Printre nemultumirile sindicalistilor se numara faptul ca vor scadea toate salariile, in principal in mediul privat, precum si pierderea de locuri de munca, generata de modificarile Codului Fiscal, prin care se transfera plata contributiilor sociale de la angajator la angajat.
De asemenea, sindicalistii acuza imposibilitatea negocierilor sectoriale si intersectoriale, care genereaza lipsa unei protectii reale a angajatilor, in forma actuala a Legii 62/ 2011, precum si intarzierea nejustificata a acordarii drepturilor salariate pentru angajatii unor unitati publice de asistenta sociala si medico-sociala, de peste patru luni, potrivit unui comunicat de presa, remis joi, de Confederatia Nationala a Sindicatelor Libere din Romania (CNSLR) - Fratia.
"Greva generala va fi sustinuta in urmatoarele sectoare de activitate, puternic reprezentate in cadrul Confederatiei noastre: energie, petrol, gaze; transporturi; lemn si mobila; textile si pielarie; agricultura; sanatate; invatamant; administratie publica; chimie; comunicatii; asistenta sociala”, anunta Confederatia Nationala a Sindicatelor Libere din Romania - Fratia.
Incepand cu 1 ianuarie 2018, contributiile sociale vor trece de la angajatori la angajati, potrivit unui proiect de Ordonanta de Urgenta pentru modificarea si completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul Fiscal.
Nivelul contributiilor va scadea cu 2 puncte procentuale, astfel ca din totalul de 39,25% contributii platite la un salariu brut se vor plati 37,25%. Din totalul de 22,75% contributii datorate de angajator, 20 de puncte se transfera catre salariat, spunea Ministerul Finantelor.
In total, din salariul brut, 35% vor fi contributii retinute de angajator in numele salariatului, iar contributiile ramase in sarcina angajatorului, respectiv 2,75% (dupa transferul de 20 puncte la salariat) scad la 2,25% si vor acoperi riscurile de somaj, accidente de munca, concediu medical, creante salariale.
„Este nevoie, totusi, de schimbat contractul de munca pe care il are angajatul sau poate facuta o anexa la acest contract. La acel moment, omul va vedea daca va castiga sau va pierde. Partea guvernamentala merge pe aceasta varianta, ca nimeni nu va pierde nimic. Sindicatele sunt la mijloc si sunt nemultumite pentru ca trebuie sa apere drepturile sindicalistilor. Iar de partea celalalta, angajatorii sunt si ei, am vazut, impartiti. Daca astazi spune unul ca va plati pentru ei in continuare si nu va pierde nimic, cum s-a intamplat pana acum, altii nu sunt de aceeasi parere”, a declarat la Digi24 Leonard Barascu, presedintele Sanitas.
Mihail 06 Nov. 2017 10:36:00
Ăştia sunt proşti sau alte interese? Cum naiba să scadă salariile cand există o Lege a salarizării intrată an vigoare şi an se scrie negru pe alb cu cat şi cand se majorează salariile ? A intrat cumva Codul fiscal an funcţiune şi a generat scăderi salariale de se tot alarmează ăştia? Intoxicări şi manipulări ordinare. Miza nu este asta, ci faptul că noua lege nu le mai permită unora să facă jonglerii fiscale cum făceau pană acum, de nu-şi plăteau la timp dările către stat, salariaţii fiind cei care sufereau de acest tip de...afacere! Asta este, de fapt, marea durere a ăstora de aruncă an spaţiul public minciun acu scăderea salariilor. Cum poţi manipula cel mai uşor o masă de oameni? Simplu, spunandu-le ceva rău despre salarii.