"Este inadmisibil sa i se impute faptul ca nu a supravegheat intrarea in unitatea de invatamant alaturi de portar. Cum ar fi schimbat situatia de fapt, deosebit de grava, daca profesoara ar fi fost la intrare? Agresorul nu si-ar fi continuat planul? Oare, membrii comisiei nu ar trebui sa aiba un alt obiectiv, respectiv acela prin care sa dispuna toate masurile prin care un astfel de incident sa nu mai aiba loc? Solicitam pe aceasta cale Ministerului Educatiei Nationale sa intervina in acest caz in care, din pacate, cadre didactice din acea unitate de invatamant demonstreaza nu doar superficialitate, ci lipsa de empatie fata de propria lor colega aflata intr-o situatie de o gravitate iesita din comun si un total dezinteres fata de problema reala: o profesoara a fost injunghiata intr-o unitate de invatamant!" , sustin reprezentantii FSLI, intr-un comunicat de presa.
De asemenea, FSLI atrage atentia angajatilor din invatamant, dar si opiniei publice si factorilor de decizie asupra situatiei grave cu care se confrunta intreg sistemul de invatamant:
"Angajatii din invatamant sunt vulnerabili in acest moment in fata oricarei forme de agresivitate care se poate petrece in orice unitate de invatamant, fara sa se poata apara direct. Unitatile de invatamant au fost transformate, din cauza legislatiei care, fie nu se aplica, fie are mari lacune, in spatii in care violenta nu poate fi prevenita sau pedepsita. Avem, prin exemplul oferit de membrii comisiei de cercetare din cadrul Colegiului 'Spiru Haret' - Ploiesti, dovada clara a unor oameni care nu stiu sa vada dincolo de prevederile unui regulament, situatia reala: o colega a fost injunghiata in fata cancelariei - un precedent extrem de periculos care ne transforma pe toti in victimele unui sistem cu probleme grave de perceptie, dar si de aplicare a unor hotarari", mentioneaza liderii FSLI.
Nu in ultimul rand, sindicalistii din imvatamant sustin ca regulamentele de organizare si de functionare a unitatilor de invatamant nu sunt corect concepute si aplicate.
"Lipsa unei solidaritati in fata actului de agresiune, pasivitatea si rea-vointa, ne transforma pe toti in complici ai agresorilor", mai spun reprezentantii FSLI.
In acest context, Federatia sindicala cere Ministerului Educatiei Nationale, Guvernului Romaniei si Parlamentului, constituirea de urgenta a unei comisii speciale care sa gaseasca solutii concrete si care pot fi aplicate imediat pentru combaterea actelor de violenta din scoli.
Pe 29 ianuarie 2019, o profesoara de la un liceu din Ploiesti a fost injunghiata in fata cancelariei cu un cutit, in abdomen, iar agresorul ar fi un fost elev al unitatii de invatamant.
Cel care a comis fapta are 22 de ani si ar fi fost exmatriculat anterior din aceasta unitate de invatamant, el fiind in stare de ebrietate. Dupa comiterea faptei, tanarul a fost arestat preventiv pentru 30 de zile.
Comentarii [1 comentariu]Adauga comentariul tau
Lucian Sabareanu 24 Apr. 2019 08:59:51
Paza scolilor ar trebui asigurata de paznici.Profesorii ar trebui lasati sa se ocupe de educatia elevilor si stimulati pentru aceasta activitate.
Profesorii sunt stimulati prin gradatia de merit, la care au sanse cei care obtin rezultate la olimpiade, dar si autorii de diverse lucrari, printre care si manualele pline de greseli.
Sunt multe schimbari de facut, nu numai schimbarea ministrilor si a catorva articole de prin legea educatieiciopartita de multe ori din 2011 pana in prezent.