„Greva profesorilor nu a afectat in niciun fel predarea materiei, pentru ca pana la data la care greva a inceput materia pentru clasa a XII-a era deja parcursa. De asemenea, am avut grija ca acolo unde a fost posibil sa existe si o perioada de recuperare. De asemenea, multi dintre cei care au fost in greva au transmis copiilor eventuale exercitii de recapitulare, au tinut legatura cu elevii lor si eu sunt convinsa ca saptamanile in care au putut sa recapituleze au fost benefice pentru ceea ce pot face ei astazi la examen”, a spus Ligia Deca, potrivit
News.ro.
Ligia Deca a spus ca Ministerul Educatiei va analiza cauzele pentru care aproximativ 20% dintre cei care ar fi putut sustine astazi examenul nu s-au inscris la Bacalaureat. Totodata, Deca a spus ca, in functie de specificul fiecarui liceu si de rezultatele din clasa a XII-a, unii candidati prefera sa se prezinte la sesiunea de Bacalaureat din toamna sau in anul urmator.
”Vom analiza situatia acestor licee si vom vedea care sunt interventiile necesare. Asa cum am avut proiectul Rose care s-a uitat la legatura aceasta intre liceu si invatamantul superior, vom incerca sa analizam care sunt cauzele si sa intervenim prin programele nationale pe care le avem. Daca sunt cauze sociale, trebuie sa intervenm cu masuri de suport social, daca sunt cauze care tin de nevoie suplimentara, invatamant remedial, ne vom axa pe acestea. Este clar ca trebuie sa avem interventii mult mai individualizate, in functie de nevoile fiecarui copil” a spus Ligia Deca.
In ceea ce priveste rata de prezenta la Evaluarea Nationala 2023, Ligia Deca a precizat ca "numarul mare de elevi care nu s-au putut inscrie la examen se inscrie in numarul pe care il vedem in general, in ultimii ani".
"Nu a fost o proportie mai mare decat in alti ani, au fost cauze de tipul neincheierii situatiei, corigente, neinscrieri pentru ca se afla la scoli pentru copii cu cerinte educationale speciale, sau sunt copii care pur si simplu au rezultate la olimpiade si se pot inscrie direct", a mai spus Ligia Deca.