Va prezentam declaratiile secretarului de stat Luminita Barcari, din cadrul conferintei de deschidere a anului scolar 2020-2021:
"Sunt documente de lucru, in sprijinul decidentilor de la nivel local, judetean si pentru cadrele didactice, in vederea planificarii deschiderii anului scolar 2020-2021 in conditii de siguranta.
Recomandarile vizeaza modalitatea de abordare a activitatii cu prescolarii si elevii in contextul epidemiei cu COVID-19, cu respectarea scenariului.
Ghidurile propun repere pentru crearea in unitatile de invatamant a unui mediu sigur si ofera modalitati de colaborare la nivel local, pentru a gasi solutii dinamice de lucru.
Recomandarile sunt de:
- selectare a scenariilor
- aplicarea scenariilor
- organizarea orarului
La fiecare scenariu este prezentat impactul asupra:
- curriculumului
- resurselor
- orarului
- evaluarii
- modului de colaborare in echipa pedagogica
- colaborarea cu parintii
- masuri care privesc accesul la educatie al grupurilor vulnerabile.
In vederea elaborarii acestor ghiduri au fost desfasurate consultari cu un numar semnificativ de specialisti, directori de unitati de invatamant, inspectori scolari si cadre didactice de specialitate.
Stim ca suspendarea cursurilor din 11 martie si pana la finalul anului scolar a determinat invatamantul online. Experienta redusa a profesorilor in predarea online a condus la aceasta initiativa de elaborare a reperelor metodologice.
Ele recomanda modalitati prin care profesorii pot realiza in anul scolar 2020-2021 reducerea decalajelor intre ceea ce trebuia predat, conform planificarilor calendaristice, ceea ce s-a predat efectiv si ceea ce elevii au reusit, in fapt, sa invete.
Aceste repere metodologice nu reprezinta o abordare obligatorie, ci sunt realizate cu titlul de recomandare, ca material de sprijin. Fiecare cadru didactic va reflecta asupra propriului demers, in vederea stabilirii actiunilor necesare pentru planificarea, proiectarea si desfasurarea procesului didactic in anul scolar 2020-2021, cu asumarea unui parcurs eficient care sa permita remedierea, respectiv recuperarea acestor decalaje, in raport cu programa din anul scolar 2019-2020.
Profesorii vor primi:
1. Repere pentru realizarea planificarii calendaristice
2. Evaluarea gradului de formare a competentelor elevilor din anul anterior
3. Recomandari pentru construirea noilor achizitii.
Reperele metodologice au fost realizate pentru 16 discipline, la care se adauga un material-suport pentru invatamantul primar si unul pentru invatamantul prescolar", a spus Barcari, referitor la inceperea noului an scolar.
Nicolae Capatana 02 Sep. 2020 08:26:33
E ceva in stilul "Va trebui sa mancam azi si ceea ce n-am mancat - ca n'am avut - ieri" ??????????