Potrivit Ministerului Educatiei, pentru prima data in istoria invatamantului din Romania este alocata suma de peste 1 miliard de euro (valoarea financiara totala a apelului de proiecte fiind de 1.068.260.200 euro), valoare eligibila din PNRR, fara TVA, pentru dotarea unitatilor de invatamant preuniversitar si a unitatilor conexe, pentru implementarea obiectivelor din proiectul „Romania Educata”.
„Este o sansa unica pentru Romania, pentru a schimba fata educatiei romanesti. Avem prevazute investitii care vor acoperi nevoile din scolile, gradinitele, palatele si cluburile copiilor din tara. Imi doresc ca prin aceste investitii fara precedent, orice copil din Romania care intra in scoala sa gaseasca un mediu de invatare primitor, dotat cu toate resursele necesare pentru dezvoltarea lui educationala. Pentru acest lucru, profesorii au nevoie de tot sprijinul nostru. Si nu ne oprim aici. Urmeaza sa lansam, pana la finalul acestui an, si apelul privind laboratoarele inteligente, iar anul urmator vom avea, de asemenea, o serie de alte investitii", a transmis Ligia Deca, intr-un comunicat de presa.
...vezi AICI Ghidul solicitantului. Cum pot fi accesati banii<<<
Beneficiarii prezentului apel de proiecte sunt toate tipurile de unitati administrativ-teritoriale (comune, orase, municipii, sectoare ale Municipiului Bucuresti si judete), institutiile de invatamant superior de stat care au infiintate in cadrul lor unitati de invatamant preuniversitar, precum si statele majore ale categoriilor de forte/comandamente de arma, care au infiintate in cadrul lor unitati de invatamant preuniversitar.
In cadrul apelului, fiecare solicitant poate depune o singura aplicatie prin care sa obtina finantare pentru dotarea unitatilor de invatamant preuniversitar pe care le administreaza, respectiv pentru toate unitatile de invatamant cu personalitate juridica, inclusiv pentru cele care functioneaza in cadrul institutiilor de invatamant superior de stat sau a celor din subordinea statelor majore ale categoriilor de forte/comandamente de arma.
Unitatile de invatamant preuniversitar si unitatile conexe, beneficiarii finali ai apelului de proiecte, care provin din zonele defavorizate vor primi punctaj suplimentar.
Prezentul apel finantat prin PNRR vizeaza 3 tipuri de investitii:
1. DIGITALIZAREA MEDIILOR DE INVATARE DIN INVATAMANTUL PREUNIVERSITAR. Pentru aceasta subcomponenta, valoarea totala alocata este de 377.360.200 euro, fara TVA, valoare eligibila din PNRR, repartizati pe fiecare investitie, astfel:
- 5.200 laboratoare de informatica echipate.
- 3.600 scoli cu clase de nivel primar, gimnazial si liceal dotate cu echipamente IT pentru digitalizarea resurselor de invatare.
- 909 laboratoare informatice din scolile de educatie si formare profesionala.
2. INFRASTRUCTURA SCOLARA. Pentru aceasta subcomponenta, valoarea totala alocata este de 600.000.000 euro, fara TVA, valoare eligibila din PNRR, repartizate astfel:
- 75.000 de sali de clasa/sali pentru activitati extrascolare sau sportive, dotate cu mobilier.
- 10.000 de laboratoare/cabinete din sistemul de educatie preuniversitar, inclusiv cabinetele de asistenta psihopedagogica.
3. DOTAREA CU ECHIPAMENTE, INCLUSIV DIGITALE, A ATELIERELOR DE PRACTICA DIN RETEAUA INVATAMANTULUI PROFESIONAL SI TEHNIC. Pentru aceasta subcomponenta, valoarea totala alocata este de 90,9 mil euro, fara TVA, valoare eligibila din PNRR, pentru:
- 909 unitati de invatamant IPT dotate cu laboratoare de practica functionale.
Toate bunurile si echipamentele achizitionate prin viitoarele proiecte de catre solicitantii eligibili vor fi oferite spre folosinta gratuita beneficiarilor finali ai investitiilor, pentru a fi utilizate exclusiv pentru activitati didactice, sportive si extrascolare cu elevii/copiii.
Depunerea proiectelor se realizeaza exclusiv online, prin platforma electronica dedicata PNRR, in perioada 19.12.2022 (ora 9:00) - 19.03.2023 (ora 23:59).