Important! Plecand de la modelul-cadru publicat de ISMB, fiecare unitate de invatamant va elabora, aproba si aplica propria procedura, conform legii.
"Scoala dupa scoala", este un program complementar programului scolar obligatoriu care, prin modalitati integrate de sprijin, are ca scop prevenirea abandonului scolar si a parasirii timpurii a scolii, cresterea performantelor scolare, invatarea remediala, accelerarea invatarii prin activitati educative, recreative si de timp liber, dezvoltarea personala si integrarea sociala, precum si mentinerea elevilor intr-un spatiu securizat, ca alternativa la petrecerea timpului liber in medii cu potential de dezvoltare a unui comportament deviant.
Programul SDS este conceput sub forma de proiect, in urma unei analize de nevoi, prin consultarea elevilor, a reprezentantilor legali ai elevilor, a cadrelor didactice, a comunitatii locale si a altor institutii si organizatii partenere, in baza unui regulament intern elaborat de fiecare unitate de invatamant.
Etapele organizarii Programului Scoala dupa scoala, conform ISMB
In perioada ianuarie-februarie a fiecarui an scolar Consiliul de Administratie al scolii realizeaza analiza de nevoi pentru organizarea programului in anul scolar urmator.

O comisie numita prin decizie a Consiliului de Administratie al unitatii de invatamant elaboreaza
pana la 15 martie oferta pentru Programul SDS, sub forma de pachete educationale, conform prevederilor art. 6 si art. 7 din Metodologia de organizare a programului "Scoala dupa scoala", aprobata prin OMECTS nr. 3349/07.09.2011, cu modificarile si completarile ulterioare.
Comisia este formata din: directorul unitatii de invatamant, reprezentantul Consiliului Reprezentativ al Parintilor/ asociatiei de parinti (unde este cazul), doua cadre didactice din invatamant primar si doua cadre didactice din invatamantul secundar. Componenta comisiei este aleasa de Consiliul Profesoral.
Oferta pentru programul SDS este discutata si aprobata de Consiliul Profesoral si Consiliul de Administratie al unitatii de invatamant
pana la 15 aprilie. Programul SDS se organizeaza prin decizia Consiliului de administratie al unitatii de invatamant, cu avizul Consiliului de Administratie al ISMB. Directorul unitatii de invatamant pune in aplicare decizia Consiliului de administratie si inainteaza catre ISMB programul SDS.
Pana la 16 mai se inainteaza ISMB, spre aprobare, proiectul SDS pentru anul scolar urmator. Consiliul de administratie al ISMB avizeaza proiectul programul SDS, daca sunt indeplinite conditiile prevazute de OMECTS nr. 5349/2011, privind aprobarea Metodologiei de organizare a programului Scoala dupa scoala, cu modificarile si completarile ulterioare.
Spatii pentru organizarea Programului Scoala dupa Scoala
Spatiile care vor fi utilizate pentru organizarea programului SDS sunt urmatoarele:
- cele disponibile din propria unitate de invatamant;
- in alte unitati de invatamant;
- consortii scolare;
- palate si cluburi ale copiilor;
- cluburi sportive scolare;
- spatii puse la dispozitie de autoritatile scolare;
- organizatii neguvernamentale cu competente in domeniu;
- biserica etc
Este interzisa utilizarea spatiilor private apartinand personalului didactic sau nedidactic implicat in derularea programului sau din unitatea de invatamant, precum si spatii care nu au autorizatii de functionare si in sediile partidelor politice.
Program Scoala dupa Scoala
Orarul se va realiza in conformitate cu prevederile art. 8, alin. (2) din Metodologia de organizare a programului Scoala dupa Scoala", aprobata prin OMECTS nr. 5349/07.09.2011, cu modificarile si completarile ulterioare:
- numarul de ore prevazut in oferta si in Regulamentul intern este in medie de 3 ore /zi;
- daca in cadrul programului SDS sunt prevazute si activitati de educatie, complementare activitatii didactice, timpul alocat acestora nu poate depasi o ora si jumatate pe zi pentru invatamantul primar si 2 ore pe zi pentru invatamantul secundar;
- in cadrul programului vor fi alocate, in medie, 30 de minute pe zi pentru activitati fizice si miscare;
- programul SDS se poate desfasura inainte sau dupa programul scolar obligatoriu, in functie de nivelul de invatamant caruia se adreseaza.
Inscrierea elevilor in programul Scoala dupa Scoala 2025-2026
Inscrierea elevilor in programul SDS se face prin Cerere scrisa a parintilor/ tutorilor legali. In cerere, parintele/tutorele precizeaza pachetul educational pentru care opteaza, dupa consultarea specialistilor implicati in program si respectand optiunile elevului. La inscriere, parintele/tutorele semneaza cu directorul unitatii de invatamant un contract de parteneriat in care sunt stipulate rolurile si responsabilitatile atat ale parintilor, cat si ale scolii (..vezi contractul la finalul articolului)
Inscrierea in Programul SDS se face pe tot parcursul anului scolar pentru un Program SDS care functioneaza deja si la inceperea anului scolar pentru unul nou. Grupele pot fi constituite pe clase, pe ani de studiu siin grupe mixte.
Prezenta elevilor la Programul SDS este monitorizata zilnic de catre cadrele didactice, care instiinteaza familia in momentul in care elevul inregistreaza absente.
Retragerea din Programul SDS se face la cererea parintelui /tutorilor legali, prin instiintare scrisa inaintata unitatii de invatamant la care s-a depus cererea de inscriere in program.
Plata profesorilor implicati in derularea Programului SDS
Toate activitatile din cadrul Programului SDS se deruleaza fie de catre cadrele didactice, fie sub supravegherea cadrelor didactice, in situatia in care activitatile sunt coordonate de personal extern scolii. Fiecare persoana (personal didactic, nedidactic si auxiliar) are roluri si responsabilitati bine precizate si stipulate in fisa postului.
Implicarea personalului din invatamant se face in urmatoarele conditii:
a) ca activitate cuprinsa in norma didactica (maximum 4 ore/saptamana), conform prevederilor din Legea invatamantului preuniversitar nr. 198/2023, cu modificarile si completarile ulterioare. Aceste ore nu sunt retribuite suplimentar.
b) ca activitate in afara activitatii desfasurate in intervalul de timp zilnic de 8 ore, respectiv 40 de ore pe saptamana.
Finantarea programului Scoala dupa Scoala se poate face:
a) din bugetul autoritatilor locale;
b) din programe finantate din fonduri europene sau nationale;
c) din activitati scolare si extrascolare, donatii, sponsorizari, prin suportul financiar al asociatiilor de parinti, al organizatiilor nonguvernamentale etc., cu respectarea legislatiei in vigoare;
d) din bugetul de stat constituit, in conditiile legii, cu aceasta destinatie, pentru elevii proveniti din grupurile dezavantajate.
Model Cerere inscriere Scoala dupa scoala 2025-2026
Model-cadru Contract de parteneriat Scoala dupa scoala