Devine vaccinarea elevilor obligatorie?
"Parintii sunt reticenti la vaccinarea elevilor. In fiecare scoala vom avea o persoana care se va ocupa cu protectia sanitara. Profesorii desemnati din fiecare scoala vor tine legatura cu DSP. Le vom trimite parintilor un formular la care sa raspunda daca copilul este vaccinat sau nu, iar in cazul in care copilul nu este vaccinat, daca isi da acordul pentru vaccinare. Din 13 septembrie, parintii vor primi aceste formulare.
Eu raman un sustinator al vaccinarii, dar vaccinarea este voluntara. Nu cred ca se va ajunge la obligativitatea vaccinarii", a afirmat ministrul Educatiei.
Pana acum, peste 60% din angajatii din scoli sunt vaccinati, precum si 4% din elevii cu varste intre 12 si 15 ani, adica 30.000 de elevi. Sunt vaccinati 20% din copiii intre 16 si 19 ani, adica 145.000, a declarat duminica, la Aleph News, ministrul Educatiei Sorin Cimpeanu.
Parintii vor completa un formular de vaccinare
Formularele privind vaccinarea copiilor vor fi distribuite in scoli in 13 septembrie, pentru a fi completate de parinti. Scopul formularelor este sa se vada dorinta de imunizare, sustine ministrul Educatiei.
Conform ministrului, la completarea chestionarului despre vaccinare, parintii vor trebui sa raspunda la intrebari precum:
- "Copilul este vaccinat sau nu?"
- "In cazul in care nu este vaccinat, as fi de acord sau nu pentru a fi vaccinat?".
In cazul in care majoritatea parintilor vor refuza sa-si vaccineze copiii, fiind vorba despre cei cu varsta peste 12 ani, "atunci macar stim si noi ca, in cea mai mare parte, nu suntem de acord cu vaccinarea, dar in acelasi timp vrem ca scolile sa fie un mediu sigur", a spus ministrul saptamana trecuta.
"Daca as fi parinte nu stiu de ce n-as dori sa raspund la intrebarea <copilul este vaccinat sau nu?> si mai apoi la intrebarea <in cazul in care nu este vaccinat, as fi de acord sau nu pentru a fi vaccinat?>.
Daca ma intrebati, pot sa va raspund foarte concret si la obiect: nu exista sanctiuni pentru parintii care nu raspund, dar imi place sa cred ca vor fi foarte putini aceia care nu vor raspunde.
Repet, e dreptul lor sa decida cu da sau cu nu, dar sa stim si noi care este dorinta de vaccinare", a declarat Sorin Cimpeanu.
El a precizat ca scopul acestui demers este ca pentru acei parinti care vor decide ca sunt de acord cu vaccinarea, sa se poata organiza echipe mobile in acele scoli.
Aleg parintii sa isi vaccineze copiii anti-COVID?
Dat fiind ca, in majoritatea cazurilor, copiii prezinta mai putine simptome in cazul infectarii cu coronavirus, parintii copiilor se confrunta cu o decizie dificila. Cei care aleg sa isi vaccineze copiii o fac, in cele mai multe dintre cazuri, pentru ca se tem de urmarile pe termen lung ale imbolnavirii cu COVID-19. De asemenea, parintii spera sa nu mai fie nevoie de trecerea la scoala online.
Copiii cu varsta de 12 ani si peste se pot vaccina impotriva Covid-19, au anuntata autoritatile la 1 iunie. Schema de vaccinare este la fel ca la populatia adulta - doua doze la interval de 21 de zile. Este obligatorie acordarea consimtamantului informat de catre parinti sau de catre tutorele legal.
In cazul in care copiii nu vor fi vaccinati, epidemiologii sustin ca se impune majorarea procentului de vaccinare in randul adultilor, in scopul obtinerii imunitatii necesare pentru a opri pandemia.
Profesor 30 Aug. 2021 13:56:09
Eu nu stiu ce vor parintii.Nu vor scoala online,nu vor mici sa se vaccineze,nu vor sa vaccineze nici copiii pentru ca nu este obligatoriu si nici nu e normal sa fie,sustin ei,dar vor profesori vaccinati.Pai profesorii de ce ar trebui sa fie obligati????Alina Constantin 30 Aug. 2021 12:58:54
Daca nici parintii elevilor si nici elevii nu sunt obligati sa se vaccineze, ar fi o lipsa de bun simt ca acestia sa pretinda profesorilor sa se vaccineze.