La inceputul lunii octombrie, Guvernul a adoptat normele metodologice de aplicare a
Ordonantei de urgenta nr.77/2023 privind aprobarea continuarii Programului-pilot de acordare a unui suport alimentar pentru prescolarii si elevii din 450 de unitati de invatamant preuniversitar de stat.
Potrivit Ministerului Educatiei, prin aplicarea proiectului-pilot prevazut de Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 77/2023 se urmareste:
- colectarea de date reale privind capacitatea unitatilor de invatamant in implementarea programelor de acest tip,
- crearea motivarii pentru invatare si asigurarea igienei muncii intelectuale la varste scolare diferite si in contexte de invatare diferite, indiferent de mediu, varsta scolara, orientari culturale sau religioase.
In 2023, finantarea Programul-pilot de acordare a unui suport alimentar pentru prescolarii si elevii din 450 de unitati de invatamant preuniversitar de stat este in cuantum de 133.441 mii lei. Limita valorica zilnica este de 15 lei/beneficiar si cuprinde pretul produselor, cheltuielile de transport, de distributie si de depozitare a acestora, dupa caz.
Suportul alimentar poate consta in:
- masa calda, preparata in regim propriu, pentru elevii din unitatile de invatamant in care exista cantina cu avize de functionare, inregistrata sanitar-veterinar si pentru siguranta alimentelor, si spatiu adecvat de servire a mesei;
- masa calda, in regim catering, pentru elevii din unitatile de invatamant in care nu exista cantina pentru prepararea in regim propriu, hrana putand fi servita in sala de clasa sau intr-un alt spatiu amenajat in acest scop, cu respectarea Normelor de igiena din unitatile pentru ocrotirea, educarea, instruirea, odihna si recreerea copiilor si tinerilor, cu modificarile ulterioare, aprobate prin Ordinul ministrului sanatatii nr. 1456/2020, cu modificarile ulterioare. Daca hrana nu este servita intr-un interval de 60 de minute de la livrare, produsele alimentare vor fi pastrate, pana la servire, in spatii amenajate, in care exista conditii adecvate de manipulare si depozitare, la temperaturi adecvate care sa poata fi monitorizate si controlate;
- pachet alimentar, daca nu exista posibilitatea asigurarii mesei calde in regim propriu sau de catering, care va fi pastrat, pana la servire, in spatii amenajate, in care sa existe conditii adecvate de manipulare si depozitare, la temperaturi adecvate care sa poata fi monitorizate si controlate.
"Modul in care va fi oferit suportul alimentar va fi decis de ordonatorul principal de credite al UAT-ului, la propunerea directorului scolii, cu aprobarea Consiliului de Administratie al unitatii de invatamant. In functie de specificul scolii, se poate decide diferentierea tipului de suport alimentar oferit pentru fiecare nivel", se arata in hotararea Guvernului.
De asemenea, programul de servire a mesei si timpul alocat acestei activitati sunt stabilite de catre conducerea unitatii de invatamant, in functie de numarul de elevi, de orarul scolii si de particularitatile specifice fiecarei unitati de invatamant.
Servirea mesei calde sau distribuirea pachetului alimentar in cadrul unitatii de invatamant se face de catre persoane desemnate de conducerea acesteia, cu exceptia personalului de ingrijire si de intretinere care a participat, in prealabil, la curatenia grupurilor sanitare, cu respectarea legislatiei in vigoare referitoare la certificarea instruirii profesionale a personalului privind insusirea notiunilor fundamentale de igiena si cele referitoare la supravegherea sanatatii lucratorilor.
"Plata produselor si a serviciilor se face de catre autoritatile locale, la solicitarea furnizorilor, pe baza documentelor de receptie calitativa si cantitativa aprobate de unitatea de invatamant. Finantarea programului se asigura de la bugetul de stat, cu sume defalcate din TVA, puse la dispozitia UAT-urilor, conform OUG nr. 77/2023", se mai arata in actul normativ.
Lista scolilor incluse in Programul "Masa calda"