Daniel David a facut aceasta declaratie in contextul prezentarii rezultatelor Raportului National privind Alfabetizarea Numerica, care arata ca peste o treime dintre elevi sunt afectati de analfabetismul numeric.
Ministrul a subliniat ca atunci cand aproape jumatate dintre absolventii de liceu sunt in zona de analfabetism functional, problema devine una de securitate nationala. Prin urmare, in luna mai va prezenta un raport foarte obiectiv despre starea sistemului romanesc de educatie si cercetare, iar apoi va prezenta cateva politici educationale si, in cazul in care cineva si le va asuma, va continua ca ministru, iar daca nu, nu va mai ocupa aceasta functie.
”Cred ca asta este o problema pe care trebuie sa o discutam, daca eu o sa mai fiu ministru, in a doua jumatate a anului. Pentru ca voi prezenta un raport foarte obiectiv despre starea sistemului romanesc de educatie si cercetare in luna mai. Si dupa acel raport, eu voi spune ce va trebui facut pentru ca problema asta devine o problema de securitate nationala, cand tu scoti aproape jumatate din absolventii de liceu ii scoti in zona de analfabetism functional, nu mai este o problema asa, corectam ceva candva, e o problema de securitate nationala. Si de aceea spun, daca dupa ce voi spune aceste lucruri si voi prezenta acele politici educationale, cineva si le va asuma, o sa mai fiu ministru, daca nu, nu am sa fiu ministru”, a declarat Daniel David, citat de
News.ro.
Rezultatele Raportui National privind Alfabetizarea Numerica arata ca peste o treime dintre elevi sunt afectati de analfabetismul numeric, iar 16% dintre acestia intampina dificultati semnificative. Conform raportului, care a analizat populatia scolara din toate ciclurile de invatamant, primar, gimnazial si liceal, analfabetismul numeric se plaseaza la peste o treime (36%) dintre elevi, cu aproape 16% avand dificultati marcante.
Grav este ca analfabetismul numeric creste constant, de la o medie de 25% la clasele primare, la o medie de 36% la clasele gimnaziale si de 46% la clasele liceale. Asadar, diferentele persista si se accentueaza pe masura ce elevii avanseaza in ciclurile urmatoare, de gimnaziu si liceu.