Schimbari majore in Educatie: se vrea EXAMEN DE ADMITERE la liceele cu mai multi candidati pe loc. Plus evaluari standardizate

De Ana Ghiarasim
la 10 Iun. 2022 Exclusiv
0 comentarii
Fii primul care comenteaza
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Schimbari majore in Educatie: se vrea EXAMEN DE ADMITERE la liceele cu mai multi candidati pe loc. Plus evaluari standardizate10Iun.2022

Evaluarea elevilor in invatamantul preuniversitar s-ar putea schimba radical, odata cu instituirea noilor legi ale Educatiei. Un manifest lansat de Alianta "O voce pentru Educatie" mentioneaza o serie de masuri de necesare pentru noua legislatie in Educatie, la propunerea societatii civile si mediului privat.

Una dintre masuri se refera la trecerea la evaluari standardizate, digitalizate si cu accent pe masurarea progresului.
 
Potrivit Manifestului, care a fost trimis Ministerului Educatiei si Administratiei Prezidentiale, evaluarea elevilor trebuie sa redevina relevanta, atat pentru ei, cat si pentru sistem.
 
Pentru a putea realiza o evaluare relevanta si a putea masura progresul scolar, se impune elaborarea unor standarde de de evaluare si itemi standardizati. In acest mod, se poate realiza si interventia asupra unitatilor de invatamant, in sensul sprijinirii acelor unitati de invatamant care nu asigura progresul scolar, cat si asupra performantei cadrelor didactice.
 
Pentru fiecare tip de evaluare in parte, proiectarea evaluarilor va fi corelata cu scopurile formulate si explicate in cadrul documentelor metodologice sau de prezentare a examenelor.
 
Evaluarile de nivel doi, patru si sase vor fi predictive, esantionate, bazate pe standarde, sumative, la toate disciplinele. Sistemul de examene va fi impartit intre:
 
(1) examene de admitere in licee, optionale si organizate la nivel national, doar pentru liceele unde numarul de candidati este mai mare decat numarul de locuri;
 
(2) examenul de bacalaureat standardizat, specializat pe rute si specializari;
 
(3) participarea la testari internationale (PIRLS; TIMSS; PISA; literatie digitala; alte tipuri de testari).
 
De asemenea, se impune stabilirea unor standarde de evaluare care sa orienteze activitatea de evaluare realizata de catre cadrele (sau mai scurt, evaluarea interna) didactice si elaborarea probelor de examen/testelor (evaluarea externa)
 
Standardele trebuie sa descrie nivelurile de competenta pentru fiecare treapta de notare, precum si la nivelul profilului absolventului pentru fiecare clasa si nivel din ciclurile educationale.
 

Itemi de literatie la testarile de la clasa a II-a si a IV-a

 
In plus, pentru elevii din ciclu primar, se propune introducerea itemilor de literatie in evaluarile de la clasele a II-a si a IV-a. 
 
Pentru gimnaziu, avand in vedere faptul ca problema cea mai mare a lipsei competentelor de alfabetizare functionala este mai acuta, sunt propuse evaluari ale nivelului de alfabetizare functionala la fiecare trei ani, distincte de evaluarile de la clasa a VI-a, din urmatoarele motive:
(1) timpul necesar pentru evaluare, analiza datelor si formularea recomandarilor (de catre CNPEE);
(2) timp necesar pentru aplicarea recomandarilor si urmarirea rezultatelor la viitoarele evaluari;
(3) ciclul de trei ani este folosit si in alte sisteme educationale, dar si la evaluarile internationale;
(4) corespunde cu ciclul de formare initiala a profesorilor si s-ar putea realiza legatura cu modulele pe care studentii le urmeaza si cu rezultatele invatarii, din perspectiva alfabetizarii functionale la elevi, cand acestia isi incep activitatea la clasa.
 

