"In ceea ce priveste asigurarea pazei, aceasta obligatie survine autoritatilor locale, respectiv Consiliului Local, conform dispozitilor Legii nr. 333/2003 si Legii nr. 35/2007. (...) Solicitam primarului Constantei, Decebal Fagadau, ca pana la data de 15 noiembrie sa dispuna asigurarea finantarii pazei tuturor unitatilor de invatamant din municipiu. in caz contrar, Asociatia Elevilor din Constanta va actiona in instanta Consiliul Local Constanta", anunta AEC printr-un comunicat de presa.
Desi unele primarii invoca lipsa unui cadru legal, specialistii ii contrazic, plecand de la mai multe legi, inclusiv cea a Educatiei, care la articolul 105 (2) spune ca "finantarea complementara se asigura din bugetele locale ale unitatilor administrativ-teritoriale de care apartin unitatile de invatamant preuniversitar si din sume defalcate din taxa pe valoarea adaugata pentru cheltuieli pentru asigurarea securitatii si sanatatii in munca, pentru personalul angajat, prescolari si elevi".
In majoritatea scolilor unde nu exista o finantare pentru acest serviciu, parintii aduna bani pentru a plati un agent de paza sau un sistem de monitorizare video.
Reprezentantii AEC atentioneaza si referitor la "regula nescrisa" ca parintii sa dea bani pentru fondul scolii, exemplificand cu o astfel de situatie petrecuta la unul dintre liceele constantene. Liderii AEC precizeaza ca practici precum colectarea de bani pentru fondul scolii sunt inacceptabile si trebuie sanctionate, in conditiile in care intr-un sistem de invatamant adaptat la exigentele secolului XXI, educatia gratuita este un principiu enuntat chiar de Constitutia Romaniei.
"Conform Legii educatiei, cheltuielile de acest tip sunt asigurate pe deoparte din bugetul de stat al Ministerului Educatiei Nationale, pentru bunuri si servicii, iar pe de alta parte, cheltuielile ce tin de renovari, asigurarea pazei, precum si investitii in cladirea scolii, banii trebuie sa fie asigurati din bugetul local, de catre primarie", au mentionat reprezentantii AEC.