Prescolari, elevi din invatamantul primar, gimnazial si liceal, cadre didactice si parinti au participat la activitati pe teme precum:
✅ schimbari climatice (99.335 de activitati);
✅ managementul deseurilor, consum si productie sustenabile (128.553 de activitati);
✅ poluare (98.083 de activitati);
✅ risipa alimentara (80.812 activitati);
✅ biodiversitate (97.454 de activitati);
✅ paduri si viata terestra (105.121 de activitati);
✅ ape si viata acvatica (88.143 de activitati);
✅ energia verde (66.480 de activitati);
✅ exploatarea iresponsabila a resurselor naturale (65.531 de activitati);
✅ dezbateri, sesiuni de comunicari stiintifice, informari tematice etc. (34.398 de activitati).
Ministerul Educatiei aminteste ca, in contextul in care Guvernul Romaniei a adoptat Strategia nationala privind educatia pentru mediu si schimbari climatice 2023-2030, fiind pentru prima data cand tara noastra adopta o astfel de strategie, la nivelul sistemului de invatamant continua efortul de a integra invatarea si constientizarea privind problemele de mediu si schimbarile climatice in sistemul educational, luand masuri concrete, printre care:
- Reformele si investitiile PNRR, care sustin tranzitia verde si se concentreaza pe dezvoltarea competentelor sustenabile necesare acestui proces.
- Investitii de 225 de milioane de euro in construirea si dezvoltarea unei retele-pilot de scoli verzi.
- Investitii peste 250 de milioane de euro in achizitionarea de microbuze scolare „verzi” (electrice).
- Lansarea platformei online (saptamanaverde.edu.ro/ro) dedicata sustinerii elevilor, cadrelor didactice si a scolilor in implementarea Programului „Saptamana verde”, inclusiv prin oferirea de instrumente utile in acest sens.
- Aprobarea, in martie 2023, a programei scolare pentru disciplina optionala „Educatie pentru schimbarile climatice”, adresata elevilor din clasele a VII-a si a VIII-a.
- In plus, planurile-cadru de invatamant si programele scolare vor include, in mod obligatoriu, teme precum educatie pentru mediu si schimbari climatice, conform noii Legi a invatamantului preuniversitar.
Raport sintetic privind implementarea si desfasurarea programului „Saptamana verde” in anul scolar 2022 - 2023
Programul „Saptamana verde” este un program national, in acord cu prevederile raportului „Educatia privind schimbarile climatice si mediul in scoli sustenabile”, elaborat de catre grupul de lucru de la nivelul Administratiei Prezidentiale, ale Strategiei nationale privind educatia pentru mediu si schimbari climatice 2023 - 2030 si ale Strategiei nationale pentru dezvoltarea durabila a Romaniei 2030.
Programul „Saptamana verde” are o durata de 5 zile consecutive lucratoare in timpul anului scolar si se desfasoara in baza unei planificari, la decizia fiecarei unitati de invatamant, conform prevederilor ordinului ministrului educatiei privind structura anului scolar, valabil in anul scolar respectiv.
Unitatile si institutiile de invatamant implicate in organizarea si implementarea Programului „Saptamana verde” beneficiaza si de sprijinul Ministerului Educatiei si Ministerului Mediului, Apelor si Padurilor.