Pe de alta parte, reprezentantii universitatilor spun ca au incercat sa isi adapteze programa, dar au prea putini profesori specializati.
De aceea, studentii aleg sa lucreze chiar si din primul an de facultate in companiile multinationale venite la noi, pentru a fi instruiti de acestia si pentru a-si putea pastra jobul dupa ce termina studiile.
"Practic in zona de vest a tarii sunt multe companii, de mult timp, care isi continua cresterea intr-un ritm destul de accelerat, de asemenea companii noi intra pe piata. Bazinul de selectie nu ofera o marja foarte mare de miscare", spune Miodrag Hojda, purtator de cuvant Companie multinationala.
Salariile pentru incepatori pornesc de la 2.000 de lei pentru 6 ore de munca pe zi. Cei cu experienta ajung la cateva mii de euro.
De aceea, la Facultatea de Automatica si Calculatoare de la Universitatea Politehnica din Timisoara e concurenta mare, insa sunt tot mai putini profesori specializati.
"Pe zona de IT suntem aproape de punctul limita in care nu mai ai partea de didactic, de oameni care sa asigure toate orele. Si atunci, in loc sa tii ore cu 15 studenti, ajungi sa tii ore cu 25", spune Florin Dragan, prorector Universitatea Politehnica din Timisoara.
340 de studenti specialisti in IT ies anual de pe bancile Facultatii de Automatica si Calculatoare din Iasi. Numarul lor ar putea fi insa mai mare, daca s-ar gasi profesori in domeniu, insa dascalii bine pregatiti fug de invatamant si se angajeaza la companiile care le dau salarii mai mari.