Ministerul Educatiei schimba planurile-cadru in septembrie 2023

 
Ministrul Educatiei, Sorin Cimpeanu, a anuntat ca arhitectura sistemului de educatie va fi puternic schimbata in urmatoarea perioada, iar elevii vor simti o imbunatatire in septembrie 2023, cand vor fi modificate planurile-cadru.
 
"Un sistem de educatie in care avem o rata de parasire timpurie a scolii atat de mare este un sistem care sufera si din perspectiva calitatii educatiei, deci este un sistem in care analfabetismul functional este prezent. Si pe acest palier sunt luate masuri si tocmai de aceea este nevoie sa implementam cat mai repede posibil proiectul Romania Educata. In momentul de fata, se lucreaza la transpunerea acestui proiect in texte legislative. Urmeaza sa intre intr-un proces de consultare publica si apoi spre adoptare in Parlament”, a spus Sorin Cimpeanu.
 
„In acest fel, arhitectura sistemului de educatie va fi puternic schimbata, in sensul eficientizarii acestui sistem de educatie romanesc, iar asupra elevilor, incepand cu septembrie 2023, urmeaza sa se simta, de asemenea, un impact major care sa genereze si reducerea abandonului scolar, si scaderea analfabetismului functional”, a mai spus ministrul Educatiei.
 
Sorin Cimpeanu a subliniat ca schimbarea planurilor cadru, care completeaza modificarile aduse la structura anului scolar, se va produce in septembrie 2023.
 
"Sunt masuri organizatorice care nu imbunatatesc profund sistemul de educatie. O imbunatatire profunda va putea fi vizibila doar incepand cu septembrie 2023, cand vom schimba planurile-cadru, deci lista disciplinelor ce sunt studiate de elevi, cand vom adapta curriculumul existent pentru fiecare disciplina la nevoia de formare competentelor in randul elevilor”, a explicat Sorin Cimpeanu.
 

Definitivat - Sfaturi pentru Nota 10
Teste Rezolvate + Metodologie pentru examenul de Definitivat

DEFINITIVAT - modele de Teste. ATENTIE la modificarile aparute in legislatie si metodologie:
  • teste rezolvate + explicatiile detaliate
  • metodica pentru punctaj maxim
  • exemple utile si ghiduri practice

...Vezi AICI noile Teste rezolvate <<


Ti-a placut acest articol?
Distribuie-l pe Facebook sau trimite-l pe WhatsApp altor parinti sau profesori!

0 comentarii
Fii primul care comenteaza
Urmareste-ne pe Google News
Va place acest articol ?
Dati o nota de la 1 la 5 !
Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:

educatielegea educatieievaluare eleviministerul educatieisorin cimpeanu


x
Lasa un raspuns



Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala
Va oferim GRATUIT Raportul Special
Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala

Primiti zilnic pe e-mail, ultimele stiri si subiecte din invatamant.

Aboneaza-te la Newsletterul GRATUIT si fii informat!
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
eNews Portal INVATAMANT
Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala
Iti oferim GRATUIT Raportul Special

Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala
 
Citeste GRATUIT toate informatiile despre invatamantul primar, gimnazial si liceal.

Adauga mai jos adresa ta de email si primesti Raportul Gratuit



Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala
Va oferim GRATUIT Raportul Special
Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala


Primiti zilnic pe e-mail, ultimele stiri si subiecte din invatamant.

Aboneaza-te la Newsletterul GRATUIT si fii informat!
Da, doresc să descarc GRATUIT cadoul si să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton
Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare
Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala
Iti oferim GRATUIT Raportul Special

Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala

 
Primesti GRATUIT noile TESTE REZOLVATE pentru Evaluarea Nationala conform PROGRAMEI actualizata. Explicatii si Sfaturi pentru Nota Maxima!

Adauga mai jos adresa ta de email si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
Atentie: veti primi in fiecare zi un newsletter gratuit cu ultimele noutati din invatamantul gimnazial si liceal!
x
//