Mai exact, este vorba despre
propunerea legislativa privind programul de alimentatie sanatoasa pentru elevii din invatamantul obligatoriu primar si gimnazial, de stat si privat, care presupune generalizarea unui program de alimentatie sanatoasa in scoli.
Astfel, in loc de lapte si corn, elevii sa poate beneficia de un pachet alimentar in valoare de 10 lei - masa calda sau un pachet diversificat acolo unde nu exista cantine sau sali de mese.
Initiatoarea proiectului de lege, Raluca Turcan, sustine necesitatea introducerii unei mese calde pentru elevii din ciclul primar si gimnazial, ca solutie alternativa la actualul program "Laptele si cornul".
Programul "Lapte si corn" genereaza, in prezent, o risipa de bani publici, considera aceasta, fapt mentionat si in expunerea de motive a proiectului de lege.
"Daca se introduce acum un program de diversificare, pe masura imbunatatirii conditiilor in scoli, in aproximativ 3-5 ani se poate ajunge la o masa calda pentru fiecare elev", este mentionat in expunerea de motive a proiectului legislativ.
In prezent, elevii beneficiaza doar de programul "Cornul si laptele", care a fost introdus in scoli incepand cu anul 2002. Beneficiarii programului sunt copiii din gradinite si din scoli generale. Media beneficiarilor este de peste doua milioane de copii anual.
In anul 2010, guvernul Romaniei a creat un program similar, "mere in scoli", prin care elevii din clasele 1-8 din invatamantul de stat si privat primesc gratuit cate un fruct proaspat zilnic, timp de 100 zile de scolarizare, in intervalul noiembrie-martie. Programul de incurajare a consumului de fructe in scoli este parte a unui program european, finantat in proportie de 75% din fonduri UE.
Valoarea totala a programului "Cornul si laptele" in anul scolar 2019-2020 este de 540.474 mii lei (112.598.673 euro)