Aproximativ 1 miliard de euro pentru dotarea scolilor cu mobilier, materiale didactice si echipamente digitale. Cum pot fi accesati banii

de Ana Ghiarasim la 22 Nov. 2022
1 comentarii
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Aproximativ 1 miliard de euro pentru dotarea scolilor cu mobilier, materiale didactice si echipamente digitale. Cum pot fi accesati banii22Nov.2022

Scolile pot accesa aproximativ 1 miliard de euro din PNRR pentru dotarea salilor de clasa si a laboratoarelor de informatica. Ministerul Educatiei a lansat in consultare publica Ghidul solicitantului aferent apelului „Dotarea cu mobilier, materiale didactice si echipamente digitale a unitatilor de invatamant preuniversitar”, finantat prin PNRR - Componenta C15: Educatie.

"Prin intermediul autoritatilor administratiei publice locale, constituite la nivel judetean, respectiv prin intermediul consiliilor judetene si a Consiliului Municipiului Bucuresti, care vor avea calitatea de solicitant eligibil in cadrul prezentului apel, unitatile de invatamant preuniversitar cu personalitate juridica, inclusiv cele care functioneaza in cadrul institutiilor de invatamant superior, precum si cluburile, cluburile sportive si palatele copiilor, centrele judetene de asistenta psihopedagogica vor fi dotate cu echipamente TIC, mobilier si materiale educationale si sportive, prin finantare PNRR", anunta Ministerul Educatiei.
Toate bunurile si echipamentele achizitionate prin viitoarele proiecte de catre CJ/CGMB vor fi oferite spre folosinta gratuita beneficiarilor finali ai investitiilor, pentru a fi utilizate exclusiv pentru activitati didactice, sportive si extrascolare cu elevii/ copiii.
 
Alocarea financiara totala a apelului de proiecte este de 977.360.200 euro, fara TVA, valoare eligibila din PNRR. In cadrul acestui apel, un solicitant poate sa beneficieze de finantare doar in cadrul unui singur proiect.
 

Patru tipuri de investitii sustinute in cadrul apelului

 
1. digitalizarea mediilor de invatare din invatamantul preuniversitar, prin achizitionarea unor echipamente informatice necesare procesului didactic.
 
2. dotarea laboratoarelor de informatica din scolile din reteaua de educatie nationala de la toate nivelurile, inclusiv din palatele copiilor, cluburi si cluburi sportive, precum si din reteaua de invatamant profesional si tehnic.
 
3. dotarea cu mobilier a salilor de clasa si a spatiilor sportive din palatele si cluburile sportive.
 
4. echiparea cabinetelor, a cabinetelor de asistenta psihopedagogica si a laboratoarelor de stiinte precum si infiintarea unora noi, in situatia in care exista spatii disponibile in unitatea de invatamant sau in alte tipuri de institutii eligibile in cadrul apelului (palate, cluburi, cluburi sportive).
 

Unde vor ajunge banii accesati din PNRR


Ministerul Educatiei va centraliza rezultatele acestor proceduri de achizitii, astfel incat sa fie atinse la nivel national urmatoarele tinte stabilite prin PNRR:

- 5.200 laboratoare de informatica echipate,
- 3.600 scoli cu clase de nivel primar, gimnazial si liceal dotate cu echipamente IT pentru digitalizarea resurselor de invatare,
- 909 laboratoare informatice din scolile de educatie si formare profesionala,
- 75.000 de sali de clasa/sala pentru activitati extrascolare sau sportive, dotate cu mobilier,
- 10.000 de laboratoare/cabinete din sistemul de educatie preuniversitar, inclusiv cabinete de asistenta psihopedagogica.
 

Scolile cu mobilier mai vechi de 5 ani vor avea prioritate la banii PNRR


"In afara carentelor de infrastructura si a inegalitatilor dintre mediul urban si rural, scolile din Romania se confrunta si cu un nivel redus de adaptare digitala. Pandemia SARS CoV 2 a scos in evidenta impactul digitalizarii limitate asupra procesului educational. Conform unui studiu al Centrului National de Politici si Evaluare in Educatie, pe durata primului val al pandemiei, s-au observat probleme in utilizarea de instrumente educationale online. In ultimii ani, au fost luate, totusi, masuri pentru a creste nivelul de digitalizare al actului educational. Astfel, disciplina Informatica este noua in trunchiul comun, introdusa la clasa a V-a, incepand cu anul scolar 2017 2018. Aceasta identifica un set relevant de competente generale si specifice pentru societatea actuala, oferind activitati de invatare, continuturi si sugestii metodologice utile pentru realizarea profilului de formare al absolventului de gimnaziu, conform descriptivului competentei digitale. Dezvoltarea efectiva a acestor competente este conditionata de resursele existente si presupune formarea adecvata a cadrelor didactice in sprijinul modelului curricular actual, dar si o dotare adecvata la nivelul unitatilor de invatamant", se arata in documentul publicat de Ministerul Educatiei.
 
