Dispar scolile din mediul rural? Ministrul Educatiei sustine infiintarea campusurilor scolare, cu resurse si profesori de top

De Portal Invatamant
la 05 Feb. 2025
0 comentarii
Fii primul care comenteaza
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Dispar scolile din mediul rural? Ministrul Educatiei sustine infiintarea campusurilor scolare, cu resurse si profesori de top05Feb.2025

Scolile din mediul rural ar putea fi inlocuite de campusuri scolare, in care elevii sa poata beneficia de profesori de calitate, conditii mai bune de invatare si mese sanatoase, propune ministrul Educatiei si Cercetarii, Daniel David. Potrivit ministrului, actualul model, cu profesori care tin simultan lectiile la niveluri diferite, nu mai este viabil, iar solutiile propuse pana acum nu sunt suficiente pentru a asigura calitatea educatiei.

Aflat la prezentarea primului Raport National privind Alfabetizarea Numerica, care arata ca peste o treime dintre elevi sunt afectati de analfabetismul numeric, iar 16% dintre acestia intampina dificultati semnificative (detalii la finalul articolului), Daniel David a lansat ideea implementarii unor campusuri scolare in zonele rurale, in care elevii aflati pe o raza de 50-70-100 km sa aiba acces la profesori bine pregatiti si resurse adecvate.
 
Potrivit lui Daniel David, actualul sistem educational din mediul rural nu mai poate continua asa cum este, iar solutiile traditionale, precum transportul elevilor cu microbuze, nu sunt suficiente pentru a asigura educatie de calitate. 
 
"Cred ca in zona rurala ne trebuie o schimbare completa. Ce avem acum nu mai poate continua. Toata lumea spune: hai sa ducem scoli, microbuze. Dupa mine este o greseala. Noi inca avem multi copii in mediul rural, multi. Dar nu mai este ca pe vremea lui Spiru Haret, cand erau concentrati si cand faceai o clasa aveai 30-40 de copii in toate comunele. Acum ai scoli cu sapte-opt copii, cu 10, cu 4. Ai profesori care tin simultan lectiile la niveluri diferite. N-ai cum sa asiguri calitate, nu se poate. Ce se piloteaza in acest moment la nivelul ministerului n-a fost ideea mea, dar imi place, o intaresc si dau bani in directia respectiva, este ideea unor campusuri in mediul rural. Adica, pe o arie, si hotaram, nu stiu, 50-70-100 de km, ii aduci pe toti copiii intr-un campus in care nu mai sunt 10, sunt 50 sau sunt 70, in care poti sa duci profesori de calitate pe care sa-i platesti bine, in care poti asigura masa sanatoasa, daca e nevoie si cazare. Nu mai iti trebuie 5.000 de microbuze sa mearga de la un sat la altul, iti trebuie mai putine microbuze care sa si functioneze, sa nu se strice pe drum", a explicat David, citat de Agerpres.
 
Ministrul Educatiei a mai spus ca una dintre cele mai mari probleme in mediul rural este aceea ca nu sunt suficiente resurse pentru a duce profesori de calitate in acele zone.
 
"Adevarul este ca nu ai suficiente resurse sa duci profesori de calitate in acele zone, asta este adevarul. (...) Ideea ca mai putem functiona asa in mediul rural eu cred ca este o greseala", a afirmat Daniel David. 
 

RAPORT NATIONAL: Analfabetismul numeric atinge aproape 50% la liceu

 
Peste o treime dintre elevi sunt afectati de analfabetismul numeric, iar 16% dintre acestia intampina dificultati semnificative, arata primul Raport National privind Alfabetizarea Numerica prezentat miercuri de Asociatia pentru Valori in Educatie (AVE Romania) si Brio. Conform raportului, care a analizat populatia scolara din toate ciclurile de invatamant, primar, gimnazial si liceal, analfabetismul numeric se plaseaza la peste o treime (36%) dintre elevi, cu aproape 16% avand dificultati marcante, noteaza sursa citata.
 
