Desi initial reprezentantii sindicatelor au anuntat pichetarea sediului Guvernului, la Bucuresti si pentru zilele de 4 si 5 octombrie, protestele au fost amanate.
"Sistemul de invatamant din Romania are nevoie de o atentie sporita din partea factorilor de decizie din aceasta tara. Trebuie sa intelegem cu totii faptul ca dezvoltarea unei tari este strans legata de educatia acestei natiuni", a spus Simion Hancescu.
"Nu trebuie sa mai purtam un dialog al surzilor, iar vocea fiecarei parti implicate in acest proces de sustinere si dezvoltare a sistemului de invatamant trebuie sa fie auzita. Acesta a fost scopul protestelor care au avut loc astazi in mai multe judete din tara. Credem, de asemenea, ca dialogul scocial trebuie sa joace in continuare un rol fundamental in stabilirea unei strategii comune, in care interesul elevului sa fie mai presus de orice", a adaugat acesta.
Luni au avut loc proteste ale organizatiilor sindicale afiliate Federatiei Sindicatelor Libere din Invatamant in 24 de judete din intreaga tara. Sute de angajati din educatie, membri de sindicat, au pichetat prefecturile, solicitand Guvernului Romaniei rezolvarea mai multor probleme cu care se confrunta sistemul de invatamant. Printre acestea se numara majorarile salariale sau plata restanta a sentintelor judecatoresti. Pe profesori ii nemultumeste modul in care se calculeaza sporurile, cat si majorarile salariale de anul viitor, care sunt mult mai mici fata de promisiunile initiale ale Guvernului.
De asemenea, profesorii acuza si birocratia "sufocanta" care impiedica o desfasurare buna a procesului didactic, lipsa infrastructurii scolare decente care pune in pericol sanatatea elevilor si a cadrelor didactice, dar si inexistenta unor programe scolare si a unor dotari atractive pentru elevi.