Invitata in plenul Senatului la Ora Guvernului, Ligia Deca a vorbit despre proiectele legilor Educatiei, despre cat de necesare sunt si carora le-a dedicat "ultimii sapte ani de cariera profesionala".
”Am fost atenta de la preluarea mandatului la mesajele parlamentarilor. Sunt constienta de importanta misiunii care sa creeze un cadru legislativ care sa dea sansa oricarui elev sa devina cea mai buna versiune a sa. Acesta este proiectul caruia i-am dedicat ultimii 7 ani de cariera”, a spus ministrul Educatiei.
Ligia Deca le-a spus parlamentarilor ca legile Educatiei nu sunt doar bune ci si extrem de necesare.
”Pentru mine, cheia de control a reformelor propuse este capacitatea noastra, a tuturor, de a le sustine pe termen lung pentru a le vedea efectele reale. Si mai am o cheie, sa vad cum copiii, inclusiv al meu, isi pastreaza placerea si curiozitatea de a merge la scoala, pentru a invata sa descopere lumea. Stiu ca despre o reforma a educatiei se vorbeste de multi ani, 2023 este anul in care putem inchide acest ciclu al incercarilor si sa incepem sa aplicam masurile care vor schimba fata invatamantului din tara noastra, pentru ca Romania, educata, coeziva si puternica este viitorul pe care il putem construi numai impreuna”, a spus Ligia Deca, potrivit
Agerpres.
"Nu putem negocia dreptul la un viitor sustenabil, asa cum nu putem negocia nevoia de respect egal pentru rutele de formare in invatamant. (...) Consider ca o lege buna este cea prin care elevul este indrumat, mentorat pe tot parcursul dezvoltarii sale scolare. (...) Din punctul meu de vedere, elevul care studiaza ceea ce ii place si care simte ca a ajuns la liceul care i se potriveste va deveni un adult mai implinit. O lege buna se asigura ca fiecare elev merge la scoala indiferent de mediul din care provine si de veniturile care le are familia in care s-a nascut si asta pentru ca dreptul la educatie nu trebuie sa fie ingradit de limitele financiare ale parintilor", a mai spus Deca.
Ministrul Educatiei a afirmat ca o lege buna poate asigura o viata mai buna si pentru cadrele didactice, intrucat ele merita sa fie pretuite si apreciate pentru misiunea de credinta pe care o indeplinesc zilnic.
"O lege buna va sustine alegerea de cariera didactica a celor mai buni dintre tinerii Romaniei si m-am asigurat ca fiecare profesor va intra la clasa cu suficienta pregatire practica astfel incat sa se descurce bine din prima zi, in folosul si spre invatarea vizibila a elevilor sai. O lege buna inseamna colaborare consimtita, bazata pe incredere, intre familii si scoala, intr-un cadru de guvernanta care sa sustina aportul fiecarui actor in educatie - cadre didactice, parinti, elevi, autoritati publice locale", a mai declarat Deca.
Potrivit acesteia, o lege buna preia lectiile invatate in crizele succesive din ultimii ani, iar digitalizarea, utilizarea progresului stiintifico-tehnologic si construirea rezilientei devin parti integrante ale educatiei, pentru "o Romanie cu viitor".
In opinia reprezentantului Ministerului Educatiei, o lege buna are nevoie si de capacitate de implementare.
Ligia Deca a sustinut ca finalizarea dezbaterii parlamentare va fi "doar inceputul unui mare santier de transformare".
"Vom avea nevoie, ca tara, de toate mintile si resursele pe care le avem si care inteleg ca viitorul este al celor care au incredere si lucreaza onest impreuna. Pentru ca legile pe care le vom dezbate impreuna sunt nu doar bune, ci si extrem de necesare, daca ne uitam la toti indicatorii de performanta ai sistemului pe care ii avem la dispozitie", a mai declarat Ligia Deca.