Sorin Cimpeanu a spus ca la intalnirea cu inspectorii scolari s-au discutat inclusiv noile legi ale Educatiei.
”Am dezbatut astazi, la Colegiul National „Sf. Sava” din Bucuresti, impreuna cu inspectorii scolari generali din toata tara, proiectul Legii invatamantului preuniversitar. Este important sa actionam intr-o maniera adecvata pentru ca institutiile din domeniu sa fie pregatite pentru punerea in aplicare a noii legi si a masurilor din Proiectul ,,Romania Educata” si sa-si concentreze demersurile asupra elevului ca subiect principal, contribuind astfel la reducerea abandonului scolar si a ratei de parasire timpurie a scolii si asigurand cresterea performantei printr-un just echilibru intre echitate si performanta. Apreciez nivelul si profesionalismul dezbaterii cu inspectorii scolari generali!”, a scris Sorin Cimpeanu, pe pagina sa de Facebook.
De asemenea, Inspectoratele Scolare si Ministerul Educatiei au semnat acorduri pentru reducerea abandonului scolar.
Tot astazi au fost semnate si acordurile de implementare intre reprezentantii ministerului, in calitate de coordonator de reforma/responsabil pentru Componenta C15 - Educatie - PNRR si reprezentantii inspectoratelor scolare judetene, cu scopul de a implementa investitiile specifice Schemei de Granturi din cadrul Programului National de Reducerea Abandonului Scolar (SG-PNRAS). In baza celor 42 de acorduri semnate astazi, inspectoratele scolare judetene vor incheia contracte de finantare cu 1.415 unitati de invatamant ale caror proiecte au fost aprobate.
Cei mai multi bani merg pentru masa elevilor si echipamentele/ solutiile de software
Suma totala eligibila pentru runda 1 PNRAS este in valoare de 965.360.925,30 lei pentru urmatoarele categorii de cheltuieli eligibile:
(a) Cheltuieli pentru servicii (maximum 15% din valoarea totala a grantului);
(b) Cheltuieli de natura salariala (maximum 15% din valoarea totala a grantului);
(c) Cheltuieli pentru evenimente si deplasari (maximum 15% din valoarea totala a grantului);
(d) Cheltuieli de formare a cadrelor didactice (maximum 5% din valoarea totala a grantului);
(e) Echipamente si software (minim 20% - maxim 25% din valoarea totala a grantului);
(f) Cheltuieli mici lucrari de amenajare si mobilier (maximum 10% din valoarea totala a grantului);
(g) Cheltuieli pentru alte bunuri si servicii, inclusiv/mai ales asigurarea unei mese (maximum 35% din valoarea totala a grantului);
(h) Cheltuieli cu subventii, ajutoare, premii (maximum 10% din valoarea totala a grantului).
"Reducerea abandonului scolar este o prioritate pentru Ministerul Educatiei. Programul National pentru Reducerea Abandonului Scolar (PNRAS) - initiat de Ministerul Educatiei - face parte din cadrul Proiectului National de Reforma „Romania Educata”, cu finantare PNRR. Investitiile vor ajuta unitatile de invatamant gimnazial de stat, cu risc ridicat si mediu de abandon si parasire timpurie a scolii, pornind de la premisa ca abandonul scolar este un fenomen complex, declansat de un cumul de cauze asociate unor factori de risc diferiti ce trebuie abordati intr-o maniera integrata: personali, scolari, sociali, economici si culturali", a mai scris Sorin Cimpeanu.
"Respectam si asiguram dreptul fiecarui elev la sanse egale de acces si de progres in educatie, dar si de finalizare a studiilor. PNRAS sprijina dreptul elevilor din zonele dezavantajate la educatie, pentru ca sistemul trebuie sa fie centrat pe cel care invata si sa se adapteze la nevoile lui, astfel incat fiecare elev sa isi atinga maximumul de potential", se mai arata in comunicatul ministrului Educatiei.