Literatia numerica reprezinta capacitatea de a intelege, interpreta si utiliza informatii matematice in diverse contexte ale vietii cotidiene, profesionale si sociale.

Raportul arata ca analfabetismul numeric creste constant, de la o medie de 25% la clasele primare, la o medie de 36% la clasele gimnaziale si de 46% la clasele liceale.
 
Baietii prezinta, in general, un nivel mai bun de functionalitate numerica fata de fete, diferenta mentinandu-se constanta de la un ciclu scolar la altul.
 
"S-au observat diferente crescute ale analfabetismului functional numeric in functie de mediul de provenienta. Astfel, elevii din mediul rural prezinta cele mai ridicate niveluri de analfabetism numeric, cu 58,16%, in timp ce elevii din urbanul mare inregistreaza cele mai scazute niveluri, de 22,23%. In ciclul primar, analfabetismul numeric este deja foarte ridicat in rural (42,86%), comparativ cu urbanul mare (15,45%). Diferentele persista si se accentueaza pe masura ce elevii avanseaza in ciclurile urmatoare, de gimnaziu si liceu", mai arata raportul.
 
Rezultatele mai evidentiaza si o corelatie stransa intre statutul socio-economic si nivelul de functionalitate numerica. Astfel, elevii din categoria cu cel mai crescut statut prezinta cele mai scazute procente de analfabetism numeric, in timp ce elevii din categoria cu cel mai scazut statut socio-economic au cel mai ridicat nivel de analfabetism numeric, cu diferente marcante intre extreme.

In dezvoltarea testului au fost definite cinci mari domenii de evaluare, care sunt comune tuturor nivelurilor scolare: algebra, statistica, geometrie, masurare, proprietati ale numerelor. Pentru fiecare domeniu si subdomeniu si pentru fiecare ciclu de invatamant au fost realizati aproximativ 100 de itemi - mai exact, un total de 6.681 de itemi. Fiecare item a fost expus de cel putin 30 de ori (majoritatea de 70-80 ori) pentru analiza statistica.
 
Pilotarea a implicat administrarea itemilor la un esantion de 9.719 participanti, selectati prin esantionare stratificata proportionala dintr-un set initial de aproximativ 16.000 de administrari ale testului.
 
Cele aproape 16.000 de administrari ale testului au fost realizate in perioada octombrie - decembrie 2024, la nivel national, in baza unei esantionari care a vizat aproape 600 de scoli din intreaga tara. Distributia dintre fete si baieti a fost echilibrata in mod deliberat, asigurand o proportie de 50% - 50%, iar distributia demografica a acoperit toate cele 8 regiuni de dezvoltare ale Romaniei. 


Ti-a placut acest articol?
Distribuie-l pe Facebook sau trimite-l pe WhatsApp altor parinti sau profesori!

0 comentarii
Fii primul care comenteaza
Urmareste-ne pe Google News
Va place acest articol ?
Dati o nota de la 1 la 5 !
Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:

daniel davidscoli in mediul ruralministerul educatieialfabetizare numerica


x
Lasa un raspuns



Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala
Va oferim GRATUIT Raportul Special
Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala
Primiti zilnic pe e-mail, ultimele stiri si subiecte din invatamant.
Aboneaza-te la Newsletterul GRATUIT si fii informat!
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
eNews Portal INVATAMANT
Iti oferim Gratuit Raportul Special
Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala
Citeste GRATUIT toate
informatiile despre
invatamantul primar,
gimnazial si liceal.
Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala
Adauga mai jos adresa ta de email si
primesti Raportul Gratuit


Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala
Va oferim GRATUIT Raportul Special
Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala
Primiti zilnic pe e-mail, ultimele stiri si subiecte din invatamant.
Aboneaza-te la Newsletterul GRATUIT si fii informat!
Da, doresc să descarc GRATUIT cadoul si să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton
Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare
Iti oferim GRATUIT
Raportul Special
Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala
Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala
Primesti GRATUIT noile
TESTE REZOLVATE pentru Evaluarea Nationala
Adauga mai jos adresa ta de email
si primesti Raportul Gratuit

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
x
//