"Programul privind dezvoltarea infrastructurii educationale din Municipiul Bucuresti «Nicio unitate de invatamant cu program in trei schimburi» e un program municipal de investitii care are ca obiect general dezvoltarea infrastructurii unitatilor de invatamant care functioneaza in trei schimburi si cu efective mari de elevi", se arata intr-un proiect care va fi discutat la sedinta de miercuri a Consiliului General al Municipiului Bucuresti (CGMB).
Fondurile necesare pentru finantarea acestui program vor fi asigurate din bugetul local al Municipiului Bucuresti.
"O comisie desemnata prin dispozitia Primarului General al Municipiului Bucuresti va proceda la analiza situatiei existente, identificarea solutiei pentru asigurarea infrastructurii necesare desfasurarii procesului educational, identificarea de imobile, negocierea in vederea achizitionarii acestora, daca e cazul, si intocmirea documentatiei necesare investigatiei", se mai arata in proiect.
Potrivit raportului de specialitate, in Capitala sunt 11 scoli gimnaziale care au program in trei schimburi. Astfel, in prezent, peste 13.000 de elevi studiaza in acest mod.
Spre exemplu, in Scoala Gimnaziala nr.12 "Herastrau" situatia persista de doi ani, din cauza cresterii populatiei in zona, care duce la un numar tot mai mare de elevi.
La programul de scoala in trei schimburi s-a ajuns din cauza cresterii numarului de locuinte noi din Capitala, care nu a tinut cont de infrastructura educationala. In plus, adesea elevii sunt mai mult de 30 intr-o clasa, desi legea invatamantului spune ca intr-o clasa nu pot invata mai mult de 25 de copii.
Un alt motiv al supraaglomerarii scolilor si gradinitelor din Bucuresti este introducerea clasei pregatitoare in ciclul primar.
Unele scoli au fost nevoite chiar sa goleasca spatiile dedicate cancelariilor, depozitelor si bibliotecilor pentru a facilita accesul in invatamantul primar al claselor pregatitoare, insa spatiul tot nu este suficient pentru ca elevii sa invete intr-un singur schimb, asa cum ar fi ideal.