Noua Lege a Educatiei prevede ca procesul de educatie va fi adaptat specificului bolii, perioadei de spitalizare si anului de studiu in care este inmatriculat elevul.
O alta noutate o reprezinta faptul ca anteprescolarii si prescolarii diagnosticati cu boli grave si spitalizati, care in prezent nu beneficiaza de acces la educatie, vor avea cadrul legal care le va asigura dreptul la educatie, adaptat specificului diagnosticului.
"Tratamentele pentru acesti copii, pentru patologiile pe care le au, sunt de durata si foarte grele. Procesul de educatie in cadrul spitalului va fi un sprijin real pentru copiii care sunt pacienti internati. Actul educational, alaturi de tratamentul medical, contribuie la recuperarea si reintegrarea celor aflati in aceasta situatie", a scris Sorin Cimpeanu, intr-o postare pe pagina sa de Facebook.
Scoala din spital, in noua lege a Educatiei
1. Copiii diagnosticati cu boli grave vor avea acces nediscriminatoriu la educatie prin faptul ca procesul de educatie se va desfasura individualizat, adaptat nevoilor fiecaruia, la patul din spital, pe grupe in cadrul spitalului sau online, cadrul didactic fiind in permanenta legatura cu medicul curant al copilului. Pentru ca avem nevoie de profesori dedicati si adaptati nevoilor speciale ale copiilor, este nevoie sa formam profesori cu un profil special. La aceasta formare vor contribui profesorii dedicati care si in prezent desfasoara activitati in scolile din spital, in conditii foarte dificile si insuficient reglementate, specialistii de la nivelul universitatilor de medicina si farmacie, alaturi de Ministerul Educatiei prin Centrul National de Formare si Dezvoltare a Carierei Didactice, in colaborare cu Centrul National pentru Incluziune – ambele structuri infiintate prin noul proiect al legii sub egida programului „Romania Educata”.
2. Scoala din spital va fi organizata si va functiona in cadrul institutiilor de invatamant superior de medicina si farmacie, care vor infiinta unitati de invatamant preuniversitar „Scoala din Spital” si vor face parte din sistemul national de invatamant. Procesul de educatie de la nivelul acestora va fi desfasurat de catre cadre didactice titulare in invatamant si de catre alte cadre didactice membre ale Corpului National al Profesorilor pentru „Scoala din Spital”, urmand a fi reglementata modalitatea de normare a acestora, intr-un mod flexibil si adaptat specificului din spital. Se va asigura o resursa umana disponibila pentru desfasurarea procesului de invatamant prin infiintarea Corpului National al Profesorilor pentru „Scoala din spital”.
3. Procesul de educatie va fi adaptat specificului bolii, perioadei de spitalizare si anului de studiu in care este inmatriculat elevul. Programa va fi una diferentiata, tinandu-se cont de numarul de ore alocat.
4.Anteprescolarii si prescolarii diagnosticati cu boli grave si spitalizati, care in prezent nu beneficiaza de acces la educatie, vor avea cadrul legal care le va asigura dreptul la educatie, adaptat specificului diagnosticului.
5. Copiii din „Scoala din Spital” vor avea asigurata:
✓ continuitatea scolarizarii, care le va permite sa promoveze anul de studiu in curs sau participarea la evaluarile organizate pentru finalizarea unui nivel de invatamant;
✓ crearea si dezvoltarea unei bune relatii de comunicare intre mediul scolar si cel al copiilor, elevilor si tinerilor scolarizati la domiciliu/spital;
✓ asigurarea cadrului de actiune comuna a cadrelor medicale si a cadrelor didactice implicate in recuperarea si educatia acestora.
6. In cadrul scolilor din spital pot fi desfasurate, cu aprobarea medicului sef de sectie din spital si in regim de voluntariat, activitati educative si orice alte activitati extradidactice, la solicitarea facuta in numele copiilor de catre parinti/reprezentanti legali ai acestora.
7. Inscrierea si scolarizarea in cadrul „Scolii din Spital”, precum si revenirea in unitatea de invatamant la care elevul a fost inmatriculat anterior se vor realiza intr-un mod flexibil.
8. Pe toata perioada spitalizarii, prescolarii, elevii si parintii acestora beneficiaza de consiliere administrativa cu privire la drepturile educationale pe care le au. Pe toata perioada spitalizarii, se desemneaza un cadru didactic monitor, care are obligatia de a supraveghea parcursul educational al prescolarului/elevului, de a tine in permanenta legatura cu unitatea de invatamant la care acesta a fost inmatriculat inainte de spitalizare si de a propune orice masura educationala in interesul acestuia.
9. Anteprescolarul/prescolarul/elevul indelung spitalizat are dreptul la rezervarea locului in grupa/clasa unitatii de invatamant preuniversitar din care provine, indiferent de perioada de spitalizare.
10. Pentru unitatile de invatamant preuniversitar „Scoli din Spital”, infiintate in cadrul institutiilor de invatamant superior de medicina si farmacie, finantarea pentru chletuieli pentru perioada in care anteprescolarul/prescolarul/elevul este inscris la scoala din spital se realizeaza prin transferuri de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Educatiei, cel putin la nivelul costului standard per anteprescolar/prescolar/elev, majorat cu 100%, in baza contractului complementar.