"O modificare importanta care este luata in discutie este modul de finantare al unitatilor de invatamant, mai exact fiecare scoala sa primeasca fonduri direct de la Ministerul Finantelor Publice, si nu prin intermediul primariilor, cum se intampla in acest moment. Se ia in discutie si renuntarea la costul standard per elev, intrucat salariile din educatie sunt stabilite prin lege, iar acest cost standard nu se mai justifica", se arata intr-un comunicat de presa transmis de Federatia Sindicatelor Libere din invatamant.
Sindicalistii spera ca toate aceste initiative sa fie luate in considerare odata cu schimbarea legii educatiei.
De asemenea, ei ameninta cu posibilitatea declansarii unui conflict de munca: “In perioada urmatoare vor fi demarate discutii pe o noua lege a educatiei in Romania, care sa se aplice incepand cu data de 1 septembrie 2018. Guvernul sustine, de asemenea, ca programele scolare trebuie regandite din temelii, iar Ministerul Educatiei urmeaza sa stabileasca procedura de lucru. Toate aceste concluzii vor fi comunicate membrilor nostri de sindicat, alaturi de care vom decide strategia in perioada urmatoare. Anuntam ca exista riscul declansarii unui conflict de munca”, a declarat presedintele FSLI, Simion Hancescu.
La inceputul anului 2017, Guvernul a aprobat, printr-o hotarare, o crestere a costului per elev de la 3.043 la 3.740. Potrivit hotararii, sunt alocate 13,9 miliarde de lei pe an pentru peste trei milioane de elevi beneficiari. Chiar daca sumele au fost majorate, Romania ofera tot cei mai putini bani elevilor.
Costul standad per elev inseamna banii pe care statul ii ofera pentru fiecare elev in parte. Acest cost este o finantare de baza in care sunt incluse mai multe cheltuieli. Cea mai mare suma este folosita pentru plata salariilor profesorilor. Din restul banilor se achizitioneaza bunuri materiale cum ar fi: creta, banci, manuale, scaune, necesarul pentru evaluarile nationale ale elevilor. Asociatiile de elevi spun ca in urma acestei impartiri a banilor parintii tot sunt nevoiti sa plateasca anumite bunuri de care elevii ar trebui sa beneficieze gratuit.
Maria 30 Aug. 2017 19:49:36
Domnilor sindicalisti,trebuie sa umblati putin si la rezervarea catedrelor,nu este normal ca o catedra sa fie rezervat 15 ani,iar altii sa fie restructurati si sa faca naveta 50km dupa 20 de ani vechime.Veniti in teritoriu si cereti parerea si cadrelor didactice,asa este normal.