Reprezentantii ministerului subliniaza ca in acest mod elevii nu ar mai ajunge in comunitate, daca testul iese pozitiv, ci ar ramane in siguranta acasa.
De asemenea, ei atrag atentia ca instructiunile elaborate deja nu mentioneaza prescolarii si solicita sa se stabileasca daca vor fi si ei testati de doua ori pe saptamana.
Ce se intampla cu testarea COVID a elevilor?
Inca nu stim exact, insa Ministerul Sanatatii urmeaza sa stabileasca. Avem o noutate, insa: optiunea ca elevii sa fie testati acasa de catre parinti, optiune pe care ministerele nu au adus-o pana acum in discutie.
Va prezentam comunicatul Ministerului Educatiei pe tema testarii elevilor:
"Ministerul Educatiei a solicitat Ministerului Sanatatii clarificari referitoare la Instructiunea privind procedura de lucru privind
realizarea testarii cu teste rapide antigen din saliva pentru diagnosticarea infectiei cu SARS-CoV-2 a elevilor in unitatile de invatamant
Avand in vedere colaborarea cu Ministerul Sanatatii in gestionarea situatiei epidemiologice existente la nivel national pentru desfasurarea cursurilor scolare in conditii de siguranta epidemiologica, dar si instructiunea emisa de acest minister cu privire la administrarea testelor pe baza de saliva si, fiind vorba de elevi, inclusiv cu varste mici, Ministerul Educatiei a solicitat precizari cu privire la urmatoarele aspecte:
1. Daca testele pe baza de saliva pot fi administrate la domiciliu sub supravegherea parintilor/apartinatorilor legali. In cazul unui raspuns pozitiv, acest lucru ar fluidiza foarte mult procesul de screening, avand in vedere faptul ca fiecare parinte este responsabil pentru sanatatea propriului copil, sprijinind astfel si obiectivul principal – consolidarea preventiei;
2. Daca testele pe baza de saliva administrate in scoala impun acordul parintilor/apartinatorilor legali. In cazul in care este nevoie de acest acord, Ministerul Educatiei adreseaza rugamintea de a completa cadrul legal pentru aplicarea instructiunii emise (elaborarea unui formular de acord pentru parinti/apartinatori legali si mentionarea bazei legale pentru aplicarea acestuia);
3. In conditiile in care in instructiune nu sunt mentionati prescolarii, se aplica sau nu se aplica instructiunea pentru acestia, avand in vedere faptul ca testarea a fost prevazuta in toate unitatile de invatamant preuniversitar (scoli si gradinite) pentru prescolari, elevi si toate categoriile de personal din scoli si gradinite.
De asemenea, avand in vedere precizarea publica a INSP cu privire la lipsa unei opinii oficiale referitoare la criteriul ratei de vaccinare de 60% in randul personalului fiecarei unitati de invatamant preuniversitar din Romania, Ministerul Educatiei a transmis INSP rugamintea de a exprima oficial opinia cu privire la acest criteriu asumat in Ordinul nr. 5.338/2.015/2021 pentru aprobarea masurilor de organizare a activitatii in cadrul unitatilor/institutiilor de invatamant in conditii de siguranta epidemiologica.
Ministerul Educatiei a solicitat autoritatilor responsabile cu achizitia si distribuirea testelor pe baza de saliva in scoli si gradinite, date si informatii cu privire la termenele de livrare pentru testele ce urmeaza a fi administrate prescolarilor, elevilor si tuturor categoriilor de personal.
De indata ce vom primi aceste clarificari, le vom comunica public", este precizat in comunicat.
Solicitarea vine in urma refuzului cadrelor didactice de a administra testele elevilor la scoala, in fiecare luni si joi, asa cum prevede procedura de testare.
Ideea testarii elevilor la domiciliu este sustinuta si de presedinta Societatii Medicilor din Colectivitatile de Copii si Tineri, Daniela Rajka, care a facut publica o
scrisoare pe aceasta tema.