Comitetul National al Istoricilor Romani solicita Ministerului Educatiei ca in invatamantul gimnazial numarul de ore de Istorie din trunchiul comun, obligatoriu, sa fie de cel putin 2 pe saptamana, iar in invatamantul liceal de 3 ore.
"Noi, reprezentantii Comitetului National al Istoricilor Romani, solicitam prin prezenta identificarea de toti cei care sunt implicati in redactarea noii legi a invatamantului si a noilor planuri-cadru pentru invatamantul preuniversitar a unor modalitati adecvate de revenire a disciplinei Istorie la un statut comparabil cu ceea ce se petrece in alte state din Uniunea Europeana (in Ungaria, bunaoara, disciplina Istorie este prevazuta in invatamantul liceal cu 3 ore, deopotriva la nivelul profilurilor uman si real). De aceea, insistam ca in invatamantul gimnazial numarul de ore de Istorie din trunchiul comun, obligatoriu, sa fie de cel putin 2 pe saptamana, iar in invatamantul liceal tot de 3 ore, indiferent de profil", afirma acad. Ioan-Aurel Pop, presedintele Comitetului National al Istoricilor Romani, intr-o scrisoare adresata ministrului Educatiei, Sorin Cimpeanu, transmisa
Agerpres.
Pregatiti-va din timp pentru examenul de Bacalaureat 2023! Portal Invatamant va recomanda culegerile cu exercitii si rezolvari de AICI ....click pentru detalii si comenzi >>>
Disciplina Istorie, proba obligatorie la BAC
Comitetul National al Istoricilor Romani considera ca introducerea in noua lege a obligativitatii ca proba de
bacalaureat pentru disciplina Istorie "ar corespunde presiunii care exista" din partea societatii civile din Romania si "ar salva generatiile viitoare de alterarea radicala" a identitatii lor nationale.
Potrivit CNIR, cunoasterea "in mod corect, critic", de catre tineri mai ales, a istoriei nationale, cu toate implinirile si neajunsurile prezente la toate natiunile, trebuie sa-i preocupe si pe decidentii politici ai Romaniei.
"In ultimii ani, disciplina Istorie s-a redus drastic comparativ cu anii 1990, iar noile initiative legislative care propun includerea Istoriei alaturi de alte discipline umaniste cu vadite finalitati identitare intr-o singura proba la examenul de bacalaureat ar arunca in derizoriu si ar da o ultima lovitura, mortala, statutului Istoriei in invatamantul preuniversitar. S-ar ajunge astfel, fara indoiala, la pierderea constiintei identitare a generatiilor viitoare. Absenta in ultimii ani a unui inspector de specialitate la nivelul ministerului arata foarte clar lipsa de preocupare (a celor care au condus destinul invatamantului romanesc) pentru pretuirea trecutului si plasarea disciplinei Istorie la locul ce i s-ar cuveni", se arata in scrisoare.
Raspunsul Ministerului Educatiei la solicitarea reprezentantilor istoricilor romani
Secretarul general al Comitetului National al Istoricilor Romani si membru corespondent al Academiei Romane in cadrul Sectiei de stiinte istorice si arheologie, Ioan Bolovan, a efectuat miercuri o vizita de lucru la Ministerul Educatiei, unde a avut o intrevedere cu secretarul de stat pentru invatamantul preuniversitar Bogdan Cristescu, informeaza un comunicat de presa al Academiei Romane.
Potrivit sursei citate, reprezentantii Ministerului Educatiei au dat asigurari ca vor face "tot posibilul" pentru a identifica solutii la problemele inaintate de Comitetul National al Istoricilor Romani, organism ce functioneaza in cadrul Sectiei de stiinte istorice si arheologie a Academiei Romane.