Totodata, organizatia publica o harta a responsabililor in cazul unor lucrari de consolidare, dupa tragedia de la internatul Liceului Teoretic „Tamasi Aron” din Odorheiu Secuiesc.
FEPAL: Scrisoare deschisa catre parinti, dupa tragedia de la Odorhei
"Federatia Parintilor si Apartinatorilor Legali (FEPAL) condamna ferm autoritatile publice locale si centrale pentru indolenta repetata si lipsa de interes pentru siguranta elevilor in spatiile scolilor si este alaturi de familiile greu incercate.
Un elev al Liceului Tamasi Aron din Odorheiu Secuiesc a murit iar alte 3 eleve au suferit leziuni grave in urma prabusirii cladirii caminului de elevi al liceului. Acest lucru nu trebuia sa se mai intample!
Sfatuim parintii, mai ales cand copii lor frecventeaza scoli organizate in cladiri istorice, vechi sa faca urmatoarele demersuri:
Proprietarii spatiilor scolile sunt de regula, Unitatile Administrativ Teritoriale. Astfel, la inscrierea copilului la unitatea de invatamant, solicitati fie la conducerea scolilor, fie la departamentele responsabile din primarie, dovezi ale sigurantei spatiilor din punct de vedere seismic dar si informatii despre starea generala a cladirii: anul construirii, ultima reabilitare a structurii de rezistenta, alte informatii legate de structura de rezistenta;
Daca spatiile au alti proprietari (cum e cazul la Odorheiul Secuiesc unde proprietarul spatiului este or organizatie privata care a inchiriat spatiul), solicitati la directorul unitatii/ primarie, sa se faca public caietul de sarcini precum si contractul de inchiriere.
In cazul in care aveti deja copii in unitatile de invatamant, la prima sedinta a reprezentantilor claselor solicitati prezenta reprezentantilor primariei/ CJ in consiliul de administratie a unitatii de invatamant si cereti public informatii cu privire la starea cladirii (rapoartele de expertiza ale cladirilor).
Solicitati publicarea pe site-urile scolii si ale primariei/ consiliului judetean a avizelor ISU si a oricaror studii si planuri care vizeaza rezistenta cladirii la cutremur.
Faceti asociatii sau grupuri de presiune ale parintilor in scoli! Doar daca suntem impreuna putem sa ne luptam cu fata hidoasa a statului care ne omoara copiii!
Harta responsabililor:
1. Primarul prin aparatul sau din primarie/ persoana sau departamentul responsabil din consiliul judetean (calitate de proprietari / chiriasi ai spatiilor unitatilor de invatamant). Aceste institutii sau proprietarii cladirilor care au dat spre inchiriere spatii pentru unitati de invatamant sunt responsabili astfel:
Pe baza Legii 212/2013, in articolul 3, este mentionat ca proprietarii cladirilor, persoane fizice sau juridice, si asociatiile de proprietari, precum si persoanele juridice care au in administrare cladiri sunt obligati sa asigure expertizarea tehnica, de catre experti tehnici atestati.
Dupa realizarea raportului de expertiza tehnica si a incadrarii cladirii intr-o clasa de risc seismic, beneficiarii documentului sunt obligati ca in termen de 30 de zile sa transmita concluziile catre primarie si catre Agentia Nationala de Cadastru si Publicitate Imobiliara, pentru notarea in partea a III-a a cartii funciare a clasei de risc seismic in care a fost incadrata cladirea existenta.
De asemenea, proprietarul / administratorul cladirii are obligatia de a actiona pentru punerea in aplicare a solutiei de interventie mentionata in raportul de expertiza tehnica.
Primariile la momentul eliberarii certificatelor de urbanism. In cazul unor cladiri vechi, istorice ar trebui sa fie obligatorie cererea si verificarea unui raport de expertiza.
2. Inspectoratul de Stat in Constructii. Daca lucrarile sunt incepute, ISC face controlul calitatii constructiei si este responsabil cu emiterea unui raport.
3. Inspectoratele scolare/ Ministerul Educatiei aproba organizarea cursurilor in spatiile UAT. Ministerul Educatiei este responsabil cu organizarea activitatii in unitatile de invatamant.
4. Directorii de scoli/ administratorii care trebuie sa se informeze despre starea cladirilor si au datoria morala cel putin sa informeze comunitatile scolare despre riscuri si sa organizeze demersuri de reconsolidare/ mutare a elevilor.
Cerem pe aceasta cale Ministerul Educatiei ca parintii si opinia publica in general sa primeasca o raportare completa despre:
1. Solutionarea sau stadiul anchetelor in ceea ce priveste copiii inecati in fose septice in spatiile unor unitati de invatamant cu mentionarea persoanelor care au calitatea de urmarit penal sau condamnat.
2. Solutionarea sau stadiul anchetelor in ceea ce priveste fetei omorate pe terenul de sport al scolii, in curtea scolii, in urma prabusirii portii ruginite de pe terenul de fotbal cu mentionarea persoanelor care au calitatea de urmarit penal sau condamnat.
Nu transformati scolile in lagare de exterminare! Copiii Romaniei trebuie fie in siguranta in scoli!"
Un elev a murit sub peretele prabusit al caminului in care era cazat
Un elev de 17 ani a murit sub peretele prabusit al caminului de la Liceul "Tamasi Aron" din Odorheiu Secuiesc. Alte trei eleve au fost scoase de sub daramaturi si transportate de urgenta la spital. Cladirea afectata apartine Arhiepiscopiei Romano-Catolice.
Marti seara, ministrul Educatiei, Ligia Deca, a afirmat ca internatul din Odorheiu Secuiesc, care s-a prabusit luni, nu a fost expertizat seismic. Aceasta a mentionat ca cladirile apartin Arhiepiscopiei Romano-Catolice Alba Iulia si au fost inchiriate de catre autoritatea publica locala pentru a se desfasura activitati educationale si pentru internat, prin urmare responsabilitatea pentru punerea in siguranta este partajata intre proprietar si cei care o administreaza.
"Riscul seismic nu a fost expertizat. Noi avem acea evidenta a tuturor cladirilor cu scop scolar pe care o publicam pe site-ul Ministerului Educatiei, unde cladirea cu scop internat nu a fost expertizata, nu era incadrata in risc seismic. (...) Era in sarcina celor care sunt proprietari sau o administreaza. Ea nu a fost realizata", a declarat Ligia Deca.