Inceperea anului scolar in clase sau online va fi la discretia fiecarei scoli, sau a Inspectoratului scolar local. Ministerul Invatamantului vrea sa "descentralizeze" aceasta decizie, pregatind in acest sens o Ordonanta de Urgenta.
"Pregatim un proiect de lege pentru modificarea si completarea Legii 55 privind unele masuri privind prevenirea si combaterea efectelor pandemiei de COVID-19. Modificarea este necesara pentru ca trebuie sa venim cu o masura clara referitor la descentralizarea deciziei la nivelul unitatilor de invatamant, Inspectoratelor scolare si Directiilor de sanatate publica", declarat Anisie, conform Digi24, la dezbaterea din Comisia de Invatamant a Senatului.
Dupa cum a precizat Anisie, noua Ordonanta de Urgenta va modifica articolul 38 din Legea 55, astfel incat activitatile didactice care impun prezenta fizica in scoala a elevilor pot fi suspendate "la propunerea Consiliului de administratie al unitatii de invatamant preuniversitar, cu avizul Inspectoratului scolar judetean si aprobarea Comitetului Judetean pentru Situatii de Urgenta". Practic, asa cum suna aceasta declaratie, fiecare scoala va trebui sa ia o decizie si sa o supuna avizului Inspectoratului si Comitetului pentru Situatii de Urgenta, nefiind insa clar daca si Inspectoratul sau Comitetul pentru Situatii de Urgenta poate avea aceasta initiativa.
In plus, pana la debutul anului scolar, Ministerul Educatiei va reface si Ordonanta de Urgenta privind cursurile online. "Este vorba, pe de o parte, de o ordonanta de urgenta cu precizarile clare pentru modul in care vom sustine cursurile in sistem online. (...) A existat o astfel de ordonanta de urgenta pentru anul scolar 2019-2020. Ea este valabila numai pana la 31 august 2020 pentru invatamantul preuniversitar si pana la 31 septembrie pentru invatamantul universitar. Acum pregatim o ordonanta de urgenta in care sa reglementam acest tip de invatare online", a explicat Monica Anisie.
Noul an scolar este programat sa inceapa la data de 14 septembrie. Asa cum s-a anuntat initial, majoritatea elevilor merge efectiv la scoala, avandu-se in vedere trei scenarii, galben, verde si rosu, in functie de numarul de bolnavi din fiecare localitate.
Alina Constantin 11 Aug. 2020 15:32:04
Foarte buna m?sur?!Poate conducerea unor scoli va fi an?eleapt? ?i nu a?i va expune elevii ?i cadrele didactice!