Aplicatiile depuse de autoritatile locale vor contine prezentarea sintetica a nevoilor investitionale, precum si lista unitatilor de invatamant care vor fi dotate. Se va acorda prioritate investitiilor pentru unitatile de invatamant care nu au beneficiat de investitii in salile de clasa si in echipamentele de laborator in ultimii 5 ani.
 
In plus, vor fi mentionate in aplicatie numarul spatiilor disponibile pentru crearea unor noi laboratoare si cabinete scolare sau pentru desfasurarea activitatilor extrascolare sau sportive.
 
Dotarea cu mobilier va fi asigurata corespunzator varstei si dezvoltarii fizice a copiilor si tinerilor, raportat la numarul acestora, caracterul activitatii si destinatia incaperilor
 

Tipuri de cheltuieli eligibile

 
 Echipamente TIC pentru:
-laboratoare de informatica din unitati de invatamant de nivel gimnazial si liceal;
-laboratoare de informatica din unitati de invatamant de nivel prescolar (gradinite)
- organizarea in mediul virtual pentru unitati de invatamant de nivel gimnazial si liceal
 
 Echipamente digitale pentru:
- laboratoare scolare din unitati de invatamant de nivel gimnazial si liceal
- cabinet de asistenta psihopedagogica din unitate de invatamant de nivel gimnazial si liceal
 
 Mobilier scolar pentru sali de clasa din unitati de invatamant de nivel gimnazial si liceal;
 
 Mobilier specific pentru:
- laborator scolar din unitati de invatamant de nivel gimnazial si liceal
- cabinet de asistenta psihopedagogica din unitate de invatamant de nivel gimnazial si liceal
 
 Materiale didactice specifice pentru dotare laboratoare scolare din unitati de invatamant de nivel gimnazial si liceal

 Produse specifice pentru dotare cabinet de asistenta psihopedagogica din unitate de invatamant de nivel gimnazial si liceal

 Echipamente audio-video;

 Materiale audiovizuale;

 Materiale grafice sau in format digital;

 Truse si echipamente didactice, cum ar fi, de exemplu: truse geometrice, jocuri didactice, etc.;

 Materiale didactice, consumabile necesare in procesul didactic;

 Aparate, echipamente ;

 Aparate, truse de laborator, echipamente;

 Aparate, instrumente muzicale;

 Echipamente, instalatii, aparatura sportiva, materiale didactice pentru desfasurarea activitatilor extracurriculare si sportive in clasa sau in afara salii de clasa,

 Soft-uri cu rol educational/didactic, Softurile preinstalate/functionalitate ITP
 

Cheltuielile neeligibile (enumerarea nu este exhaustiva):

 
⇒ cheltuieli cu achizitia de echipamente/bunuri second-hand,
⇒ cheltuieli pentru organizarea procedurilor de achizitii, active necorporale,
⇒ valoarea TVA aferenta cheltuielilor neeligibile,
⇒ cheltuieli financiare, respectiv prime de asigurare, taxe, comisioane, rata si dobanzi aferente creditelor,
⇒ contributia in natura,
⇒ amortizarea,
⇒ amenzi, penalitati cheltuieli de judecata,
⇒ taxa de timbru verde,
⇒ cheltuieli de mentenanta a echipamentelor,
⇒ cheltuieli pentru probe tehnologice, teste si predare la beneficiar,
⇒ dobanzi debitoare,
⇒ costurile pentru operarea investitiei in perioada de sustenabilitate a proiectului,
⇒ sumele rezultate din diferentele de curs valutar,
⇒ costuri de amortizare,
⇒ cheltuielile efectuate cu achizitiile in regim de leasing,
⇒ orice alte cheltuieli considerate necesare pentru atingerea obiectivelor proiectului si care nu fac parte din lista de cheltuieli eligibile sunt considerate cheltuieli neeligibile, iar solicitantul se obliga sa le suporte din fonduri proprii.

