Mai mult, USR propune si desfiintarea inspectoratelor scolare, redirectionarea a 2% din impozitul pe venit catre scoli si acordarea de vouchere pentru carti.
Documentul integral il puteti vedea
aici.
Acestea sunt principalele masuri propuse de USR:
A. Centrarea intregului sistem educational pe nevoile elevului si schimbarea modului de invatare, orientat spre dezvoltarea gandirii critice si educatie individualizata
• Reformarea programei scolare. Procesul de reformare/schimbare a modului de predare este fundamental pentru a stimula gandirea critica a copiilor, imbinand experienta, valorile si competentele in procesele educative.
• Largirea curriculumului la decizia elevului si a scolii (prin consiliul de administratie). Pe langa materiile obligatorii, elevii vor avea posibilitatea sa aleaga, in functie de interesele proprii, materiile pe care le vor studia.
• Incurajarea gandirii critice prin folosirea argumentatiei ca mecanism de stimulare a copiilor de a fixa informatiile, de a le trece prin filtrul propriei lor minti.
• Eliminarea manualului unic si liberalizarea pietei manualelor. Profesorii trebuie sa poata sa-si adapteze programa specificului elevilor si sa decida singuri daca si in ce masura au nevoie la clasa de suportul unui manual sau auxiliar.
• Eliminarea temelor pentru acasa pentru elevii din ciclul primar. Sistemele evoluate de invatamant (ex: Finlanda) au renuntat la temele pentru acasa pentru copiii de varsta prescolara si scolara mica, considerand ca nu contribuie la dezvoltarea intelectuala a copilului, ci doar genereaza epuizare. USR propune aceasta masura insotita de incurajarea invatarii experimentale, decizie care va apartine consiliului de administratie al scolii, in linia descentralizarii propuse ca directie strategica de reformare.
• Introducerea asistentilor de profesori in invatamantul primar si gimnazial. Dorim sa existe asistenti de profesori si invatatori pentru a putea permite predarea individualizata la nivelul fiecarui elev. Aceasta noua categorie profesionala poate include: personal specializat in lucrul cu elevii cu cerinte educationale speciale, bursieri ai masterului didactic.
• Constientizarea importantei lecturii si monitorizarea competentelor de lectura. Lectura activa este una dintre cele mai importante activitati pentru dezvoltarea competentelor lingvistice, lipsa competentelor de lectura fiind una dintre cauzele care contribuie la rata mare a analfabetismului. USR va introduce orele de citit cu voce tare.
• Masuri pentru elevii din grupuri vulnerabile: programe de mentorat/parenting cu specialisti pentru parintii acestor copii in sensul cresterii implicarii lor in incurajarea continuarii cursurilor (model tara Galilor); Program scoala pentru toti, masa calda in scoli, vouchere de carte.
• Masuri pentru copiii cu CES. Copiii cu cerinte educationale speciale in acest moment sunt tolerati de autoritati, nu si integrati. Este nevoie ca planul educational personal sa fie pus in practica in toate scolile tarii.
B. Cresterea implicarii parintilor in scoli
Este cert ca nu mai putem amana modernizarea educatiei romanesti, ca nu mai putem neglija rolul central pe care il au parintii in crearea unei comunitati in jurul scolii. Studiile demonstreaza ca implicarea parintilor in educatie, atat acasa cat si la scoala, are efecte
benefice pe termen lung asupra copiilor si mai tarziu, in viata adulta. Cercetarile arata ca implicarea parintilor in procesul de invatare a copiilor este puternic asociata cu dezvoltarea socio-emotionala a copiilor, cu mai multa lectura si succes scolar. Elevii sunt mai implicati
in comunitate, au curajul de a lua decizii si stiu ce au de facut pentru a lua decizii informate. Intreaga lor adaptare la societate este mai usoara.
Prin urmare, USR propune eliminarea temelor pentru acasa pentru copiii de varsta prescolara si scolara mica si implicarea parintilor in deciziile din scoli.
"Sistemele evoluate de invatamant (ex: Finlanda) au renuntat la temele pentru acasa pentru copiii de varsta prescolara si scolara mica, considerand ca nu contribuie la dezvoltarea intelectuala a copilului, ci doar genereaza epuizare. USR propune aceasta masura insotita de incurajarea invatarii experimentale, decizie care va apartine consiliului de administratie al scolii, in linia descentralizarii propuse ca directie strategica de reformare", argumenteaza USR in propunere.
Mai mult, USR propune si desfiintarea inspectoratelor scolare. Acestia sustin ca "inspectoratele scolare sunt principala sursa de influenta politica in sistemul de educatie si una dintre cele mai mari frane in calea modernizarii invatamantului, prin cenzura aproape totala a autonomiei scolare, sub toate aspectele ei: catedre, norme, personal, numiri de directori, fonduri etc".
