In realitate, insa,
actuala lege a Educatiei nu prevede refuzul scolarizarii copiilor pe motiv de neparticipare scolara anterioara. Cel mult, parintii pot fi amendati, insa accesul copilului la sistemul de educatie nu este ingradit.
Noua lege a Educatiei stabileste, negru pe alb, ca invatamantul obligatoriu cuprinde grupa mica, grupa mijlocie si grupa mare din invatamantul prescolar, invatamantul primar, invatamantul secundar inferior si invatamantul liceal (Articolul 13).
Articolul 14 din noua Lege a invatamantului preuniversitar stabileste ca parintele sau reprezentantul legal este obligat sa ia masuri pentru scolarizarea elevului, pe perioada invatamantului obligatoriu.
La inscrierea anteprescolarului, a prescolarului, precum si a elevului, intr-o unitate de invatamant, directorul unitatii de invatamant semneaza contractul educational cu parinti/ reprezentantul legal ai acestora. Contractul prevede drepturile si obligatiile reciproce ale partilor, in conformitate cu prevederile contractului educational-tip, aprobat prin ordin al ministrului educatiei.
Totodata, contractul incheiat intre parinti/ reprezentantul legal si unitatea de invatamant poate fi particularizat, contine obligatoriu clauzele din contractul educational-tip, iar in functie de specificul fiecarei unitati, prin decizia consiliului de administratie, pot fi adaugate si alte clauze, dar a caror natura nu poate afecta interesul superior al anteprescolarului, a prescolarului sau a elevului.