si ei, si bunicii. Fac un apel ca parintii sa nu isi trimita copiii la scoala, daca au simptome specifice", a afirmat Cimpeanu, la Digi24.
Anterior, ministrul Educatiei a afirmat ca elevii cu vulnerabilitati pot ramane acasa si face scoala online. El a spus atunci ca "si frica este o vulnerabilitate".
Pe grupurile de parinti de elevi sunt voci care afirma ca este o iresponsabilitate din partea ministerului decizia de a mentine deschise scolile, indiferent de pragul de infectare dintr-o localitate. De asemenea, multi dintre ei afirma ca le este teama de imbolnavire, in conditiile in care cazurie de Covid cresc intr-un ritm alarmant.
De cealalta parte, alti parinti atrag atentia ca scoala online este ineficienta pentru copiii lor.
Ce trebuie sa faca scoala si parintii daca un elev prezinta simptome?
Protocolul de izolare ce implica separarea elevului de colegi si anuntarea parintilor. Daca este vorba de un contact direct cu o persoana infectata, DSP-ul trebuie sa efectueze o ancheta epidemiologica ce "va stabili contactii directi ai cazurilor confirmate si va decide, cu informarea conducerii unitatii de invatamant, daca se impune carantinarea celor care nu fac parte din clasa la care s-au suspendat cursurile, inclusiv a personalului didactic/nedidactic/auxiliar".
Protocol de izolare a copiilor cu simptome specifice COVID-19:
Se aplica in cazul in care elevii prezinta in timpul orelor de curs simptomatologie specifica COVID-19 (febra, tuse, dificultati respiratorii, diaree, varsaturi, mialgii, stare generala modificata) si consta in:
a) anuntarea imediata a parintilor/reprezentantilor legali si, dupa caz, a personalului cabinetului medical scolar;
b) izolarea imediata a elevului. Elevul va purta masca, va fi separat de restul grupei/clasei si va fi supravegheat pana cand va fi preluat si va parasi unitatea de invatamant insotit. Masurile de protectie individuala vor fi respectate cu strictete;
c) daca pe perioada izolarii elevul care a prezentat simptome foloseste grupul sanitar, acesta trebuie curatat si dezinfectat, folosind produse de curatenie si dezinfectie avizate, inainte de a fi folosit de o alta persoana;
d) nu se va transporta elevul pana la sosirea parintilor/reprezentantilor legali la medicul de familie, serviciul de urgenta sau spital decat in situatia in care simptomele/semnele sunt severe, caz in care se va apela serviciul de urgenta 112;
e) persoana care ingrijeste elevul izolat trebuie sa poarte masca si se va spala bine pe maini timp de minimum 20 de secunde;
f) igienizarea incaperii in care a fost izolat elevul suspect de infectie cu virusul SARS-CoV-2 se face cu substante dezinfectante avizate, pentru a reduce riscul de a transmite infectia la alte persoane;
g) prescolarul/elevul/studentul va reveni la unitatea de invatamant doar cu adeverinta medicala eliberata de medicul curant/medicul de familie, cu precizarea diagnosticului si care atesta ca nu mai prezinta risc epidemiologic.
Alte dispozitii:
- in cazul in care prescolarii sau elevii prezinta in timpul orelor de curs stare febrila sau alta simptomatologie specifica infectarii cu SARS-CoV-2, se aplica protocolul de izolare. In cazul in care exista un consimtamant informat si semnat al parintelui/tutorelui legal cu privire la acordul de recoltare a probelor de exsudat nazofaringian in vederea testarii prescolarilor sau elevilor simptomatici, acestia vor putea fi testati, intr-o prima faza, cu teste antigen rapide, in cadrul cabinetelor medicale. Elevul care a implinit varsta de 18 ani va semna consimtamantul personal.
Toate testele rapide efectuate in cabinetul medical scolar de la nivelul unitatii de invatamant vor fi raportate catre directia de sanatate publica judeteana/a municipiului Bucuresti, in maximum 24 de ore. Daca parintele/tutorele legal nu isi exprima acordul pentru testare, in cazul existentei unor simptome specifice, precum si in cazul in care nu exista cabinet medical in unitatea scolara, acesta va lua legatura cu medicul de familie in vederea stabilirii pasilor urmatori; revenirea in colectivitate in aceste cazuri se va face dupa un repaus de 14 zile;
Nu se vor prezenta la cursuri in unitatea de invatamant/institutia de invatamant:
a) cei confirmati cu infectie cu SARS-CoV-2, aflati in perioada de izolare la domiciliu;
b) cei care sunt declarati contacti directi cu o persoana infectata cu SARS-CoV-2 si se afla in carantina la domiciliu/carantina institutionalizata.
c) cei care au fost testati si asteapta rezultatele sau locuiesc cu o persoana care a fost testata si care asteapta rezultatele.
Comentarii [1 comentariu]Adauga comentariul tau
Alina Constantin 06 Oct. 2021 10:29:19
Si daca se imbolnavesc copiii in drum spre scoala in mijloacele aglomerate de transport in comun, la peste 11 la mie indice in sectorarele 1 si 2,ce solutie maliitioasa are oare domnul ministru?