Comentarii [6 comentarii]Adauga comentariul tau
Rosa 26 Mar. 2019 16:08:18
Este iresponsabilitate sociala sa il lasi pe nea de la coada vacii sa decida el daca 1 om cu facultate care demonstrat cu diploma poate ca si cu master si doctorat ca merita sa fie profesor?Asa ceva e strigator la cer.Nu-i absolviti pe copii de responsabilizare. Asa o sa aiba toti 10 si tot tabula rasa o sa ramana, daca are voie nea cu 3 clase de la coada vacii sa decida salariul profesorului.O sa fie exod de profesori, la fel cum este exod de doctori.DRAGULANESCU NICOLAE 26 Mar. 2019 08:16:42
Democratia noastra originala damboviteana a acordat cetatenilor - din multe si uneori surprinzatoare motive - mult prea multe drepturi fara sa stabileasca si multe dintre responsabilitatile/ indatoririle aferente...In consecinta, nu avem inca? meritocratia la care viseaza unii idealisti, ci avem doar simulacre, mimetism, "razboaie" inter-personale, fratricide si unul-contra-toti, manipulare continua pe toate canalele, fake-news, haos legislativ si judiciar, etc. Pe scurt, LIPSA RESPONSABILITATII SOCIALE se concretizeaza in prioritatea absoluta acordata intereselor personale si de gasca in detrimentul intereselor nationale...Stiati ca unele state evita relatiile politice si economice cu statele ai caror cetateni dau continuu dovada de iresponsabilitate sociala!!??...Iar daca mai exista vreun iresponsabil social pe undeva acesta este imediat identificat si MARGINALIZAT de ceilalti! Asa ceva se obtine prin educatie adecvata - DE CARE NOI TOT NU AVEM PARTE IN ROMANIA - timp de decenii si chiar secole!!... DIN PACATE, AM PIERDUT TREI DECENII CARE PUTEAU SA NE ADUCA PROGRESELE MULT DORITE - DIN CAUZA EDUCATIEI INADECVATE IN SCOLI....Nicolae Capatana 26 Mar. 2019 08:15:24
Ar fi interesant de stiut cine sunt "ganditorii" acestui proiect, ce experienta si ce merite in domeniul educatiei au , ce rezultate notabile au obtinut, altfel nu pot considera acest proiect decat o noua "flatulenta intelectuala" a acestui grupuscul!!!Letfalvi Hedi 26 Mar. 2019 08:02:56
Manualele claselor primare sunt un dezastru,copii nu inteleg nimic din haosul paginilor din pozele prea multe si tot felul de reprezentari fara inteles nici pentru cei mari.Exercitii gresite cu zecile,cu subanteles,texte tampite compuse de te miri cine.Aceleasi povesti de o suta de ani pe care copii nu le mai agreeaza,din care nu mai au ce invata.Cine vor fi parintii care vor putea fi implicati,oare nu tinerii care sunt azi la liceu?Nu sunt spatii in scoli,nu sunt laboratoare,sali de sport,sali de luat masa.Am auzit atatea minciuni si vorbe goale incat mi e sila.Da ,pestele se impute de la cap.. sa raman la proverbe vechi.Unde esti Tepes Doamne?!!Aurel Petreanu 25 Mar. 2019 23:23:54
Sa introduceti profesori itineranti , ca sa- i ajute pe copiii cu probleme ,in fiecare scoala trebuie sa existe asemenea profesori la gimnaziu ,macar 1 pe nivel de clasa la romana mate , sa introduceti psihologul in scoli in toate scolile , fiindca peste tot sunt probleme ,sa desfiintati titularizarea pe viata sunt titulari cu 5 -6 si tinerii cu 8 -9 raman fara post ,sa nu mai permiteti pensionabililor sa lucreze dupa 60 de ani ,sa nu mai permiteti unor fosti invatatori sa treaca fara examen ca profesori de romana . Fiecare profesor sa fie evaluat prin examen din 5 in 5 ani daca vrea sa -si pastreze postul . sa se faca clase diferentiate pe considerente de inteligenta de competenta . nu uitati ,profesori itineranti, psihologi, limbi straine , engleza- franceza conversational verificarea tuturor prin examen sa nu mai permiteti profesori titularizati cu 5 -6 sa aiba cel putin 7 ore de studiu al limbii romane exercitii de dictie, de vocabular, de creatie , de exprimare , de intelegere text de formulare mesaje etc posturi pt tinerii care iau note peste 7 eliminarea coruptiei din scoli .Eliza Marcu 25 Mar. 2019 18:04:21
Eu propun sa lăsăm părinții sa predea si sa evalueze si profesorii doar sa ii monitorizeze. "Unde nu-i cap, vai de picioare!" Totusi, am o mare nedumerire: cum ar fi posibilă implicarea parintilor, cand aceștia sunt la munca? Sau ii implicampe cei fara ocupatie, care nu reusesc sa se insereze pe piata muncii, de incompetenți ce sunt? Sau si mai bine, sa dam vacanta tot anul si doar note mari an catalog! Astfel vor disparea toate relele: abandonul, absenteismul, corigentele, repetentia, agresivitatea ambelor tabere, violenta etc. ...