Proiectul de Hotarare de Guvern privind achizitia de microbuze electrice pentru elevi a fost publicat in consultare publica pe site-ul Ministerului Educatiei.
"Ministerul Educatiei, in calitate de coordonator de reforme si investitii finantate prin Planul National de Redresare si Rezilienta (PNRR), lanseaza in cadrul Investitiei 10 - Dezvoltarea retelei de scoli verzi si achizitionarea de microbuze verzi, Programul National „Microbuze electrice pentru elevi”. Astfel, lansam in consultare publica proiectul de Hotarare de Guvern privind aprobarea Programului national „Microbuze electrice pentru elevi”, se arata in comunicatul Ministerului Educatiei.
...Vezi AICI noile Culegeri cu TESTE REZOLVATE pentru Evaluarea Nationala
<<< Pregatire de NOTA 10 la Matematica si Limba Romana >>>
Potrivit sursei citate, bugetul alocat din PNRR pentru achizitia de microbuze electrice, este de 200 milioane Euro.
In nota de fundamentare a proiectului de Hotarare se arata ca, pentru a facilita accesul la educatie, este necesar sa se asigure transportul elevilor din localitatile izolate in special catre unitatile de invatamant din centrele de comuna, precum si catre cele din zonele urbane. De asemenea, pentru a asigura egalitatea de sanse si pentru a spori accesul la educatie, elevii aflati in zone cu populatie scazuta vor beneficia de astfel de microbuze electrice pentru a merge la scoala.
"Desi, de-a lungul timpului numarul microbuzelor scolare a crescut, in continuare exista o deficienta de mijloace de transport pentru aproximativ 70.000 de elevi. Necesitatea achizitionarii de microbuze scolare este justificata si de uzura ridicata a microbuzelor scolare aflate in functiune, prin faptul ca, cea mai recenta achizitie centralizata de microbuze scolare a fost realizata in anul 2012, acestea ajungand la capatul duratei de functionare. Astfel, Ministerul Educatiei are in vedere achizitionarea, la nivel de sistem, a 3200 de microbuze electrice. Suma totala generala disponibila pentru achizitia de microbuze verzi, in cadrul I10. Dezvoltarea retelei de scoli verzi si achizitionarea de microbuze verzi, este in valoare de 200 milioane Euro, fara TVA", se arata in nota de fundamentare a proiectului.
Criteriile luate in considerare pentru selectarea beneficiarilor vor fi stabilite in cadrul unei metodologii specifice dezvoltate de Ministerul Educatiei.
"Asigurarea mobilitatii prin microbuze ecologice, prietenoase cu mediul si cu un consum energetic redus reprezinta o solutie pentru transformarea invatamantului intr-un sistem verde. Aceasta componenta completeaza Reforma 3 – Prevenirea si reducerea abandonului scolar, asigurand mijloace de deplasare pentru elevii aflati in zone cu populatie scazuta, pentru cei care provin din medii defavorizate, facilitand accesul la educatie de calitate a acestora, cu protejarea mediului inconjurator in acelasi timp. Asigurarea transportului, pentru ca elevii sa ajunga la scoala usor si in siguranta este o prioritate a Ministerul Educatiei", se mai arata in nota de fundamentare.
HOTARARE privind aprobarea Programului national „Microbuze electrice pentru elevi”
In temeiul art. 108 din Constitutia Romaniei, republicata Guvernul Romaniei adopta prezenta hotarare.
ART. 1
(1) Se aproba Programul national „Microbuze electrice pentru elevi” in vederea facilitarii transportului pentru elevii din localitatile izolate, in special in zonele rurale si periurbane.
(2) Programul se deruleaza in cadrul Planului National de Redresare si Rezilienta al Romaniei, in concordanta cu Proiectul national de reforma „Romania Educata” si are ca scop achizitia de microbuze electrice necesare dotarii unitatilor de invatamant preuniversitar de stat.
ART. 2
Programul national „Microbuze electrice pentru elevi” este finantat prin bugetul Ministerului Educatiei, din sume alocate in baza Planului National de Redresare si Rezilienta, Componenta 15: Educatie, Investitia 10 Dezvoltarea retelei de scoli verzi si achizitionarea de microbuze verzi.
ART. 3
(1) In vederea achizitiei bunurilor mentionate la art. 1, organizarea procedurii se realizeaza de Oficiul National pentru Achizitii Centralizate prin incheierea de acorduri-cadru, la solicitarea Ministerului Educatiei in baza fundamentarii necesarului.
(2) Ministerul Educatiei pune la dispozitia Oficiului National pentru Achizitii Centralizate necesitatile, valoarea estimata pentru fiecare produs in parte, caietul de sarcini si specialistii care vor acorda suport tehnic pe toata perioada de organizare si derulare a procedurilor de atribuire, precum si persoanele care vor face parte din comisiile de evaluare, in termen de maximum 30 zile de la solicitarea Oficiului National pentru Achizitii Centralizate.
(3) In cazul in care acordul-cadru centralizat este incheiat cu mai multi operatori economici, iar contractele subsecvente urmeaza sa fie atribuite prin reluarea competitiei, Oficiul National pentru Achizitii Centralizate reia competitia intre operatorii economici semnatari ai acordului cadru, conform prevederilor art. 110 din HG nr. 395/2016 cu modificarile si completarile ulterioare.
(4) Oficiul National pentru Achizitii Centralizate va pune la dispozitia Ministerului Educatiei acordurile-cadru atribuite, in termen de 30
zile lucratoare de la semnare.
(5) Monitorizarea acordurilor-cadru pentru achizitiile prevazute la art. 1 se realizeaza de catre Oficiului National pentru Achizitii Centralizate.
(6) Monitorizarea incheierii contractelor subsecvente pentru achizitiile prevazute la art.1 se realizeaza de catre Ministerul Educatiei.
ART. 4
In termen de 30 de zile de la intrarea in vigoare a Hotararii de Guvern privind aprobarea Programului national ”Microbuze electrice pentru elevi” sunt elaborate normele metodologice pentru repartizarea microbuzelor, aprobate prin ordin al ministrului educatiei.
ART. 5
Ministerul Educatiei raspunde de modul de implementare a Programului national „Microbuze electrice pentru elevi” cu respectarea prevederilor Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 124/13.12.2021 privind stabilirea cadrului institutional si financiar pentru gestionarea fondurilor europene alocate Romaniei prin Mecanismul de redresare si rezilienta, precum si pentru modificarea si completarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 155/2020 privind unele masuri pentru elaborarea Planului National de Redresare si Rezilienta necesar Romaniei pentru accesarea de fonduri externe rambursabile si nerambursabile in cadrul Mecanismului de redresare si rezilienta.
Cristina Lungu 12 Sep. 2023 22:08:38
Care este metodologia care clarifica cine are obligatia sa asigure transportul elevilor liceul la care elevii învata sau primaria din localitatea de domiciliu a elevilor?