GHIDUL SOLICITANTULUI - Dotarea cu mobilier, materiale didactice si echipamente digitale a unitatilor de invatamant preuniversitarAtentie: Acest browser nu suporta fisiere PDF.
Click aici pentru a descarca fisierul pdf.Sfaturi pentru Nota 10 - Raspunsuri si Explicatii

Ce NOUTATI sunt la Evaluarea Nationala?


Atentie la modificarile de la Evaluarea Nationala pentru clasa a II-a, a IV-a, a VI-a sau in clasa a VIII-a!

Important: Notele, Evaluarea Nationala, Mediile, Tezele si Testele NU vor disparea

TREBUIE sa ii ajutam sa nu uite si sa continue. Este obligatia noastra. Culegerile de Teste la Limba Romana si Matematica vin in ajutorul celor mici.

...Vezi AICI detaliile complete <<


Ti-a placut acest articol?
Da Like, Printeaza sau trimite prin WhatsApp si Email!

Urmareste-ne pe Google News
Va place acest articol ?
Dati o nota de la 1 la 5 !
Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:

sala de clasascoalamobilier scolarmateriale didacticepnrrministerul educatiei


x

Lasa un raspuns
Comentarii [1 comentariu]Adauga comentariul tau

22Nov.2022

SERBAN POPA TANASE 22 Nov. 2022 10:47:16

Digitalizare....,fiica mea a primit tableta la scoala 194 din Bucuresti...,o tine acasa pe post de bibelou!!!Profesorii din aceasta scoala nu vor sa lucreze ....,sa tina orele cu ajutorul tabletei...,Este obligata in fiecare zi sa care un ghiozdan cu 5 carti,5 auxiliare,5 caiete pentru clasa,5 caiete teme....,in total intre 8 si 10 Kg !!!!PERFECTIONATI PROFESORII ...,SUNT DEPASITI LA DIGITALIZARE DE ELEVI...,ORELE SUNT FACUTE IN STILUL :TIMPUL TRECE ,LEAFA MERGE,PENSIA ESTE APROAPE...TRIST ESTE CA LA DISCIPLINELE DE BAZA SE TIN PROFESORII DEPARTE DE LAPTOP,PROIECTOR,TABLETA...IT IN GENERAL!!!!
Noile Teste rezolvate pentru Evaluarea Nationala si Bacalaureat - Matematica si Limba Romana -
Va oferim GRATUIT Raportul Special
Noile Teste rezolvate pentru Evaluarea Nationala si Bacalaureat - Matematica si Limba Romana -

Primiti zilnic pe e-mail, ultimele stiri si subiecte din invatamant.

Aboneaza-te la Newsletterul GRATUIT si fii informat!
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
eNews Portal INVATAMANT
Noile Teste rezolvate pentru Evaluarea Nationala si Bacalaureat - Matematica si Limba Romana -
Iti oferim GRATUIT Raportul Special

Noile Teste rezolvate pentru Evaluarea Nationala si Bacalaureat - Matematica si Limba Romana -
 
Citeste GRATUIT toate informatiile despre invatamantul primar, gimnazial si liceal.

Adauga mai jos adresa ta de email si primesti Raportul GratuitNoile Teste rezolvate pentru Evaluarea Nationala si Bacalaureat - Matematica si Limba Romana -
Va oferim GRATUIT Raportul Special
Noile Teste rezolvate pentru Evaluarea Nationala si Bacalaureat - Matematica si Limba Romana -


Primiti zilnic pe e-mail, ultimele stiri si subiecte din invatamant.

Aboneaza-te la Newsletterul GRATUIT si fii informat!
Da, doresc să descarc GRATUIT cadoul si să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton
Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare
Noile Teste rezolvate pentru Evaluarea Nationala si Bacalaureat - Matematica si Limba Romana -
Iti oferim GRATUIT Raportul Special

Noile Teste rezolvate pentru Evaluarea Nationala si Bacalaureat - Matematica si Limba Romana -

 
Citeste GRATUIT toate informatiile despre CE, CAND si CUM sa inveti. Program si Sfaturi din invatamantul primar, gimnazial si liceal.

Adauga mai jos adresa ta de email si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
Atentie: veti primi in fiecare zi un newsletter gratuit cu ultimele noutati din invatamantul gimnazial si liceal!
x
//