Ministrul Educatiei, Sorin Cimpeanu, a spus, joi seara, dupa sedinta de Guvern, ca ramane la acelasi nivel costul standard per elev pentru cheltuieli salariale, respectiv 6.111 lei per elev.
Noutatea este, insa, ca pentru prima data dupa anul 2012 de cand finantarea invatamantului preuniversitar se face pe baza costului standard per elev, in acest an vor fi cresteri de 16%, de 26% si de 36%, desi pana acum cresterile costului standard per elev destinat cheltuielilor materiale si pregatirii profesionale erau doar cu inflatia.
"Avem o crestere de 16% a costului standard unitar de la 387 de lei per elev, la 450 de lei per elev. in anii anteriori au fost cresteri cu 1 – 2%, cu inflatia. 26% este cresterea bugetului Ministerului Educatiei pentru aceste cheltuieli materiale si pentru pregatire profesionala in scoli. De la 1,260 de miliarde, la 1,586 de miliarde, crestere de 326 de milioane, care inseamna exact 26%", a spus Cimpeanu. Ministrul a precizat ca lucrul cel mai important este ca, pentru prima oara, va exista un cost standard per elev pentru cheltuieli materiale diferentiat pentru mediul rural.
"Am spus ca scolile din mediul rural au cea mai mare nevoie de crestere a finantarii. Pentru salarii era diferentiat, pentru cheltuieli materiale niciodata nu a fost diferentiat. Diferentierea s-a facut doar in functie de zona geogafica, in functie de clima. Aceasta crestere este de 36%, de la 387 de lei, la 526 de lei in anul 2021", potrivit ministrului Educatiei.
Acesta este de parere ca nu este suficient, dar poate crea premise pentru eliminarea diferentelor intre rural si urban, in Educatie.