Potrivit
noii Metodologii, cresele vor fi organizate pe grupe de varsta, astfel:
a) grupa mica - copii de la 0 la 12 luni;
b) grupa mijlocie– copii de la 13 la 24 luni;
c) grupa mare - copii de la 25 la 36 luni.
Se modifica si numarul maxim de copii ce pot fi inscrisi intr-o grupa. Astfel, in grupa mica vor fi 7 copii in medie, dar nu mai putin de 5 si nu mai mult de 9. In grupa mijlocie vor fi 12 copii, dar nu mai putin de 8 si nu mai mult de 15. In grupa mare vor fi 12 copii, dar nu mai putin de 8 si nu mai mult de 20. Practic, numarul copiilor inscrisi intr-o grupa s-ar putea dubla.
In cazul in care numarul total al copiilor este sub minimul prevazut la art.10, pentru fiecare grupa de varsta sau in cazul fratilor de varste diferite se pot constitui si grupe eterogene.
Activitatea de educatie anteprescolara se organizeaza pe grupe de varsta si tipuri de program, in conformitate cu prevederile legale generale referitoare la organizarea sistemului de invatamant preuniversitar.
Programul de functionare al unitatilor de educatie timpurie anteprescolara urmareste acoperirea nevoilor copiilor si a parintilor acestora si poate fi flexibil.
Tipurile de program din unitatile de educatie timpurie anteprescolara sunt:
a) program normal, 5 ore pe zi;
b) program prelungit, 10 ore pe zi.
La nivelul aceleiasi unitati de educatie timpurie anteprescolara pot functiona si grupe cu program normal si grupe cu program prelungit.
Structura anului scolar pentru unitatile de educatie timpurie anteprescolara este aceeasi cu cea stabilita pentru invatamantul prescolar. In situatii obiective, cum ar fi epidemii, intemperii, calamitati, alte situatii exceptionale, cursurile scolare fata in fata pot fi suspendate pe o perioada determinata, potrivit reglementarilor in vigoare.
Suspendarea cursurilor nu trebuie sa impiedice realizarea planului de invatamant, a prevederilor programei scolare specifice si pregatirea corespunzatoare a copiilor.
Planul de scolarizare pentru unitatile publice de educatie timpurie anteprescolara se stabileste anual de catre inspectoratele scolare judetene/al municipiului Bucuresti si se inainteaza Ministerului Educatiei in vederea aprobarii cifrelor de scolarizare pentru unitatile de invatamant preuniversitar.
Planul de scolarizare pentru unitatile de educatie timpurie anteprescolara private se stabileste de catre persoana fizica sau juridica initiatoare, cu respectarea prevederilor legale in vigoare si se avizeaza de catre inspectoratul scolar.
Unitatile de educatie timpurie anteprescolara cu program prelungit functioneaza pe tot parcursul anului, inclusiv in timpul vacantelor scolare, perioada in care se organizeaza activitati educationale recreative.
Unitatile de educatie timpurie anteprescolara, indiferent de tipul de program al acestora isi pot suspenda temporar activitatea, cu acordul inspectoratului scolar si cu informarea parintilor, cel mult 30 de zile pe an, pentru curatenie, reparatii sau dezinsectie.
In perioada vacantelor scolare se poate restrange activitatea unitatii de educatie timpurie anteprescolara, in functie de situatia cererilor primite din partea parintilor, cu respectarea planificarii concediilor de odihna ale cadrelor didactice.