Astfel, pentru a se asigura ca toate clasele isi pot desfasura orele de curs, programul elevilor este organizat in doua schimburi, astfel incat profesorii sa isi poata acoperi toate orele de predare.
Alti profesori se inteleg intre ei si fac schimb de program pentru a scapa de orele libere pe care le au intre cursuri.
Pentru a veni in ajutorul cadrelor didactice, care de multe ori predau mai multe ore decat prevede programa scolara, directorii de scoli predau uneori pe langa materia lor de specialitate si alte cursuri, pentru care nu exista profesori, posturile fiind vacante.
De asemenea, in cazul multor scoli din mediul rural, numarul profesorilor este atat de mic incat directorii se vad nevoiti sa iasa din cabinetele lor si sa renunte la treburile administrative pe care le au si sa tina chiar cursuri de dirigentie.
Multi parinti se intreaba insa daca este legal ca directorii de scoli sa aiba sa fie si diriginti la o clasa din invatamantul preuniversitar.
Analizand legislatia in vigoare, apreciem ca legea interzice directorului de scoala sa aiba si cursuri de dirigentie, cu exceptia unor situatii speciale, potrivit metodologiei cadru privind mobilitatea personalului didactic in anul scolar 2015-2016, care arata ca:
Art. 18 (1) Activitatile specifice functiei de diriginte se organizeaza si se desfasoara la toate clasele si formele de invatamant din invatamantul preuniversitar, in conformitate cu precizarile Ministerului Educatiei Nationale.
(2) Profesorii consilieri din cabinetele de asistenta psihopedagogica pot indeplini functia de diriginte la solicitarea conducerilor unitatilor de invatamant in care isi desfasoara activitatea.
(3)
Personalul didactic de conducere, de indrumare si control nu poate indeplini functia de diriginte, nu poate efectua ore de consiliere si orientare vocationala si nici ore de dirigentie. In situatii exceptionale,
cand la nivelul unei unitati de invatamant nu exista suficiente cadre didactice calificate titulare sau angajate cu contract individual de munca pe perioada determinata, personalul didactic de conducere poate indeplini si functia de diriginte, la propunerea consiliului de administratie al unitatii de invatamant si aprobarea consiliului de administratie al inspectoratului scolar.
(4) Indemnizatia pentru activitatea de dirigentie sau de consiliere si orientare vocationala se acorda, conform reglementarilor in vigoare, la toate formele de invatamant. La forma de invatamant cu frecventa redusa indemnizatia pentru activitatea de dirigentie sau consiliere si orientare vocationala, conform prevederilor legale in vigoare, se acorda numai pentru lunile in care se organizeaza sesiunile de predare - evaluare.
Fiecare cadru didactic care desfasoara activitati de diriginte beneficiaza de o singura indemnizatie de 10% aplicata salariului de baza, calculata conform prevederilor legale.