Sindicalistii atrag atentia ca "buna desfasurare a procesului educational presupune asigurarea resursei umane necesare, in functie de nevoi, indiferent de natura postului care s-a vacantat sau se va vacanta".
Comunicatul transmis de Federatia Sindicatelor Libere din Invatamant, Federatia Sindicatelor din Educatie „SPIRU HARET” si Federatia Nationala Sindicala „ALMA MATER”
"Federatia Sindicatelor Libere din Invatamant, Federatia Sindicatelor din Educatie „SPIRU HARET” si Federatia Nationala Sindicala „ALMA MATER” - federatii sindicale reprezentative la nivel de sector de negociere colectiva invatamant preuniversitar si invatamant superior - considera abuziva, dar si dispretuitoare fata de educatia din Romania atitudinea Ministerului Finantelor de a refuza avizarea memorandumului privind ocuparea posturilor devenite vacante in anul 2023.
In total dispret fata de prevederile legale in vigoare - respectiv cele ale art. XVII alin. (5) din Legea nr. 296/2023 si ale art. VII alin. (3) din O.U.G. nr. 115/2023 [ce permit ca, prin memorandum al Guvernului, sa se aprobe ocuparea posturilor devenite vacante in anul 2023, respectiv permit ocuparea posturilor care devin vacante/temporar vacante in anul 2024] – proiectul de memorandum initiat de Ministerul Educatiei pentru ocuparea posturilor vacante din educatie este blocat de Ministerul Finantelor, pana la data la care se transmite situatia privind posturile care se vacanteaza, la nivel national, in invatamantul preuniversitar si in cel superior, pana in anul 2025.
Insa, in conditiile in care incetarea raporturilor de munca - prin demisie, deces, pensionare etc. - sau suspendarea raporturilor de munca sunt situatii care depind, in principal de vointa angajatului sau de alte imprejurari care nu pot fi prevazute, este evident ca ne confruntam cu un abuz al reprezentantilor Ministerului Finantelor, prin care se urmareste obtinerea de economii la bugetul de stat, in detrimentul sistemului de invatamant.
‼️ Atragem atentia asupra faptului ca buna desfasurare a procesului educational, atat in invatamantul preuniversitar, cat si in invatamantul superior, presupune asigurarea resursei umane necesare, in functie de nevoi, indiferent de natura postului care s-a vacantat sau se va vacanta.
Reamintim tuturor factorilor decizionali ca actiunile de protest din primavara si din vara anului trecut au fost generate de starea generala de nemultumire a salariatilor din invatamant, desconsiderati sistematic in ultimii ani. Nu trebuie uitat ca una dintre problemele ridicate a fost lipsa de personal, federatiile sindicale solicitand, in mod constant, asigurarea resursei umane calificate si suficiente, indiferent de natura postului.
Federatia Sindicatelor Libere din Invatamant, Federatia Sindicatelor din Educatie „SPIRU HARET” si Federatia Nationala Sindicala „ALMA MATER” considera ca Guvernul Romaniei trebuie sa aiba ca prioritate buna functionare a sistemului educational, inclusiv prin asigurarea resursei umane calificate si suficiente, nu blocarea, prin orice mijloace, a ocuparii posturilor din invatamant"