Teste COVID acasa
"Legislatia in vigoare nu exclude utilizarea acestor teste (de saliva) la domiciliu", drept urmare "decizia utilizarii la domiciliu a testelor rapide antigen non-invazive efectuate din proba de saliva revine sistemului educational", se arata intr-un comunicat de presa al Ministerului Sanatatii.
Deocamdata, Ministerul Educatiei nu a luat o decizie finala. Pe grupul de comunicare al ministerului cu presa, ministrul Educatiei, Sorin Cimpeanu, a precizat:
"Dupa ce vom analiza materialul tocmai primit si vom discuta cu Ministerul Sanatatii, cand vom avea elemente certe, vom anunta", a zis el.
Va prezentam comunicatul integral transmis de catre Ministerul Sanatatii, cu privire la testele rapide pentru elevi:
"In data de 11 noiembrie 2021, Comitetul National pentru Situatii de Urgenta, prin Hotararea CNSU nr.102/2021, a abilitat Ministerul Sanatatii sa elaboreze o procedura de administrare a testelor rapide antigen non-invazive efectuate din proba de saliva, care urmeaza a fi utilizate in unitatile de invatamant.
In data de 12 noiembrie 2021, dupa consultarea cu specialistii din sanatate publica, Ministerul Sanatatii a elaborat si transmis Ministerului Educatiei metodologia solicitata.
Precizam ca, testele rapide antigen non-invazive efectuate din proba de saliva pot fi utilizate in scop preventiv, pentru incercarea de depistare timpurie a unor cazuri de infectie asimptomatice in randul elevilor. Rezultatul pozitiv al unui test de saliva, ridica suspiciunea de posibila infectie (caz suspect) si trebuie urmat de diagnostic prin metoda RT-PCR sau de un test antigen rapid. Pentru folosirea testelor nu este necesara pregatire medicala sau conditii speciale de lucru.
Ca urmare, legislatia in vigoare nu exclude utilizarea acestor teste la domiciliu.
In acest context, decizia utilizarii la domiciliu a testelor rapide antigen non-invazive efectuate din proba de saliva revine sistemului educational.
La nivelul sistemului educational, unitati de invatamant sau Ministerul Educatiei, dupa caz, se vor putea stabili fluxurile pentru preluarea-predarea testelor, corectitudinea prelucrarii/interpretarii acestora, corectitudinea raportarii si catre cine se va face raportarea, in functie de numarul de utilizatori, personalul didactic si nedidactic existent disponibil, numarul de cadre medicale de la nivelul unitatilor de invatamant etc.
Reamintim ca, introducerea testelor rapide antigen non-invazive efectuate din proba de saliva a fost solicitata de catre Ministerul Educatiei inca din luna februarie a acestui an si tot aceasta institutie a solicitat specialistilor din Sanatate o instructiune de utilizare.
Ministerul Sanatatii asigura cadrele didactice, dar si pe parinti de intreaga consideratie si intelegere privind situatia creata, dar reamintim ca, testarea cu teste rapide antigen non-invazive efectuate din proba de saliva nu reprezinta un act medical. Aceasta este o masura de preventie ce poate fi aplicata in scopul identificarii rapide a unor posibile cazuri de infectare cu SARS-COV-2. in toate situatiile, teste din saliva trebuie validate prin testare RT-PCR sau testare rapida.
Ca urmare, domeniul educational care a solicitat utilizarea acestui tip de teste este indreptatit sa decida si cu privire la modul de utilizare. Ministerul Sanatatii va sprijini acest demers.
Mai mult, procedura de management a cazului cu infectare va fi reglementata la nivelul unui Ordin comun al celor doua ministere.
in aceste zile, reprezentantii Ministerului Sanatatii si ai Ministerului Educatiei se vor intalni pentru a elabora actul normativ", este precizat in comunicat.
Reamintim ca posibilitatea ca elevii sa fie testati acasa a fost luata in considerare dupa ce 75% dintre profesori au afirmat ca nu sunt de acord sa administreze testele elevilor in salile de clasa, la inceputul orelor, asa cum era mentionat in
Procedura de testare. Mai mult, sindicalistii din Invatamant au amenintat cu proteste, daca procedura nu va fi schimbata.
Testele de saliva urmeaza sa ajunga in scoli saptamana viitoare, dupa cum a anuntat ministrul Cimpeanu.