Desfiintarea claselor este pusa pe seama numarului din ce in ce mai mic al elevilor inscrisi la scoala, a abandonului scolar si a numarului din ce in ce mai mare de elevi care sunt transferati la scoli din strainatate, se arata in analiza ISJ Buzau, transmisa
Agerpres.
Potrivit sursei citate, in comuna Margaritesti din judet, scoala gimnaziala functioneaza doar cu o singura clasa de elevi, iar la nivelul intregului judet au fost identificate 30 de clase sau formatiuni de studiu ce cuprind grupe, clase sau ani de studiu in pericol de a se desfiinta, aflandu-se la pragul minim admis de lege in ceea ce priveste numarul de elevi inscrisi.
"In ceea ce priveste infiintarea si desfiintarea unor unitati de invatamant, reteaua scolara a judetului Buzau a suferit urmatoarele modificari in ultimii 3 ani: 2021 - 2022 (8 scoli desfiintate, 3 scoli infiintate), 2022-2023 (12 scoli desfiintate, 1 scoala infiintata), 2023 - 2024 (18 scoli desfiintate, 0 scoli infiintate). Institutiile care functioneaza cu un numar redus de elevi/prescolari se afla in mediul rural, in zone greu accesibile si supuse fenomenului de declin demografic generat de imbatranirea populatiei, scaderea natalitatii si migratie. Cele mai afectate unitati scolare sunt: Scoala Gimnaziala comuna Margaritesti (numar clase - 1, numar elevi - 10), Scoala Gimnaziala comuna Chiliile (numar clase - 3, numar elevi - 23), Scoala Gimnaziala comuna Colti (numar clase - 4, numar elevi - 26), Scoala Gimnaziala sat Modreni, comuna Valea Salciei (numar clase - 4, numar elevi - 33), Scoala Gimnaziala comuna Murgesti (numar clase - 4, numar elevi - 40). La nivelul judetului Buzau exista 30 de formatiuni de studiu cu efective de elevi ce ating pragul minim admis de lege, in unitati scolare care functioneaza cu un numar redus de elevi/prescolari. Impactul bugetar negativ in aceste situatii este generat de faptul ca finantarea de baza a unitatilor de invatamant cu efective de elevi la limita inferioara este deficitara, realizandu-se din costul standard per elev/prescolar. Exista 2 institutii de invatamant preuniversitar reinfiintate ca urmare a sporirii numarului de elevi", a transmis ISJ.
"Din analiza datelor inregistrate in Sistemul Informatic Integrat al Invatamantului din Romania (SIIR), in ultimii 2 ani scolari, in judetul Buzau s-au inregistrat urmatoarele valori cu impact asupra desfiintarii/infiintarii unor formatiuni de studiu/scoli:
- An scolar 2021 - 2022 (61.250 elevi asociati la SIIIR, 410 elevi aflati in risc de abandon scolar, 365 elevi transferati in strainatate, 669 neprezentat, 299 exmatriculat.
- An scolar 2022-2023: (60.534 elevi asociati la SIIIR, 495 elevi aflati in risc de abandon scolar, 503 elevi transferati in strainatate, 938 neprezentat, 302 exmatriculat.
Din analiza comparativa a datelor din cei 2 ani scolari se poate observa cu usurinta urmatoarele:
- scaderea de la un an la altul cu 716 a numarului de elevi inscrisi in unitatile scolare, insemnand desfiintarea a aproximativ 40 de formatiuni de studiu, impactul major negativ fiind resimtit la nivelul normarii cu personal didactic,
- cresterea cu 37,8% a numarului de elevi transferati in strainatate,
- cresterea cu 20,73% a numarului de elevi aflati in risc de abandon scolar,
- cresterea cu 40,2% a numarului de elevi care nu s-au prezentat la cursuri,
- numarul elevilor exmatriculati (majoritatea covarsitoare din cauza neprezentarii la cursuri) s-a mentinut constant in cei doi ani supusi analizei, acestia nemaigasindu-se asadar in evidentele unitatilor de invatamant in anul scolar urmator", atrag atentia specialistii din cadrul ISJ.
Cu toate acestea, autoritatile din domeniu au incercat sa reduca rata abandonului scolar prin diferite programe, care au inclus transport gratuit pentru elevi, o masa calda sau burse sociale. La nivelul judetului Buzau sunt inregistrate aproximativ 480 de unitati de invatamant publice si private, inclusiv unitati conexe si crese.