Redam integral scrisorea deschisa a Danielei Rajka:
"Scrisoare deschisa
Domnului Ministru al Sanatatii, Cseke Attila,
Domnului Ministru al Educatiei, Sorin Cimpeanu,
In legatura cu efectuarea screeningului prin teste din saliva al prescolarilor si elevilor in unitatile de invatamant, Societatea Medicilor din Colectivitatile de Copii si Tineri atrage atentia asupra urmatoarelor aspecte:
In cabinetele medicale din unitatile de invatamant, in ciuda deficitului de personal, s-a realizat testarea antigen rapida a prescolarilor, elevilor si personalului didactic/nedidactic din unitatile de invatamant, fiind practic singura modalitate de testare gratuita efectuata in Romania.
De la inceputul acestui an scolar, personalul medical din cabinetele medicale scolare a efectuat 90.805 de teste antigen rapide, de cele mai multe ori in conditii improprii, supunandu-se permanent riscului de infectie. Am facut acest lucru, constienti fiind de importanta testarii in prevenirea raspandirii infectiei COVID-19 in colectivitati.
In acest context, consideram ca testarea cu teste din saliva a prescolarilor, elevilor si a personalului didactic poate fi utila daca se realizeaza la domiciliul acestora, inainte de a merge spre gradinite/scoli.
Avantajul esential al testarii la domiciliu este acela ca persoana testata pozitiv ramane izolata la domiciliu, nu intra in colectivitate, iar colegii de clasa pot continua cursurile cu prezenta fizica.
De altfel, exista si alte tari care au adoptat masura testarii-screening a elevilor la domiciliu, distribuind un numar de teste parintilor pentru efectuarea acasa a testarii si raportarea rezultatelor catre unitatea de invatamant.
Testarea din saliva in grupa/clasa, supravegheata de cadrele didactice, are numeroase dezavantaje:
1. copiii cu infectie intra in colectivitate si astfel este anulat rolul principal al screening-ului, acela de identificare a infectiei inainte de intrarea copiilor in colectivitate, astfel incat colegii sa poata continua cursurile cu prezenta fizica
2. administrarea testelor necesita existenta acordului informat al parintelui
3. clasele necesita dezinfectia riguroasa, in cazul aparitiei unui caz pozitiv
4. in izolator pot fi prezenti simultan mai multi elevi cu test pozitiv
5. colegii de clasa ai unui copil depistat pozitiv in clasa vor fi considerati contacti directi, deoarece au stat impreuna fara masca in spatiu inchis, si vor trebui sa treaca in on-line
6. colectarea testelor folosite, in special a celor pozitive, trebuie sa se faca in conditii de siguranta
Consideram ca toate discutiile din ultimele zile, in care se arunca responsabilitatea supravegherii testarii de la cadrele didactice la personalul medical insuficient din unitatile de invatamant nu sunt productive si pot duce la reducerea importantei acestui screening.
De altfel, premiza de la care s-a pornit in introducerea testelor din saliva a fost tocmai faptul ca sunt usor de administrat si nu necesita prezenta personalului medical, despre care se stie ca este in numar insuficient in scoli.
Reamintim ca in unitatile de invatamant exista o singura asistenta medicala, care nu poate fi prezenta in acelasi timp in toate clasele dintr-o scoala pentru a supraveghea testarea. Sunt unitati de invatamant, in special in marile orase, in care sunt inscrisi peste 1000 de elevi, ceea ce inseamna existenta a cel putin 40 de clase. Este practic imposibil ca o singura persoana sa supravegheze simultan testarea desfasurata in cele 40 de clase, sa astepte in acelasi timp in cabinet copiii care au rezultate pozitive si sa gestioneze si confirmarea acestor cazuri.
Singurul lucru pe care il poate face personalul medical din cabinetele medicale scolare este confirmarea cazurilor pozitive la teste din saliva prin teste antigen rapid cu recoltare nazo-faringiana, teste care sunt aprobate ca metoda de diagnostic a infectiei COVID-19 de catre INSP.
Consideram ca declaratiile in spatiul public si luarea unor decizii fara consultarea tuturor factorilor implicati si fara sa se tina cont de toate aspectele practice care pot aparea in teritoriu va decredibiliza importanta acestui screening; sustinem necesitatea crearii unui grup de lucru pentru a gasi solutiile care pot face realizabila testarea in conditii optime a prescolarilor si elevilor.
Dr. Daniela Rajka,
Presedinte Societatea Medicilor din Colectivitati"
Ramane de vazut daca aceste recomandari vor fi urmate si daca elevii si profesorii vor primi acasa testele de saliva cumparate de catre stat care urmeaza sa ajunga in scoli.