Redam, mai jos, pe larg, cele opt probleme majore ale educatiei din Romania, pe care le discuta astazi premierul si reprezentantii sindicatelor:
1. Necesitatea adoptarii unei noi legi a educatiei
Conform Programului de Guvernare PSD – ALDE, cea mai asteptata lege de catre elevi, cadre didactice si parinti, este Legea Educatiei Nationale. Un act normativ realizat cu responsabilitate si supus dezbaterii publice va rezolva cea mai mare parte a problemelor cu care se confrunta de mai bine de 20 de ani sistemul de educatie din Romania. Care este graficul elaborarii, dezbaterii publice si adoptarii acestei legi?
2. Programele scolare sunt invechite si neadaptate cerintelor de pe piata muncii
Elevii nu sunt pregatiti sa faca fata provocarilor din plan profesional si nici macar pentru a-si gestiona singuri viata. Din cauza programelor, sistemul de educatie este axat pe partea teoretica, mai putin practica, iar programul elevilor este sufocant, incetinind dezvoltarea acestora. in opinia noastra, programele scolare trebuie sa fie regandite din temelii; ele trebuie adaptate la cerintele reale ale pietei muncii. Cand va lua Guvernul Romaniei o asemenea decizie, asteptata cu interes de milioane de elevi, de parintii acestora, de cadrele didactice dar si de mediul economic, care se plange de slaba pregatire a absolventilor de invatamant?
3. Subfinantarea educatiei plaseaza scolile din Romania intr-un alt secol
Lipsa dotarilor in cele mai multe dintre unitatile de invatamant accentueaza si mai mult starea precara a sistemului de educatie. Nu este admisibil sa existe scoli care nu au fost reabilitate sau care reprezinta un pericol pentru elevi, pentru ca nu au, de exemplu, autorizatie de functionare din partea ISU. Este de neacceptat, de asemenea, ca in multe dintre scoli sa nu existe laboratoare dotate corespunzator, ca grupurile sanitare sa fie aceleasi de zeci de ani sau banala creta sa fie cumparata din banii parintilor!
4. Banii castigati in instanta ajung in buzunarele cadrelor didactice, dupa lungi amanari
Ni se cere respectarea legilor si a deciziilor din instanta, dar statul cum trateaza aceasta problema? Conform prevederilor legale, in anul 2017, o parte a salariatilor din invatamant ar trebui sa primeasca sumele restante la drepturi salariale, stabilite prin sentinte judecatoresti, sume care nu se regasesc in legea bugetului de stat pentru anul 2017. De asemenea, tot ca urmare a sentintelor judecatoresti, personalul didactic trebuie sa primeasca sume care reprezinta dobanzi penalizatoare. Pana in acest moment, Ministerul Finantelor Publice si Ministerul Educatiei Nationale nu au stabilit care este sursa de finantare a acestor cheltuieli si cine trebuie sa faca aceste plati. In medie, fiecare angajat din educatie ar trebui sa recupereze aproximativ 5.000 de lei. in aceste conditii, solicitam Guvernului Romaniei sa rezolve in perioada imediat urmatoare aceasta problema.
5. Cresterea salariilor nete in educatie va fi de 25% in anul 2018, chiar daca salariile brute ar urma sa fie majorate cu 50%
Incepand cu data de 1 ianuarie 2018, urmeaza sa se aplice prevederile Legii nr 153/2017 privind salarizarea personalului platit din fonduri publice. Conform datelor Ministerului Finantelor Publice, incepand cu aceeasi data, se va schimba modul in care vor fi achitate darile catre stat ale angajatului. Ceea ce inseamna, ca majorarea cu 50% a salariului brut anuntata pentru anul viitor, la nivelul salariului net nu reprezinta mai mult de 25%.
6. Modificarea Legii pensiilor
In sistemul de educatie pensia medie este de sub 1.000 de lei, comparativ cu alte sisteme, unde pensia medie este de peste 3.000 de lei. in unele cazuri aceste pensii "speciale" au ajuns sa fie mai mari decat veniturile incasate de angajati. Constatam ca exista persoane care ies la pensie la 43 de ani, cu o pensie de peste 10.000 de lei, in timp ce pe un profesor, dupa 43 de ani de munca, statul roman il "recompenseaza" cu o pensie de 1.500 de lei, intrucat principiul de calcul este diferit fata de cel aplicat in cazul altor bugetari. Consideram ca singurul principiu care trebuie sa stea la baza calculului pensiilor din Romania trebuie sa fie cel al contributivitatii la fondul de pensii! Daca nu, atunci cerem pensii speciale si pentru profesori!
7. Calculul incorect al sporurilor
Desi conform H.G. nr/. 38/2017 salariile de baza s-au majorat, de la data de 1 ianuarie 2017, in medie, cu 15%, calcularea sporurilor, indemnizatiilor prevazute de art. 3 3 alin. (4) din O.U.G. nr. 57/2015, cu modificarile si completarile ulterioare, nu se face la salariile de baza majorate de la 1 ianuarie 2017, ci aceste sporuri si indemnizatii sunt calculate prin raportare la salariul de baza din luna decembrie 2016, ceea ce conduce la o diminuare a drepturilor salariale care se cuvin personalului didactic.
8. Renuntarea la costul standard per elev
Atata timp cat determinarea costului standard se face prin hotarare de guvern, la propunerea Ministerului Educatiei, in functie de cuantumul cheltuielilor de personal stabilit de Ministerul Finantelor Publice pentru salariatii din invatamant si aprobat de Parlamentul Romaniei, prin Legea bugetului de stat, existenta acestui cost standard nu se justifica. Daca exista o lege de salarizare dupa care sunt platiti toti angajatii dintr-o unitate, indiferent de numarul copiilor/elevilor din acea unitate, ce relevanta mai are acest cost standard pentru stabilirea cheltuielilor necesare cu salariile?
In situatia in care Guvernul Romaniei nu va face efortul de a gasi solutii la problemele expuse mai sus, Executivul trebuie sa ia in calcul faptul ca exista riscul major sa se declaseze un conflict de amploare, in sistemul de invatamant, in toamna acestui an.