Intr-un mesaj postat pe pagina de Facebook, Federatia Sindicatelor Libere din Invatamant, Federatia Sindicatelor din Educatie „SPIRU HARET” si Federatia Nationala Sindicala „Alma Mater “, anunta ca, in numele celor peste 300.000 de salariati din invatamant ale caror drepturi si interese le reprezinta, "condamna ferm atitudinea membrilor Executivului care au refuzat pana la aceasta ora o cale de dialog social, dupa
protestul organizat pe 25 mai in fata sediului Guvernului Romaniei".
Reprezentantii profesorilor sustin ca, desi a trecut deja o saptamana de la protestul din Piata Victoriei, la care au participat peste 1.200 de salariati din aproape toate judetele tarii si Municipiul Bucuresti, "niciun oficial cu putere de decizie nu a raspuns solicitarilor noastre".
"Aceasta situatie este un semnal pentru intreg personalul din educatie, care traduce lipsa implicarii guvernamentale in indiferenta, batjocura sau rea-credinta! Este, de asemenea o manifestare a dispretului fata de toti salariatii din invatamant si fata de sistemul educational, in general. Suntem constienti ca situatia economica a Romaniei este dificila, insa acesta nu este un argument pentru a ne ignora si pentru a refuza dialogul", se arata in mesajul sindicalistilor.
Sindicalistii din invatamant cer aplicarea integrala a Legii salarizarii
Totodata, acestia sustin ca salariile din invatamant sunt printre cele mai mici din intreg sectorul bugetar si ca au sperat ca guvernantii vor face un efort de a aplica integral Legea salarizarii – asa cum au promis in urma protestelor din luna ianuarie 2022.
"In ciuda mult trambitatelor majorari salariale anuntate de coalitia de guvernare, angajatii din educatie vor primi, in realitate, incepand cu data de 1 iulie 2022, doar o patrime din diferenta ramasa de acordat, ceea ce insemna, in medie, 65 de lei net pentru fiecare salariat. Aceasta suma reprezinta o alta forma de umilire a personalului din educatie! Opinia publica trebuie sa stie ca aplicarea integrala Legii salarizarii nu ar acoperi nici macar jumatate din rata inflatiei reala, motiv pentru care, cu legitimitate, salariatii din invatamant solicita Guvernului Romaniei ca, pe langa aplicarea integrala a Legii 153/2017, sa aplice si o indexare a salariilor, asa cum procedeaza guvernele din tarile unde exista interes ca populatia sa fie protejata, astfel incat sa fie acoperita cresterea alarmanta a preturilor!", se arata in comunicat.
"Avand in vedere actualul nivel al veniturilor si majorarea substantiala a preturilor la toate produsele de consum, la care se adauga si scumpirea utilitatilor, se constata o prabusire a puterii de cumparare, iar majoritatea salariatilor intampina reale dificultati in a-si asigura un trai decent. In acest context, ne intrebam cum au reusit membrii Guvernului si ai Parlamentului sa identifice fonduri pentru a acorda unor functionari publici sporuri de complexitate? Cum se poate in cazul unora, iar cand vine vorba de invatamant, de peste 10 ani, nu se gaseste o solutie sa se acorde sporurile pentru conditiile de munca, salariatii din educatie fiind singurii bugetari care nu le primesc?!
Ii amintim domnului Prim-ministru si liderilor partidelor politice aflate la guvernare ca, prin toate aceste decizii, nu fac altceva decat sa „amaneteze“ soarta sistemului de invatamant din Romania si sa sacrifice educatia fiecarui copil.
In conditiile in care, in perioada imediat urmatoare, reprezentantii Guvernului nu vor invita federatiile sindicale la masa negocierilor si nu vor gasi solutii la cerintele minimale prezentate, in luna septembrie vor fi declansate ample actiuni de protest", mai anunta reprezentantii sindicatelor.
Ministrul Educatiei: Salariul unui profesor debutant ar trebui sa fie cat un salariu mediu net pe economie
Intr-o declaratie recenta, ministrul Educatiei afirma ca salariul unui profesor debutant ar trebui sa fie cat un salariu mediu net pe economie.
„Propunerea mea este sa avem un debut de salariu mediu pe economie pentru toti profesorii la inceput de cariera. Sa inceapa cu salariul mediu pe economie, pentru ca altfel scoala fara profesori nu se poate, iar absolventii cei mai buni ai universitatilor nu vor fi atrasi spre cariera didactica, daca vor avea oferte cu salarii duble sau triple. Salarizarea pentru profesori debutanti este total nemotivanta, dupa care ne plangem ca nu avem profesori pregatiti. Voi propune inclusiv la nivel de lege”, a declarat ministrul Educatiei.
Sorin Cimpeanu a afirmat ca ar fi vorba despre 3.650-3.750 de lei, valoarea salariului mediu net pe economie pentru anul 2021.
Neli 03 Iun. 2022 09:44:10
Au precizat despre care an scolar este vorba ? Poate 2070 ?