"Legala nu este. Daca parintii strang bani, dupa opinia mea, aduc mult mai multa imagine negativa scolii si chiar unii parinti se antagonizeaza in raport cu scoala cu aceste fonduri, pentru ca nimanui nu ii convine sa scoata din buzunar. Chiar daca parintele considera ca in felul acesta sprijina copilul, nu se bucura cand scoate bani din buzunar si ii pune intr-un fond al clasei. Mai bine sa invatam sa facem proiecte, sa gasim resurse din bani europeni sau alte resurse si sa incercam sa aducem in scoli ceea ce scoala impune ca o necesitate. Este un ordin de ministru de multi ani de zile. Poate ca intarim in lege", a afirmat demnitarul la Digi 24.
Potrivit Ecaterinei Andronescu, profesorii "au obligatia" sa nu se amestece in strangerea unei asemenea resurse.
"Nu este o idee buna", a completat reprezentanta Ministerului.
Strangerea de bani de la parintii elevilor pentru fondul clasei este o practica raspandita in scolile din Romania si se initiaza la fiecare inceput de an, sumele fiind destinate, cumpararii de materiale didactice si diferitelor reparatii.
Totusi, parintii fac parte, ca membri in Consiliul de Administratie, din structurile de decizie ale institutiei, iar in calitate de parteneri au reprezentare oficiala, permanenta prin comitetele de parinti pe clasa si comitetul de parinti pe scoala. Ultimul este un for cu personalitate juridica, se alege anual prin votul adunarii generale a parintilor scolii, isi poate asigura venituri financiare, administrate prin cont bancar, conform legislatiei in vigoare. Veniturile, destinate exclusiv sustinerii activitatii instructiv-educative, vizeaza cu precadere optimizarea bazei material-didactice, iar bunurile obtinute pe aceasta cale devin obiecte de inventar in patrimoniul unitatii scolare.
Prin urmare, pentru a fi legala, colectarea acestuia trebuie sa se faca exclusiv de catre o asociatie de parinti care are personalitate juridica. Acest lucru este specificat in mod explicit in "Regulamentului-cadru de organizare si functionare a unitatilor de invatamant preuniversitar". Deci parintii au posibilitatea voluntara de a sustine financiar o clasa, cu respectarea regulamentului amintit.
In general, banii pentru fondul clasei sunt stransi de dascali sau de un parinte, fie pe baza de cotizatii de membru acolo unde sunt asociatii non-profit, fie pe baza de contributie individuala, pentru cine doreste.
La scoala generala, bugetul porneste de la 10 lei si ajunge pana la 100-150 de lei pe semestru, iar banii se duc nu doar pe materiale scolare dar si pe aspecte care ar trebui rezolvate de conducerea scolii sau de primarie.
Cojocaru Maria 02 Oct. 2019 09:16:04
Buna ziua!Am o fetita la scoala Geo Bogza ,in clasa a VII a. Vreau sa va intre daca este normal ca noi inca sa fim obligati sa platim fondul clasei?
Sa fim obligati sa cumparam carti speciale ...la engleza,la franceza,la romana,la matematica...etc
Pana cand ne mai jupoaie de bani?
Mentionez ca am 3 copii,ganditi-va daca dau pt toti 3 bani la fondul clasei,pt carti speciale...unde ajung? Voi munci doar sa faca o scoala copii mei.
Multumesc !
Hirdau Marian 12 Sep. 2019 13:25:11
Ce ar trebui sa fac in cazul in care se cere fondul clasei?Si nu orice fond al clasei 200 lei de copil si asta se cere la gradinita la scoala cat o sa ceara 2000lei?
Gradinita apartinand de atat
Statul ar trebui sa o administreze
Statul ofera 150 lei alocatie
Iar gradinita cere 200 lei pe fondul clasei
Ceva nu imi miroase a bine aici deloc
Daca as da statul in judecata si gradinita in sine ce se va i tampla?
Pp 05 Iun. 2019 18:08:52
Degeaba vorbim daca nimeni nu face nimic. Daca nu dai fondul scolii sau al clasei, copilul are de suferit. Sunt amenintati si facuti in toate felurile.Pacurar Angel 11 Ian. 2019 18:58:11
Ministrul are dreptate. Fondul clasei trebuie sa fie interzis prin lege. Directorii scolilor ,gradinitelor, etc. sunt cei care au obligatia prin contractul de management pe care l-au semnat dupa Marele Concurs pe care absolvit acum 2 ani de manageri ai unitatilor de invatamant sa asigure si fondurile necesare utilarii claselor, reparatiilor curente in scoli, a asigurarii pazei si securitatii institutiei, elevilor si cadrelor didactice deopotriva. Directorii care aproba strangerea de fonduri de la parinti, indiferent de scopul lor si de utilitate sunt cei care nu isi respecta contractul, care practica un management defectuos si viciat, care nu sunt capabili impreuna cu Consiliul de Administratie al scolii sa implementeze un proces instructiv-educativ transparent si legal, sa asigure sustinerea financiara a acestuia de la Bugetul local, de la ministerul educatiei si apoi din Fonduri Europene pe linii de grant de care cei mai multi, habar nu au ! Acestor colegi directori, ISJ-urile au obligatia de a le evalua situatia si realizarile obtinute si asumate in Planul Managerial cu care au castigat Concursul de numire pe post si apoi desfacerea acestui contract dupa caz si trecerea lor la catedra. Prin Fondul Clasei si al Scolii directorii de fapt vand scoala si dascalii mofturilor parintilor care emit pretentii care au devenit in ultimii ani adevarate amenintari la adresa scolii si a profesorilor. Parintii si comitetele lor atat de mangaiate pe crestet de Presa, televiziuni, Guvern si ONG-uri care mai de care rasarite din bezna ignorantei au ajuns sa faca legea in scoli. sa faca presiuni pe conducerea acestor scoli - o conducere slaba si debusolata - care si-a vandut spiritul managerial pentru un pumn de bani luati cu zambetul pe buze de la parinti. Parintii fac presiuni asupra profesorilor pentru a se cobora la nivelul elevilor razgaiati din scoala, care marea lor majoritate nu invata nimic sau sunt analfabeti functionali si de vina pentru asta sunt tot profesorii- se intelege!Observatie!
Sa stiti ca nu exista inca nici un cadru didactic care sa fi mers in firma, magazinul sau la locul de munca a vreunui parinte si sa-i fii dat acestuia indicatii despre cum sa isi faca meseria, sa ii ridice pretentii sau sa il apostrofeze sau chiar sa il ameninte ca nu ii place cum isi face treaba sau cum isi trateaza clientii! Aceasta domniei a parintilor trebuie sa inceteze odata ce fondul Clasei si al scolii este definitiv discreditat, iar directorii care il practica sau il aproba indiferent sub ce forma sa fie destituiti pe loc si inlocuit implicit si intregul C.A. al scolii. Oare are cineva curajul sa ia taurul parintesc de coarne si sa il puna definitiv la pamant? M-as mira!